Translate

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ο… Ι.Χ. δορυφόρος των 400 ευρώ


Με κόστος που μόλις ξεπερνάει τα 400 ευρώ ένας πολυμήχανος Κορεάτης από τη Σεούλ, ο 34χρονος Σονγκ Χο Τζουν, κατασκεύασε ένα δορυφόρο… Ι.Χ., τον πρώτο που έχει σχεδιαστεί και συναρμολογηθεί εξ ολοκλήρου από έναν άνθρωπο.

Αν και το εγχείρημα ξεκίνησε περισσότερο ως πείραμα, όπως εξήγησε ο Σονγκ, ο “OpenSat”, δηλαδή «Ανοιχτός Δορυφόρος», θα τεθεί σε τροχιά το Δεκέμβριο, καθώς θα εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν της Κεντρικής Ασίας, μετά από την… πολυεθνική εκδήλωση ενδιαφέροντος που έλαβε. «Ήθελα να αποδείξω ότι με φθηνά και διαθέσιμα σε όλους υλικά και πληροφορίες από το Διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο καθένας μπορεί να πετύχει τα πάντα, χωρίς να απαιτούνται απαραίτητα εξειδικευμένες γνώσεις», σχολίασε ο ίδιος.

Ο… μίνι δορυφόρος, έχει βάρος περίπου ένα κιλό και διαστάσεις 10 κυβικών εκατοστών και θα είναι σε θέση να μεταδίδει την ακριβή του θέση όταν θα βρίσκεται σε τροχιά, τη θερμοκρασία, την ταχύτητα περιστροφής του ηλιακού συλλέκτη που τροφοδοτεί τη μπαταρία του, ενώ επίγειοι σταθμοί παρακολούθησης θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί του.

«Η κατασκευή του δε με δυσκόλεψε περισσότερο από εκείνη ενός κινητού τηλεφώνου» δήλωσε ο Σονγκ, ο οποίος έχει σπουδάσει μηχανολογία και ασχολείται με τα εικαστικά. Η διαδικασία όμως του σχεδιασμού, της συλλογής πληροφοριών και της τελικής συναρμολόγησης διάρκεσε σχεδόν έξι χρόνια. «Τα διαστημικά προγράμματα της NASA, της ESA, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας είναι συνήθως άκρως απόρρητα. Θέλησα να δώσω τη δυνατότητα κατασκευής ενός δορυφόρου, ενός εργαλείου που δείχνει ότι η γνώση ανήκει σε όλους».

Το επίτευγμα του Σονγκ δεν πέρασε απαρατήρητο από τη διαστημική κοινότητα. Ήδη έχει λάβει προσκλήσεις για να παρουσιάσει το “OpenSat” από τη NASA, το ΜΙΤ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, αλλά και από αντίστοιχα ιδρύματα στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο Ικαρομένιππος από τη Μυτιλήνη
Ανάλογο δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού έχουν κατασκευάσει Έλληνες μαθητές από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, στα πλαίσια του διαγωνισμού «CanSat» που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Ο μίνι δορυφόρος της ομάδας «Ικαρομένιππος 3D» μπορεί να πραγματοποιήσει μετρήσεις της θερμοκρασίας και της πίεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς και να ολοκληρώσει τη δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου της επιφάνειας του εδάφους χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνικές 3D απεικόνισης. Οι Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ψυρούκης, Αλέξανδρος Αλαμανέλλης Ζησιμόπουλος, Ευστράτιος Τσιρτσής, Γιάννης Μυρσινιάς, Γιώργος Χατζέλλης, Στρατής Μακρής και Μυρσίνη Σβώρου, είναι τα παιδιά που εκπροσώπησαν φέτος τη χώρα μας στο διεθνή διαγωνισμό. 

Δοκιμές στην Καλιφόρνια, πριν την… προσαρείωση
Στην «Αυλή του Άρη», το πεδίο δοκιμών της NASA στη Πασαντίνα των ΗΠΑ, το «Σκιάχτρο» ο… δίδυμος αδελφός της «Περιέργειας», του μη επανδρωμένου αυτοκινούμενου οχήματος που αναμένεται να πατήσει στον «Κόκκινο Πλανήτη» στις 5 Αυγούστου, δοκιμάζει τις δυνατότητές του. Στόχος των επιστημόνων είναι να τελειοποιήσουν τους ελιγμούς που θα απαιτηθούν στην αφιλόξενη επιφάνειά του, έτσι ώστε το “Curiosity” να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της αποστολής του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.