Translate

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Περιστέρι-πράκτορας βρέθηκε μετά από... 68 χρόνια


Μπροστά σε ένα απροσδόκητο... εύρημα βρέθηκε Βρετανός που αποφάσισε να καθαρίσει την καμινάδα του σπιτιού του. Ο σκελετός ενός περιστεριού, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν... πράκτορας των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έκρυβε ένα μυστικό.

Στο πόδι του βρέθηκε κρυπτογραφημένο μήνυμα που έστειλαν αντιστασιακοί, πιθανότατα από τη Γαλλία, με τελικό προορισμό το Μπλέτσλι Παρκ, το κέντρο πληροφοριών των Άγγλων, στο οποίο αποκωδικοποιούνταν τα -υποτίθεται- απόρρητα σήματα των ναζί με τη συσκευή "Αίνιγμα".

Περίσσότερα από 250.000 ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από τους Συμμάχους, για την επικοινωνία με την αποκομμένη Ευρώπη, καθώς τελούσε υπό γερμανική κατοχή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι από τα ελάχιστα παρόμοια μηνύματα που διασώζονται μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο ήταν γραμμένο με κώδικα που δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί. 

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.