Translate

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Το "Ολυμπιακό Χωριό" του Χίτλερ, 76 χρόνια μετά


Είναι οι Αγώνες που έμειναν στην Ιστορία ως οι Ολυμπιακοί του Χίτλερ, του Τζέσσι Όουενς, της Λένι Ρίφενσταλ και της πρώτης λαμπαδηδρομίας από την αρχαία Ολυμπία μέχρι το Βερολίνο.


Σήμερα, 76 χρόνια μετά, το Ολυμπιακό Χωριό στις παρυφές της γερμανικής πρωτεύουσας, τα καταλύματα δηλαδή που έμεναν οι περίπου 4.000 αθλητές κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Βερολίνου το 1936, παραμένουν "απαγορευμένη ζώνη".


Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν ως στρατώνες από τους ναζί, μετά το τέλος του μετακόμισαν εκεί οι Σοβιετικοί και σήμερα μόλις 25 από τα 145 συνολικά σπίτια παραμένουν όρθια. Πισίνες, κλειστά γυμναστήρια, το εστιατόριο των αθλητών, κτίρια υπηρεσιών και άλλες κατασκευές παραμένουν σαν μια μηχανή του χρόνου, για να θυμίζουν σε όλους το -όχι και τόσο... ένδοξο- ναζιστικό παρελθόν των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το δωμάτιο του Τζέσσι Όουενς, το μόνο που αναπαλαιώθηκε

Μορφή τους αναδείχθηκε ο μαύρος αθλητής στίβου των ΗΠΑ Τζέσσι Όουενς, ο οποίος νίκησε τους "Άρειους" του Χίτλερ, ταπεινώνοντας τον παράφρονα ναζί δικτάτορα και τις θεωρίες μίσους και φυλετικής "καθαρότητας" που πρέσβευε, μέσα στην ίδια του την πρωτεύουσα.


Σήμερα το Ολυμπιακό Χωριό είναι ιδιοκτησία γερμανικής τράπεζας και έχει αφεθεί στην τύχη του, αφού δεν πιστώνονται τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρησή του.


Ένα ιστορικό μνημείο μεγάλης αξίας που μας βοηθά να θυμόμαστε, ιδίως αυτή την περίοδο, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενίοτε αποτελούν αφορμή για την προβολή ρατσιστικών ή και ολοκληρωτικών καθεστώτων. 


Δείτε εδώ και εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.