Translate

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Μαλδίβες και Αυστραλία προστατεύουν τις θάλασσες


Την ώρα που η Παγκόσμια Σύνοδος για το Περιβάλλον στο Ρίο ολοκληρώθηκε χωρίς σαφείς δεσμεύσεις και ουσιαστικό αποτέλεσμα, η Αυστραλία και οι Μαλδίβες παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Αυστραλία
Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών έκτασης περίπου 1,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίσο δηλαδή με περίπου 10… Ελλάδες. Στις περιοχές αυτές θα απαγορευθεί πλήρως η επαγγελματική αλιεία, οι έρευνες και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που πιθανόν θα προκαλέσει όχληση στο περιβάλλον. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Τόνι Μπερκ εξήγησε ότι πλέον το 1/3 της συνολικής έκτασης του Ωκεανού γύρω από την Αυστραλία τίθεται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας και οι περιοχές αυξάνονται από 27 σε 60: «Ακριβώς όπως τα εθνικά πάρκα στην ξηρά αποτελούν κοιτίδα για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, έτσι ακριβώς και οι θάλασσες κρύβουν έναν απίστευτο πλούτο βιοποικιλότητας. Καθήκον μας είναι να τις προστατεύσουμε».


Μαλδίβες
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να σκεπάσει για πάντα έναν τροπικό παράδεισο, τις Μαλδίβες μέχρι τα τέλη του αιώνα μας. Η μικρή νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 1200 περίπου κοραλλιογενών νησιών που βρίσκονται μόλις 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έλαβε την απόφαση να ανακηρύξει όλη τη θαλάσσια έκταση γύρω από αυτά σε προστατευόμενη περιοχή. Ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Ουαχίντ τόνισε ότι θα απαγορευθεί πλήρως η επαγγελματική αλιεία και άλλες εχθρικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες. «Ήδη τα νερά μας αποτελούν καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη και εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη Φύση. Είναι λογικό λοιπόν να προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την κληρονομιά των Ωκεανών, προς όφελος όλων μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.