Translate

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Καταρρίπτουν το μύθο του "καλύτερου πιλότου της RAF"

Παρά το ότι είχε χάσει και τα δύο του πόδια, ο Μπέιντερ πέτυχε πάνω από 20 καταρρίψεις

Ο Σερ Ντάγκλας Μπέιντερ, ο Βρετανός άσος  με πάνω από 20 καταρρίψεις γερμανικών αεροσκαφών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ίσως ο πιο γνωστός πιλότος της RAF, παρά το ότι η δράση του στην ουσία περιορίστηκε μόλις σε μια διετία αερομαχιών, μέχρι να καταρριφθεί και ο ίδιος -πιθανόν από φίλια πυρά- το 1941 και να παραμείνει αιχμάλωτος μέχρι τη λήξη του πολέμου.

Σε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο μιλούν σύγχρονοί του αποκαλύπτεται ότι η τακτική των μεγάλων σχηματισμών που χρησιμοποιούσε ο Μπέιντερ, με τη συμμετοχή 60 περίπου καταδιωκτικών που εφορμούσαν κατά των γερμανικών αεροπλάνων ήταν "λάθος" και "διακινδύνευε άσκοπα τις ζωές των πιλότων", είτε λόγω του ότι κινδύνευαν από συγκρούσεις μεταξύ τους, είτε επειδή χανόταν πολύτιμος χρόνος στις αερομαχίες πάνω από τους ουρανούς της Βρετανίας. 

Έχοντας χάσει και τα δύο του πόδια από το ύψος του γονάτου το 1931 σε αεροπορικό ατύχημα, ο Μπέιντερ ήταν μια δυναμική προσωπικότητα και οι επιδόσεις του στις αερομαχίες απέκτησαν γρήγορα τη διάσταση του μύθου. Ο Βρετανός "κίλερ" είχε μετατρέψει την αναπηρία του σε πλεονέκτημα, καθώς οι αισθήσεις του επανέρχονταν πολύ πιο γρήγορα όταν εκτελούσε κλειστές στροφές, λόγω των πολλών G που δεχόταν το σώμα του, σε σύγκριση με τους άλλους πιλότους που πάθαιναν συσκότιση, μέχρι να ανέβει το αίμα από τα πόδια τους στο κεφάλι.

Ο Μπέιντερ πέθανε ειρηνικά το 1982, πετούσε μέχρι το 1979 και ήταν πρωτεργάτης των κινημάτων για τα δικαιώματα των αναπήρων. 

Διαβάστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.