Translate

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Αποκαλύπτονται οι "φιλοξενούμενοι" του τρίτου ράιχ


Η καθημερινότητα των αιχμαλώτων πολέμου στα γερμανικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι προσωπικές ιστορίες, κειμήλια και άλλα αντικείμενα αποτελούν το θέμα της έκθεσης "Φιλοξενούμενοι του Τρίτου Ράιχ" που ανοίγει τις πύλες τις σε λίγες ημέρες στο Εθνικό Μουσείο του Δευτέρου Παγκοσμίου στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.


Περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανοί υπηρέτησαν στα διάφορα θέατρα του πολέμου και τουλάχιστον 93.000 κατέληξαν αιχμάλωτοι των Γερμανών. Αν και αρχικά ήταν κυρίως αεροπόροι, η μάχη των Αρδεννών ανέστρεψε αυτή την εικόνα όταν περίπου 23.000 στρατιώτες έπεσαν στα χέρια των Γερμανών, σε μια από τις τελευταίες επιθετικές ενέργειές τους.

Η έκθεση παρουσιάζει σπάνια ντοκουμέντα και δίνει μια τελείως διαφορετική εικόνα για τη ζωή πίσω από τα σύρματα. Τουλάχιστον οι αιχμάλωτοι των Γερμανών μπορούσαν σε γενικές γραμμές να περιμένουν την τήρηση της συνθηκης της Γενεύης που προστάτευε κάποια βασικά δικαιώματά τους, σε αντίθεση με όσους αιχμαλώτιζαν οι Ιάπωνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης, ακόμα και εκτέλεσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της έκθεσης. 

Δείτε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.