Translate

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η άγνωστη ιστορία του Arandora Star με τα 800 θύματα


Λίγοι γνωρίζουν την τραγική ιστορία του Arandora Star, ενός κρουαζιερόπλοιου που μετέφερε 1216 περίπου ανθρώπους ιταλικής καταγωγής, Γερμανούς αιχμαλώτους από τη Βρετανία στο Καναδά, μαζί με πλήρωμα και οπλισμένους φρουρούς.


Η απόφαση να ανεγερθεί ένα μνημείο στη μνήμη των 800 περίπου ανθρώπων που χάθηκαν με το πλοίο, όταν τορπιλίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο U47, με καπετάνιο τον Γκίντερ Πρίεν, έναν από τους πιο διάσημους κυβερνήτες του "τρομερού όπλου" των ναζί, έφερε πάλι στο προσκήνιο το παιχνίδι της μοίρας που οδήγησε στην τραγωδία.



Λίγες μέρες μετά την είσοδο των φασιστών του Μουσσολίνι στον πόλεμο, στο πλευρό των γερμανικών ορδών του Χίτλερ, οι Βρετανοί αποφάσισαν να συλλάβουν όσους Ιταλούς βρίσκονταν στο νησί τους και να τους εξοστρακίσουν στον Καναδά, επειδή θεωρούνταν "επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια". Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν υπάλληλοι ή μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Λίγο έξω από τις ακτές της Ιρλανδίας, ο Πριεν, μη γνωρίζοντας το "ανθρώπινο φορτίο"  του πλοίου εξακόντισε μια τορπίλη που το έστειλε σε ελάχιστο χρόνο στο βυθό. Σκηνές αλλοφροσύνης ακολούθησαν σύμφωνα με τους λιγοστούς επιζώντες, καθώς οι σωσίβιες λέμβοι δεν επαρκούσαν για όλους. 

Για αρκετούς μήνες μετά το ναυάγιο, πτώματα ξεβράζονταν στις ακτές της Ιρλανδίας, θυμίζοντας την τραγωδία. Τελικά σώθηκαν μόλις 586 άτομα, μέλη του πληρώματος και φυλακισμένοι

Διαβάστε εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.