Translate

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Επιστρέφει στη Γη το απόρρητο... διαστημοπλάνο


Επιστρέφει στη Γη μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μετά από παραμονή σε τροχιά για περισσότερο από ένα χρόνο, το άκρως απόρρητο… διαστημοπλάνο Χ-37Β της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα, που μοιάζει με μικρογραφία των διαστημικών λεωφορείων καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και τα σενάρια για το ρόλο του είναι πολλά: Κατά τις προετοιμασίες για την εκτόξευσή του το προσωπικό εδάφους φορούσε ειδικές στολές για προστασία από ραδιενεργές και άλλες επιβλαβείς ουσίες, ενώ παράλληλα ερασιτέχνες αστρονόμοι κατάφεραν να «αποκρυπτογραφήσουν» μέρος της τροχιάς του και να το εντοπίσουν πάνω από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, περιοχές «ειδικού ενδιαφέροντος» για την πολεμική αεροπορία και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Το Χ-37Β εκτοξεύεται με τη βοήθεια προωθητικού πυραύλου και προσγειώνεται σαν ένα συμβατικό αεροσκάφος, όπως συνήθιζαν τα μεγαλύτερα… αδέλφια του, τα διαστημικά λεωφορεία της NASA. Με ταχύτητα που φτάνει τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, το διαστημοπλάνο, σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, έχει ως στόχο τη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες του εξοπλισμού του και την ανταπόκρισή του στο απαιτητικό διαστημικό περιβάλλον.

Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι αν και τα σενάρια περί κατασκοπείας και δοκιμής απόρρητων οπλικών συστημάτων είναι ελκυστικά και προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο… πεζή. Στόχος των επικεφαλής του προγράμματος είναι να καταδείξουν στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση στην κούρσα του Διαστήματος, δεδομένου ότι οι ανάγκες σε καύσιμα είναι ελάχιστες, επιτρέποντάς του την παραμονή σε τροχιά για αρκετούς μήνες. Δεδομένης της βούλησης της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να περικόψει τις στρατιωτικές δαπάνες, αναστέλλοντας τη χρηματοδότηση του Χ-37Β, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η παραμονή του σε τροχιά για 15 περίπου μήνες αποδεικνύει και τη χρησιμότητά του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.