Translate

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 16-21 Ιουλίου 2012


Τα τρένα της μεγάλης φυγής
Την ώρα που το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας συρρικνώνεται και απαξιώνεται, οι Γερμανοί ετοιμάζονται για… μετεγγραφές τουλάχιστον 80.000 υπαλλήλων από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας. Το… «κυνήγι κεφαλών», ή πιο εύσχημα εργατικού δυναμικού, θυμίζει έντονα το ρεύμα της ξενιτιάς που βίωσε η ελληνική κοινωνία τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Απαισιοδοξία στο ζενίθ
Η Ελλάδα κατέχει τη διόλου αξιοζήλευτη θέση ανάμεσα στις πέντε πιο απαισιόδοξες χώρες του πλανήτη, ενώ τέσσερις στους δέκα Έλληνες μένει χωρίς ευρώ στην τσέπη μετά την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους. Η καταβαράθρωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Nielsen, καταδεικνύει το μέγεθος της αβεβαιότητας, αλλά και την πεποίθηση που έχουν εννέα στους δέκα ότι η κρίση θα παραταθεί και το επόμενο διάστημα. Δύσκολα τα πράγματα για ένα λαό που δε βλέπει ούτε χαραμάδα ελπίδας.

Συντάξεις και επιδόματα στη γκιλοτίνα
«Τα νούμερα δε βγαίνουν» ομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που αναζητά εναγωνίως 11,5 δις ευρώ, προωθώντας περικοπές ακόμα και στα… κομμένα. Από το χυδαίο ανέκδοτο του «λεφτά υπάρχουν», φτάσαμε στη θλιβερή πραγματικότητα του τσεκουριού στις δαπάνες Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας. Ο εξορθολογισμός του κράτους παραμένει στα χαρτιά και οι άμοιροι πολίτες της χώρας βλέπουν τις ζωές τους να βυθίζονται στο τέλμα της απελπισίας.

«Να πάνε να γ…» οι άνεργοι
Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση της Ισπανίδας βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Αντρέα Φάμπρα, η οποία μέσα στη Βουλή της χώρας της φώναζε «να πάνε να γ… οι άνεργοι». Το ότι ο πατέρας της έχει μακροχρόνια δικαστική εμπλοκή για υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής είναι ίσως ενδεικτικό. Πόσοι ακόμα βουλευτές όμως, ανεξαρτήτως κόμματος και χώρας, με τις πράξεις τους στην ουσία «εκπέμπουν» το ίδιο μήνυμα;

Νεοθωμανική θρασύτητα
Ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, προσωπική επιλογή του Ερντογάν, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του παρέστη σε εκδηλώσεις για την κατάκτηση των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς, δείχνοντας με τον τρόπο του πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία τις σχέσεις με τη χώρα μας. Η κρίση που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα δίνει την ευκαιρία στους νοσταλγούς των… Βεζίρηδων να εκδηλώνουν τους μύχιους πόθους τους  και να υποδύονται τους «προστάτες».

Ψηφιακή τηλεοπτική εποχή
«Χρυσές δουλειές» για τα καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, καθώς η έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αγοράσουν νέα τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή. Η ποιότητα του τηλεοπτικού σήματος θα βελτιωθεί σημαντικά, το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει με το περιεχόμενο του προγράμματος. Τουλάχιστον οι τουρκικές σειρές κλάματος και μηχανορραφιών θα προβάλλονται πλέον με σήμα… καμπάνα.

Το ΔΝΤ κόβει… χρόνια
Σε όποια γωνιά της Γης πέρασε το ΔΝΤ για να… βοηθήσει, μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων  μέχρι και κατά επτά χρόνια. Καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχικά νοσήματα και «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως η φυματίωση και η ελονοσία χτυπούν «κόκκινο» στα ξεχαρβαλωμένα κράτη. Αν και η έρευνα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, τα ευρήματά της συμβαδίζουν απόλυτα με την ελληνική πραγματικότητα, όπως καταγράφεται καθημερινά σε εκατομμύρια νοικοκυριά. Η αποτυχημένη όμως συνταγή εφαρμόζεται με στρατιωτική ακρίβεια, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.