Translate

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Το ψάρεμα βλάπτει και τα "υποθαλάσσια μουσεία"



SOS εκπέμπουν για άλλη μια φορά τα ναυάγια, πολλά χρόνια μετά τη βύθισή τους, καθώς μια διεθνής ομάδα ειδικών αναφέρει ότι εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την προστασία τους τότε τα σημαντικά αυτά κομμάτια της ιστορίας θα χαθούν για πάντα.  

Για αρκετούς αρχαιολόγους, οι βυθοί των ωκεανών είναι το μεγαλύτερο «μουσείο» του κόσμου. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 42% των υποθαλάσσιων…εκθεμάτων έχει καταστραφεί από συρόμενα εργαλεία ψαρέματος.

Η αλιεία με τράτες βυθού είναι σύνηθες φαινόμενο και η καταστροφή που προκαλεί στην υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά είναι ανυπολόγιστη. Οι ειδικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μπορεί να συγκριθεί με τη λεηλασία του Εθνικού Μουσείο της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ ή την καταστροφή των ιστορικών αγαλμάτων του Βούδα του Μπαμιάν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. 

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ναυάγια.

Ο Δρ. Σον Κίνγκσλεϊ της διεθνούς ομάδας «Wreck Watch International», που έχει αναλάβει να προφυλάσσει τους υποθαλάσσιους θησαυρούς, αναφέρει ότι όλες οι προσπάθειες να προστατευθούν έχουν…ναυαγήσει, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και κονδυλίων. 


«Χιλιάδες ναυάγια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο δρόμο των ψαράδων αυτών αλλά οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε πενταροδεκάρες για να ελεγχθούν τα μέλη αυτής της βιομηχανίας δισεκατομμυρίων» αναφέρει ο ίδιος ενώ τονίζει ότι σύντομα πρέπει να δημιουργηθεί μια «Κόκκινη Λίστα» ναυαγίων, διαφορετικά θα καταστραφούν ή θα λεηλατηθούν όλα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία, η οποία να υποχρεώνει τους ψαράδες να παραδώσουν ευρήματα που μπλέχτηκαν στα δίχτυα τους σε διεθνή ύδατα. 

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.