Translate

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

"Πόλεμος" για τον συνεργάτη των ναζί


Μαύρες μνήμες ξύπνησε η τιμητική εκδήλωση και η ανάρτηση τιμητικής πλακέτας για τον μουσουλμάνο συνεργάτη των ναζί στη Βοσνία τον καιρό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Ατσίφ Χατζηαχμέτοβιτς. 


Διαβόητος για τα εγκλήματα πολέμου που είχε διαπράξει, μεταξύ των οποίων και η σφαγή τουλάχιστον 7.000 Σέρβων, ο Χατζηαχμέτοβιτς καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1945 από τις δυνάμεις του Τίτο. 


Πριν από λίγες ημέρες στο Νόβι Παζάρ του Σαντζάκ στη Βοσνία έγινε εκδήλωση από τους νοσταλγούς του ναζιστικού παρελθόντος κατά την οποία έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, νώ παρευρέθηκε και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Σερβίας Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η τότε Γιουγκοσλαβία, πριν διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη κατά τη δεκαετία του 1990, πλήρωσε βαρύτατο τίμημα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρήκαν το θάνατο από τους ναζί και τους συνεργάτες τους, κυρίως Κροάτες και Βόσνιους. 

Μετά το 1945 όμως οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν τη μοίρα που τους άξιζε, καθώς καταδικάστηκαν σε θάνατο, όπως και πολλοί ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των Γερμανών που διοικούσαν τα στρατεύματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχοντας στη δικαιοδοσία τους και την Ελλάδα. 

Στη χώρα μας, οι δίκες των δοσίλογων και των προδοτών εξελίχθηκαν σε κακόγουστη φάρσα και οι πρώην συνεργάτες των Γερμανών εξελίχθηκαν σε... στυλοβάτες της σύγχρονης Ελλάδας, δεδομένης και της επικείμενης έκρηξης του εμφυλίου πολέμου που κράτησε μέχρι το 1949, η οποία χώρισε τη χώρα μας στα δύο. Πολλοί από τους συνεργάτες των κατοχικών στρατευμάτων αναδείχθηκαν μάλιστα σε... εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.

Διαβάστε εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.