Translate

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Έλυσαν το μυστήριο του "Λουζιτάνια" 97 χρόνια μετά τη βύθισή του


Επιστήμονες και ειδικοί έλυσαν το μυστήριο γύρω από τη βύθιση του υπερωκεάνιου "Λουζιτάνια", το οποίο βυθίστηκε στις 7 Μαΐου 1915, μετά από τορπιλισμό από γερμανικό υποβρύχιο, το U20.




Το "Λουζιτάνια" βυθίστηκε στα ανοιχτά της Ιρλανδίας σε μόλις 18 λεπτά και συμπαρέσυρε στην άβυσσο 1198 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και τον μεγιστάνα Σερ Χιού Λέιν, ο οποίος είχε μαζί του σπάνια έργα τέχνης του Τισιανού, του Μονέ και του Ρούμπενς.

Αμέσως μετά τη βύθισή του, ξεκίνησε ένας "πόλεμος" που συνεχίστηκε για δεκαετίες, τόσο για την απροειδοποίητη επίθεση του υποβρυχίου σε επιβατικό πλοίο, όσο και για τις φήμες που ήθελαν το πλοίο να είναι φορτωμένο με βαμβακοπυρίτιδα, εκρηκτικές ύλες και άλλο πολεμικό υλικό που προοριζόταν για τους Βρετανούς. 


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια δεύτερη σφοδρή έκρηξη, μετά την πρόσκρουση της τορπίλης, έστειλε το θηριώδες πλοίο μια ώρα αρχύτερα στο βυθό, ανεβάζοντας έτσι δραματικά των αριθμό των θυμάτων.

Πριν από λίγες μέρες, ομάδα ερευνητών και ειδικών επιστημόνων ολοκλήρωσε την έρευνα πεδίου με μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια και πραγματοποίησε πειράματα με ελεγχόμενες εκρήξεις των  υλών που υπήρχαν σύμφωνα με τις θεωρίες στο ναυάγιο.

Με βάση τα ευρήματα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η "δεύτερη έκρηξη" που ακούστηκε προήλθε πιθανότατα από την έκρηξη ενός ατμολέβητα, ενώ η ανάφλεξη των εκρηκτικών θα προκαλούσε εμφανείς και σοβαρές ζημιές στο ναυάγιο.

Έτσι οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τορπιλισμός και η γ΄ρηγορη βύθιση που προκάλεσε ευθύνονται για την απώλεια του πλοίου που είχε καταρρίψει το ρεκόρ του διάπλου του Ατλαντικού το 1909.

Διαβάστε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.