Translate

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Το Minority Report έγινε πραγματικότητα




Ένα νέο «όπλο» χωρίς σφαίρες, αλλά με ιδιότητες… μέντιουμ έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και άλλες μικρότερες πόλεις των ΗΠΑ. Πρόκειται για το PredPol, ένα πρόγραμμα πρόγνωσης παραβατικών συμπεριφορών σε πραγματικό χρόνο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης και αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης στις περιοχές που εμφανίζουν τις υψηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης παράνομων πράξεων και καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού ασφαλείας. Η «προληπτική αστυνόμευση», όπως ονομάζεται το ειδικό αυτό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχει ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ευρεία χρήση του στις ΗΠΑ.

Θυμίζοντας την κινηματογραφική επιτυχία «Minority Report», στην οποία ο πρωταγωνιστής Τομ Κρουζ ήταν σε θέση να συλλαμβάνει υπόπτους πριν εκείνοι διαπράξουν ένα έγκλημα, το PredPol βασίζεται σε αλγορίθμους που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα πρόγνωσης μετασεισμών που ακολουθούν τη κύρια δόνηση. Σε ψηφιακό χάρτη απεικονίζονται με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου τα σημεία που μπορεί να υπάρξει κλοπή, ληστεία, διάρρηξη ή ένοπλη επίθεση, καθώς το πρόγραμμα αξιοποιεί τα δεδομένα παλιότερων περιστατικών, συνδυάζοντάς τα με κοινωνιολογικές πληροφορίες εγκληματικής συμπεριφοράς.

«Με δεδομένη τη λειψανδρία και την αύξηση της εγκληματικότητας, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε στο CNN ο Ζακ Φρεντ, από αστυνομικό τμήμα της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια. Στην αρχή χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα για να εκτιμήσουν τις δυνατότητές του, καταγράφοντας τις προβλέψεις του για διαρρήξεις και ενημερώνοντας παράλληλα τους αστυνομικούς πριν την έναρξη των περιπολιών τους. Στη συνέχεια, εμπλούτισαν το πεδίο αναζητήσεων, προσθέτοντας αδικήματα όπως κλοπές ποδηλάτων, ένοπλες επιθέσεις και χειροδικίες. Σε διάστημα ενός έτους τα αποτελέσματα υπήρξαν ενθαρρυντικά, με τις διαρρήξεις να σημειώνουν μείωση κατά 19%.

Αντίστοιχο πρόγραμμα αναπτύσσει και ο κολοσσός της τεχνολογίας ΙΒΜ από το 2010, το οποίο έχει τεθεί στη διάθεση της αστυνομίας για δοκιμές. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η νοοτροπία των αστυνομικών», σημειώνει ο Φρεντ και συμπληρώνει: «Οι αρχαιότεροι βλέπουν με καχυποψία την ανάπτυξη της τεχνολογίας και θεωρούν πως το ένστικτό τους αρκεί. Αντίθετα οι νεότεροι αξιωματικοί, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη επαφή με τους υπολογιστές και τις «έξυπνες» συσκευές, αντιμετωπίζουν περισσότερο θετικά το πρόγραμμα αυτό».

Εγκληματολόγοι και αναλυτές πάντως θεωρούν ότι η ευρεία χρήση τέτοιων μοντέλων πρόγνωσης της εγκληματικότητας θα έχει μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη, καθώς θα εξοικονομούνται πόροι και η αστυνόμευση θα είναι αποτελεσματικότερη.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Οι αναλυτές δεδομένων της αστυνομίας εισάγουν στο σύστημα τα στοιχεία ληστειών, φόνων, διαρρήξεων και άλλων εγκλημάτων, κοινωνιολογικά δεδομένα, όπως επίπεδα φτώχειας, ιστορικό συγκρούσεων, ημερολογιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Μέσω ειδικών αλγορίθμων, το PredPol είναι σε θέση να απεικονίσει πάνω σε ψηφιακό χάρτη τα σημεία εκείνα, με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων που αναμένεται στατιστικά να σημειωθεί κάποιο έγκλημα. Η αναφορά εκτυπώνεται ή αποστέλλεται ψηφιακά στα περιπολικά ή τους αστυνομικούς που αναλαμβάνουν υπηρεσία στην περιοχή εκείνη, έτσι ώστε η παρουσία τους να λειτουργήσει είτε αποτρεπτικά, είτε κατασταλτικά σε περίπτωση επιβεβαίωσης της πρόγνωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.