Translate

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 24-30 Ιουνίου 2012


Ακρίτες χωρίς γιατρούς
Φαρμακείο δεν υπάρχει στην Ανάφη και το Αγαθονήσι, σε άλλα νησιά της άγονης γραμμής δεν υπάρχει γιατρός ούτε για… δείγμα, σε μια θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας του κράτους για χιλιάδες ανθρώπους που αισθάνονται ξεχασμένοι. Οι άθλιες υγειονομικές συνθήκες, ένα ακόμα δείγμα της κατάρρευσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, θύμα της απουσίας έστω και υποτυπώδους σχεδιασμού από τους αρμόδιους υπουργούς που προτιμούν να πιάνουν… στασίδι στις τηλεοράσεις για να προβάλλουν το… έργο τους.

Το βαγόνι της ντροπής
Σε εγκαταλελειμμένο βαγόνι ζει μια πολύτεκνη οικογένεια στην Κομοτηνή, μια ακόμα τραγική ιστορία που έρχεται στο φως της «Ελλάδας του Μνημονίου». Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύση και τα τέσσερα παιδιά με τη μητέρα τους αναγκάζονται να βιώνουν καθημερινά τον πλήρη ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τέτοια φαινόμενα αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο σε όλη τη χώρα, καταδεικνύοντας με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Καθηγητές της… απάτης
Σε πολυετείς καθείρξεις καταδικάστηκαν εννέα μέλη της σπείρας καθηγητών και υπαλλήλων του Παντείου πανεπιστημίου, οι οποίοι έκλεψαν δύο δις παλιές… δραχμές από κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα την περίοδο 1992-98 και τις «επένδυσαν» σε είδη πολυτελείας. Η «συμμορία με τις Φερράρι και τα τζακούζι» δρούσε ανενόχλητη και είχε μετατρέψει το εκπαιδευτικό ίδρυμα σε άντρο κλεφτών και απατεώνων. Οι διδάκτορες της… απάτης θα περάσουν αρκετά χρόνια πίσω από της φυλακής τα σίδερα.

Υπουργικές… απώλειες
Μετά την παραίτηση του Β. Ράπανου από το θώκο του «Τσάρου» της Οικονομίας λόγω προβλημάτων υγείας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γ. Βερνίκος εξωθήθηκε σε παραίτηση, μετά την καταγγελία ότι διέθετε εξωχώρια εταιρεία, για να αποφεύγει τη φορολόγηση. Αν και η πρακτική αυτή θεωρείται συνήθης στους ναυτιλιακούς κόλπους, το ασυμβίβαστο του εκλεκτού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τον οδήγησε στην έξοδο.

Κύπρος, η τέταρτη
Η Κύπρος γίνεται το τέταρτο μέλος της Ευρωζώνης που καταφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, με την Ισπανία να βρίσκεται ήδη στον… προθάλαμο της εντατικής. Τα σενάρια περί πακτωλού χρημάτων από τη Ρωσία και την Κίνα αποδείχθηκαν μια ακόμα… φούσκα και έτσι η Κύπρος θα βρεθεί και εκείνη στη μέγγενη του Μνημονίου και την ασφυκτική παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Φάρμακα εξωτερικού
Ο ΕΟΦ αποφάσισε να ζητηθεί η «οικειοθελής συμμόρφωση» των φαρμακευτικών εταιρειών στην παύση εξαγωγών, καθώς εκτός από την κατάρρευση του τομέα της Υγείας και την έλλειψη φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς, οι χαμηλές τιμές τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες άλλων χωρών της Ε.Ε. έχει ως αποτέλεσμα να συμφέρει τις εταιρείες αυτές να τα εξάγουν, με κέρδος τη διαφορά τιμής.  Από τη στιγμή που η Υγεία μπαίνει σε λογιστικά… κιτάπια, θύματα είναι τα εκατομμύρια των Ελλήνων που την βλέπουν να μετατρέπεται σε δυσεύρετο αγαθό.

Στο δρόμο των Ισπανών
Αύξηση κατά 22% στις εξώσεις σημειώθηκε στην Ισπανία μέσα σε ένα μόλις έτος και ένα εκατομμύριο Ίβηρες βρίσκονται σε «πόλεμο» με τις τράπεζες, την αστυνομία και τους δικαστικούς κλητήρες, προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους. Με την ανεργία να καλπάζει στο 24%, η χώρα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης που έχει γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες και από το 2008 έχουν κατασχεθεί 150.000 σπίτια από τις τράπεζες. Εικόνες από το μέλλον και για την Ελλάδα;



Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Βρήκαν και άλλα αεροσκάφη στον... πάγο


Οι αιώνιοι πάγοι της Ανταρκτικής κρύβουν καλά τα μυστικά τους. Σε βάθος 30 περίπου μέτρων  κάτω από τον πάγο βρίσκεται ένα υδροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο κατέπεσε το 1946, παρασέρνοντας στο θάνατο 3 από τα 9 μέλη του πληρώματος. Οι επιζώντες εντοπίστηκαν δώδεκα μέρες μετά τη συντριβή, αλλά οι τρεις νεκροί και τα συντρίμμια παρέμειναν στο σημείο εκείνο.


Σήμερα, 66 χρόνια μετά το ατύχημα, προγραμματίζεται αποστολή ανάσυρσης των νεκρών,όπως ζητούν εδώ και δεκαετίες οι συγγενείς τους. 

Οι πόλοι της Γης έχουν πολλές παρόμοιες ιστορίες, από τις οποίες ξεχωρίζει και εκείνη του "χαμένου σμήνους", το οποίο αποτελείτο από 6 καταδιωκτικά Ρ38 και δύο βομβαρδιστικά Β17. Τα αεροπλάνα ξεκίνησαν από το Μέιν των ΗΠΑ, προκειμένου να προσγειωθούν στη Βρετανία το 1942, αλλά λόγω δυσμενών συνθηκών εξαναγκάστηκαν σε προσγείωση σε ερημική τοποθεσία της Γροιλανδίας. Ευτυχώς για τα πληρώματα των αεροσκαφών, δεν υπήρξαν νεκροί και μετά από μερικές μέρες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από ομάδα έρευνας και διάσωσης. 

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 90 ένας εκατομμυριούχος τεξανός αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον εντοπισμό των αεροσκαφών και τελικά μετά από επίπονες προσπάθειες ένα από αυτά μεταφέρθηκε πίσω στις ΗΠΑ και σήμερα πετάει ξανά, θυμίζοντας τις μέρες εκείνες.

Δείτε εδώ, εδώ και εδώ:

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Βρήκαν στο βυθό το θωρηκτό με τους 1352 νεκρούς


Στα βόρεια της Σαρδηνίας και σε βάθος 1000 περίπου μέτρων εντοπίστηκε κομμένο στα δύο το θωρηκτό των Ιταλών "Ρόμα", το οποίο βυθίστηκε από επίθεση γερμανικών αεροσκαφών στις 9 Σεπτεμβρίου του 1943, μια μόλις μέρα μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, οι οποίοι αποσκίρτησαν από τον Άξονα και σε μια νύχτα πήραν το μέρος των Συμμάχων.


Το πολεμικό πλοίο ήταν εν πλω προς τη Μάλτα, ώστε να παραδοθεί στους Βρετανούς, αλλά γερμανικά βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από τη νότια Γαλλία το πρόλαβαν και το καταβύθισαν. 1352 (σύμφωνα με άλλες πηγές 1253) μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους και μόλις λίγο περισσότεροι από 600 κατάφεραν να διασωθούν. 

Με τη βοήθεια τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων υποβρυχίων, ερευνητές εντόπισαν το ναυάγιο και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και άλλες επισκέψεις, προκειμένου να βιντεοσκοπήσουν τον υγρό τάφο 1000 και πλέον ναυτικών.

Δείτε εδώ και εδώ:


Βρήκαν το χαμένο αεροσκάφος του 1952 σε παγετώνα


Τα συντρίμμια ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-124 εντόπισαν άντρες της εθνοφρουράς στην Αλάσκα, διασκορπισμένα σε έναν παγετώνα. 


Το αεροσκάφος συνετρίβη το 1952, παρασύροντας στο θάνατο 52 ανθρώπους, μέλη του πληρώματος και επιβάτες, πιθανόν λόγω κακών καιρικών συνθηκών και λάθους ναυσιπλοΐας.

Μετά την περισυλλογή των λειψάνων, η ταυτοποίησή τους θα γίνει με τη μέθοδο αναγνώρισης DNA. 

Διαβάστε εδώ

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Μαλδίβες και Αυστραλία προστατεύουν τις θάλασσες


Την ώρα που η Παγκόσμια Σύνοδος για το Περιβάλλον στο Ρίο ολοκληρώθηκε χωρίς σαφείς δεσμεύσεις και ουσιαστικό αποτέλεσμα, η Αυστραλία και οι Μαλδίβες παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Αυστραλία
Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών έκτασης περίπου 1,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίσο δηλαδή με περίπου 10… Ελλάδες. Στις περιοχές αυτές θα απαγορευθεί πλήρως η επαγγελματική αλιεία, οι έρευνες και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που πιθανόν θα προκαλέσει όχληση στο περιβάλλον. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Τόνι Μπερκ εξήγησε ότι πλέον το 1/3 της συνολικής έκτασης του Ωκεανού γύρω από την Αυστραλία τίθεται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας και οι περιοχές αυξάνονται από 27 σε 60: «Ακριβώς όπως τα εθνικά πάρκα στην ξηρά αποτελούν κοιτίδα για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, έτσι ακριβώς και οι θάλασσες κρύβουν έναν απίστευτο πλούτο βιοποικιλότητας. Καθήκον μας είναι να τις προστατεύσουμε».


Μαλδίβες
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να σκεπάσει για πάντα έναν τροπικό παράδεισο, τις Μαλδίβες μέχρι τα τέλη του αιώνα μας. Η μικρή νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 1200 περίπου κοραλλιογενών νησιών που βρίσκονται μόλις 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έλαβε την απόφαση να ανακηρύξει όλη τη θαλάσσια έκταση γύρω από αυτά σε προστατευόμενη περιοχή. Ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Ουαχίντ τόνισε ότι θα απαγορευθεί πλήρως η επαγγελματική αλιεία και άλλες εχθρικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες. «Ήδη τα νερά μας αποτελούν καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη και εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη Φύση. Είναι λογικό λοιπόν να προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την κληρονομιά των Ωκεανών, προς όφελος όλων μας».



Επτά λεπτά... τρόμου για την "Περιέργεια"



Η αντίστροφη μέτρηση για την… προσαρείωση της «Περιέργειας», του διαστημικού οχήματος της NASA στον «Κόκκινο Πλανήτη» στις 5 Αυγούστου έχει ήδη ξεκινήσει και οι επιστήμονες της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ κρατούν την ανάσα τους για τα «επτά λεπτά του τρόμου», όπως αποκαλούν το χρονικό διάστημα από την είσοδο του θαλαμίσκου στην ατμόσφαιρα του Άρη, μέχρι τη στιγμή που θα ακουμπήσει στην επιφάνειά του.

Δεδομένης της απόστασης του Άρη από τη Γη, τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το διαστημικό όχημα «ταξιδεύουν» στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος για 15 ολόκληρα λεπτά, πριν φτάσουν στο Κέντρο Ελέγχου στις ΗΠΑ. «Αυτό σημαίνει ότι όταν εμείς λάβουμε το μήνυμα ότι το όχημα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Άρη, η «Περιέργεια» θα έχει ήδη προσεδαφιστεί», σημειώνει o επικεφαλής μηχανικός της NASA Άνταμ Στέλζνερ, σε βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και συμπληρώνει: «Η κάθοδος θα πρέπει να γίνει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε πραγματικό χρόνο, θυμίζοντας άρτια εκτελεσμένη χορογραφία. Από την ταχύτητα των 20 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα όταν μπαίνει στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να επιβραδύνει έτσι ώστε να πατήσει στον Άρη τόσο απαλά, όσο ένα… μωρό».

Με τον αυτόματο πιλότο, ο θαλαμίσκος θα εκτελέσει τις απαραίτητες εκείνες κινήσεις, ώστε να φτάσει σε ύψος 20 μόλις μέτρων από την επιφάνεια του Άρη. Από εκεί, ένας ειδικός γερανός θα κατεβάσει το διαστημικό όχημα στο έδαφος, έτσι ώστε να ξεκινήσει την εξερεύνηση του πλανήτη, στέλνοντας πολύτιμες πληροφορίες στη Γη. Η… σιγή ασυρμάτου που επιβάλλει η απόσταση των 56 περίπου εκατομμυρίων χιλιομέτρων ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας στο σχεδιασμό της αποστολής, ο οποίος όμως αντιμετωπίστηκε με την εξέλιξη ειδικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και προγραμματισμένων χειρισμών που θα επιτρέψουν στην «Περιέργεια» να πατήσει μόνη της στον Άρη.



Αθήνα-Νέα Υόρκη σε 2,5 ώρες



Αεροσκάφη για όλα τα… γούστα, με κοινό χαρακτηριστικό τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες, που θα μετατρέψουν τα διηπειρωτικά ταξίδια σε… σύντομες εκδρομές σχεδιάζονται πυρετωδώς από μεγάλες εταιρείες που έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου για την πιο οικονομική και υλοποιήσιμη πρόταση. 

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, η πτήση από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη θα γίνεται με ταχύτητα που θα φτάνει τα 4.000 χιλιόμετρα την ώρα, σχεδόν διπλάσια από εκείνη του θρυλικού Κόνκορντ και θα διαρκεί λιγότερο από δυόμισι ώρες, από περίπου 9 σήμερα, όταν τα νέα υπερηχητικά επιβατικά αεροσκάφη γίνουν μέρος της καθημερινότητας των υπερατλαντικών πτήσεων.

Στη μεγάλη διεθνή έκθεση της αεροπορικής βιομηχανίας στο Φάρνμπορο της Αγγλίας, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 9 Ιουλίου, θα παρουσιαστούν οι προτάσεις μεγάλων εταιρειών οι οποίες συνεργάζονται και με τη NASA προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την τεχνολογία και την εμπειρία της.

Ήδη η Μπόινγκ, η Λόκχιντ-Μάρτιν, η Αέριον και η Γκάλφστριμ μεταξύ άλλων, εταιρείες που έχουν μεγάλη παράδοση στο σχεδιασμό και την κατασκευή πολεμικών, επιβατικών και ιδιωτικών αεροσκαφών, έχουν στα «σκαριά» υπερηχητικά μοντέλα που θα απευθύνονται καταρχήν σε επιχειρηματίες με βαθιές… τσέπες που επιθυμούν να βρεθούν στην άλλη άκρη του Κόσμου σε ελάχιστο χρόνο. Η τεχνολογία ήδη υπάρχει και τα πολεμικά αεροσκάφη αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες υπερηχητικής πτήσης, γεγονός που διευκολύνει τη μετάβαση στην εφαρμογή της και για εμπορικούς σκοπούς.

Με άτρακτο και πτέρυγες από υπερελαφρά συνθετικά υλικά, αθόρυβους κινητήρες διαστημικής τεχνολογίας και φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, οι σχεδιαστές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν το Κόνκορντ και ο Ρώσος… συγγενής του το Τουπόλεφ 144, κυρίως σε ό,τι αφορά στα ανυπόφορα επίπεδα θορύβου και τη μεγάλη κατανάλωση καυσίμων που τα κατέστησε ξεπερασμένα και ασύμφορα στη χρήση.

Η υπερηχητική «πράσινη μηχανή»
Το μοντέλο της Λόκχιντ-Μάρτιν, σε συνεργασία με τη NASA, είναι φιλικό προς το περιβάλλον, χρησιμοποιεί πτέρυγες ανεστραμμένου “V”, προκειμένου να μειώνεται σημαντικά ο θόρυβος όταν σπάει το φράγμα του ήχου. Στόχος της εταιρείας είναι να έχει έτοιμο ένα πρωτότυπο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, έτσι ώστε μετά τις απαραίτητες δοκιμές και πιστοποιήσεις να τεθεί σε εμπορική εκμετάλλευση μέχρι το 2030.

Το SBJ της «Αέριον»
Το υπερηχητικό δωδεκαθέσιο επαγγελματικό τζετ της αμερικανικής εταιρείας «Αέριον» είναι μια πρόταση που απευθύνεται σε επιχειρηματίες. Και αυτό βρίσκεται στα τελευταία στάδια του σχεδιασμού του, με βασικά χαρακτηριστικά τις υπερηχητικές ταχύτητες καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, που θα αγγίζουν τα 2.000 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά και την αυξημένη αυτονομία των 10 χιλιάδων χιλιομέτρων. Οι ιθύνοντες της εταιρείας εκτιμούν ότι μέχρι το 2018 θα έχουν έτοιμο το πρωτότυπο για σειρά δοκιμαστικών πτήσεων.

Το Χ-48 της Μπόινγκ
Αν και σχεδιάστηκε ως υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος, σύντομα κατέληξε ως άκρως απόρρητο στα χέρια της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Μοιάζει με «ιπτάμενη πτέρυγα» και έχει υιοθετήσει την πρότερη εμπειρία της εταιρείας σε παρόμοια σχέδια. Μοντέλα του σε μικρογραφία έχουν δοκιμαστεί σε πτήσεις και αναλυτές της αεροπορικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι η Μπόινγκ θα βασίσει την ανάπτυξη του υπερηχητικού της αεροσκάφους στο Χ-48.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 18-23 Ιουνίου 2012


Ουρές απόγνωσης
Μέσα στο λιοπύρι στήθηκαν για ώρες χιλιάδες συμπολίτες μας στο πεδίον του Άρεως για μια κούτα λαχανικά που διένειμε ο αγροτικός συνεταιρισμός Ιεράπετρας Κρήτης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας πήγαν από τα ξημερώματα και περίμεναν στις ουρές, καταδεικνύοντας με τον πιο δραματικό τρόπο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. 22.000 άτομα λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και 2.500 είναι οι καταγεγραμμένοι άποροι, μόνο στο Δήμο Αθηναίων.

Habemus Papam
Επιτέλους μετά από μήνες παράλυσης, «άσπρος καπνός» βγήκε από τις… κάλπες, όπως στις εκλογές του νέου Πάπα στο Βατικανό. Habemus Papam” λοιπόν, για τη νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε τη μέρα του θερινού ηλιοστασίου. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μέτωπα είναι ανοιχτά και απαιτείται έργο από την πρώτη στιγμή. Θα γίνουν επιτέλους εκείνες οι περίφημες «διαρθρωτικές αλλαγές» και «μεταρρυθμίσεις»;

Οργάνωση της πυρκαγιάς
Με τα παντελόνια… κατεβασμένα συνελήφθη για μια ακόμα φορά η κρατική μηχανή, με τις φωτιές να κατακαίνε 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Αττική και 63 πυρκαγιές να μαίνονται ανεξέλεγκτες σε όλη τη χώρα. Μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και της απεμπόλησης ευθυνών από τους… υπευθύνους, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να επιχειρήσουν με πενιχρά μέσα. Θρηνήσαμε και τον πρώτο νεκρό, τον 28χρονο πυροσβέστη Χρήστο Χάιδα, του οποίου η καρδιά δεν άντεξε τη μάχη με τις φλόγες.

Φοροκαταιγίδα
Πενταπλάσιους φόρους προσδοκά ότι θα εισπράξει το Δημόσιο , με το «μαστίγωμα» των πολιτών να μην έχει τελειωμό. Παρά την… κουτοπονηριά των αρμοδίων να στείλουν τα εκκαθαριστικά μετά τις εκλογές, για να μην πάνε… μπαρουτιασμένοι οι υπήκοοι του… Φορολογιστάν στις κάλπες, η οργή για την αδικία φουντώνει, την ώρα που ο εντοπισμός και η σύλληψη των φοροφυγάδων με ονοματεπώνυμο έχει καταντήσει εξοργιστικά χυδαίο ανέκδοτο.

Φτωχή… υπερδύναμη
Παρηγοριά στον άρρωστο ή δείγμα κατάρρευσης ενός ολόκληρου συστήματος; Το γεγονός ότι 46 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν την παραμικρή υγειονομική περίθαλψη και 7 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας παρά το ότι εργάζονται είναι ενδεικτικό του ότι κάτι σάπιο υπάρχει ακόμα και στα προπύργια του καπιταλισμού. Οι Έλληνες; Παράπλευρες απώλειες της κρίσης που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία…

Βεζίρηδες και γιουσουφάκια  
Ο Τούρκος βεζίρης επί των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κοιμάται και ξυπνάει με τον όνειρο της αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έθεσε θέμα μεταχείρισης της «τουρκικής», όπως αρέσκεται να την αποκαλεί, μειονότητας στη Θράκη. Από κοντά σιγοντάρει και το άλλο… καλόπαιδο, ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γείτονος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι το τουρκικό κράτος φέρεται «με αγάπη» στους Ρωμιούς της Πόλης. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, θα τους απαντήσει όμως κανείς με τον τρόπο που τους αρμόζει;

Μουσειακά… γενέθλια
Το Μουσείο της Ακρόπολης έκλεισε τρία χρόνια ύπαρξης, καταρρίπτοντας τα έτσι κι αλλιώς έωλα επιχειρήματα των Βρετανών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που φιλοξενούνται «προσωρινά» στο Λονδίνο. Πέντε εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γης είδαν μέχρι σήμερα τα σπάνιας ομορφιάς εκθέματα και ένιωσαν την αίσθηση της απώλειας για τα μέλη που χωρίστηκαν βίαια από το σώμα τους. Με τις καλύτερες ευχές να τα εκατοστήσει και να δούμε επιτέλους ενωμένη την παγκόσμια κληρονομιά στη γωνιά αυτή του πλανήτη που τη γέννησε.  

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ιπτάμενο... τζετ σκι για εναέριες βόλτες

Μοιάζει με τζετ σκι που… πετάει. Παρά την εκκεντρική του εμφάνιση, που θυμίζει τα πρώτα αεροπλάνα των αρχών του 20ου αιώνα, σκοπεύει να κατακτήσει τους αιθέρες. Ονομάζεται FlyNano και είναι το μονοθέσιο ηλεκτρικό υδροπλάνο, το οποίο κατασκεύασαν Φινλανδοί και ήδη πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμαστικές του πτήσεις με επιτυχία. Με άτρακτο κατασκευασμένη από ανθρακονήματα που περιορίζουν το βάρος του μόλις στα 70 κιλά και ηλεκτρικό κινητήρα που παρέχει αυτονομία 65 περίπου χιλιομέτρων, το FlyNano πετάει με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα και μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι διαθέσιμο σε επίδοξους… Ίκαρους.


Το μήκος του είναι 3,5 μέτρα, το εκπέτασμα των πτερύγων του φτάνει μόλις στα 5 μέτρα και μπορεί να «σηκώσει» βάρος μέχρι 200 κιλά. Η μέγιστη οροφή πτήσης είναι στα 3 χιλιόμετρα, ενώ για όσους επιθυμούν να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις, μέχρι και 70 χιλιόμετρα, υπάρχει η δυνατότητα να «φορέσει» πετρελαιοκινητήρα που αποδίδει 35 ίππους. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι δεν απαιτείται δίπλωμα πιλότου για να το αποκτήσει κάποιος, ανοίγοντας έτσι την αγορά τόσο σε ερασιτέχνες, αλλά και σε έμπειρους πιλότους.


Με την αρχική του τιμή να φτάνει τα 32.000 ευρώ περίπου, το FlyNano μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό ιπτάμενο όχημα που απλώς χρειάζεται μια ήρεμη υδάτινη επιφάνεια, ποτάμι, θάλασσα ή λίμνη, για να βρεθεί ανάμεσα στα σύννεφα. «Ήδη έχουμε 35 παραγγελίες από όλη την Ευρώπη», σημειώνει ο Πέκα Κάουπινεν και συμπληρώνει: «Η αίσθηση της πτήσης είναι μοναδική. Χρειάζονται μόλις λίγα μέτρα υδάτινης επιφάνειας για να πετάξει και τόσο ο ηλεκτροκινητήρας, όσο και ο πετρελαιοκινητήρας, είναι εξαιρετικά οικονομικοί».



Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ανέλκυσαν δικινητήριο αεροσκάφος JU88 των ναζί

Τρία JU88 ίπτανται στο Αιγαίο, πιθανότατα πάνω από την Αστυπάλαια, το 1943


Ο λασπωμένος βυθός έκρυβε μια έκπληξη, ακόμα και για τους έμπειρους δύτες της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας, καθώς το αεροσκάφος που κρυβόταν στη Βαλτική για σχεδόν 7 δεκαετίες ήταν τελικά ένα δικινητήριο πολλαπλών ρόλων JU 88 της Λουφτβάφφε, της αεροπορίας των χιτλερικών ορδών που αιματοκύλισαν την Ευρώπη.

Αν και αρχικά οι ειδικοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα "Στούκα" (δείτε εδώ), τα διαβόητα βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης JU87, η ανέλκυση των πτερύγων κατέδειξε ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο JU88.


Οι ειδικοί σκοπεύουν να ανακαινίσουν το αεροσκάφος καθώς παρά τις εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί θεωρούν πως μπορούν να το μετατρέψουν σε μόνιμο έκθεμα σε μουσείο του Βερολίνου. 

Διαβάστε εδώ

Άλμα προς τα... πίσω η Σύνοδος του Ρίο για το περιβάλλον


Με βήμα σημειωτόν και άλμα προς τα… πίσω ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 190 κρατών, η παγκόσμια συνδιάσκεψη για το περιβάλλον στο Ρίο της Βραζιλίας. Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία καταγράφεται στο παθητικό της ανθρωπότητας, 20 χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην ίδια πόλη, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν να μην πέρασε μια μέρα.


Κενά περιεχομένου πολυσέλιδα έγγραφα και φλύαρα ευχολόγια συνθέτουν μια απαισιόδοξη εικόνα για το μέλλον της Γης, καθώς οι σαφείς δεσμεύσεις απουσιάζουν για μια ακόμα φορά, παραπέμποντας στις… ελληνικές καλένδες οποιαδήποτε ουσιαστική πρωτοβουλία θα ανέκοπτε την πορεία προς τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος. «Με την οικονομική κρίση να ρίχνει βαριά τη σκιά της σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλοί θεωρούν ότι το περιβάλλον τίθεται αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα», σημειώνει ο Άκιμ Στάινερ, επικεφαλής του UNEP, του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ και συμπληρώνει: «Παραγνωρίζουν όμως το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της καταστροφής του ήδη αποτιμώνται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Κάθε μέρα που περνάει, στενεύουν τα περιθώρια για την επιβίωση της ανθρωπότητας».  

Το 49 σελίδων «κείμενο προθέσεων» που ετοίμασε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να υπογραφεί αύριο από τους εκπροσώπους των κρατών που συμμετέχουν είναι απλά ένα… μπάλωμα, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία κατέχει την προεδρία της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας το κείμενο «ασαφές και ανεπαρκές».


Η φετινή σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται με την παρουσία 100 και πλέον πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, από τους οποίους όμως λάμπουν δια της… απουσίας τους οι «κύριοι παίχτες», ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γερμανία, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Χου Ζιντάο και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όμως θα βρεθεί στις κερκίδες του αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Γερμανίας, επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από υπουργούς ή υπηρεσιακά τους στελέχη.

Από το 1992 στο σήμερα
Αν και η πρώτη συνδιάσκεψη του Ρίο το 1992 είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή διεθνών συνθηκών για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία των καλλιεργήσιμων εδαφών και την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη 40 σημείων», η υλοποίησή τους την τελευταία εικοσαετία συνάντησε αξεπέραστα εμπόδια, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στην ουσία ανεφάρμοστα.


Η προετοιμασία για τη φετινή σύνοδο κορυφής ξεκίνησε την επαύριο της αποτυχημένης συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης το 2009, έτσι ώστε να τεθούν υλοποιήσιμοι στόχοι, όπως ο έλεγχος της υπεραλίευσης, ο περιορισμός της ρύπανσης των Ωκεανών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η καταπολέμηση των λιμών και η ραγδαία αστικοποίηση.


Τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών όμως ήταν και πάλι πενιχρά, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τη δραματική ανατροπή των περιβαλλοντικών ισορροπιών και τη ραγδαία πορεία προς την καταστροφή μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Η κατάσταση με τη συνθήκη για τον περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υπογράφηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας το 1997 και εκπνέει φέτος χωρίς να έχει διαφανεί η πρόθεση επικαιροποίησής της, είναι ενδεικτική. Αποδείχθηκε ένα ακόμα φιάσκο, καθώς οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και ο Καναδάς απέφυγαν να εφαρμόσουν όσα είχαν συμφωνήσει, καθιστώντας την στην ουσία ανενεργή.

Έτσι, αύριο αναμένεται να γραφεί ο επίλογος μιας ακόμα ατελέσφορης παγκόσμιας συνδιάσκεψης, η οποία παρά τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει η Γη, στάθηκε ανίκανη να θέσει ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα δράσεων.

ΑΡΙΘΜΟΙ
38% μειώθηκαν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι από το 1980
0% πρόοδος καταγράφηκε σε 86 από τους 90 περιβαλλοντικούς δείκτες από το 2000
1 δις άνθρωποι υποσιτίζονται συστηματικά
1,4 δις άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 ευρώ τη μέρα
3,1 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή υγειονομική περίθαλψη
22% η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από το 1992
32% η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών από το 1992
26% η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος από το 1992
43 κιλά ετησίως η μέση κατανάλωση κρέατος κατ’ άτομο σήμερα από 34 το 1992



Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον, WWF Ελλάς
 «Πριν από 20 χρόνια, η Συνδιάσκεψη στο Ρίο έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας, ότι η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της και να εστιάσει τις προσπάθειες της για ανάπτυξη κοινωνικά πιο δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Έκτοτε έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην κατανόηση των προβλημάτων και τη διερεύνηση λύσεων. Για πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις έχουν υιοθετηθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το Ρίο+20 θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη παγκόσμια εορτή για τις μεγάλες ανατροπές που πετύχαμε. Στην πραγματικότητα όμως βλέπουμε ότι σε πολλά θέματα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με τότε που οι συζητήσεις είχαν μόλις ξεκινήσει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επισκιάσει τη συνδιάσκεψη. Οι διαπραγματεύσεις αναλώνονται στην αναζήτηση τρόπων για τη συνέχιση «δοκιμασμένων» πρακτικών ή ακόμα χειρότερα και στην προσπάθεια χαλάρωσης των υιοθετημένων δεσμεύσεων.

Στην Ελλάδα, που αποτελεί και το διεθνές επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ήδη καταγράφουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κρίσης. Η χαλάρωση των σημαντικών περιβαλλοντικών κατακτήσεων απειλεί να επιστρέψει την χώρα στην εποχή πριν από την πρώτη Συνδιάσκεψη στο Ρίο, τότε που οι περισσότερες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος είχαν μόλις αρχίσει να διατυπώνονται.

Μια επιτυχής έκβαση της Συνδιάσκεψης, που θα ανατρέψει πρακτικές του παρελθόντος, την ανεύθυνη και αλόγιστη χρήση πόρων, την απουσία αξιόπιστων θεσμών, την αδυναμία στην υλοποίηση δεσμεύσεων και την ανεπάρκεια μηχανισμών ελέγχου, θα δώσει τη δυνατότητα στην παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει τις αλληλένδετες πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί τη βασική προοπτική εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη αλλά και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας». 

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Υποβρύχιο μπαρ, αντίδοτο στον καύσωνα


Μια πρωτότυπη ιδέα, τώρα που... σφίξαν οι ζέστες είναι το υποβρύχιο μπαρ. 

Πρόκειται για ένα έξυπνο διαφημιστικό εταιρείας που φτιάχνει ρολόγια, δεν απέχει όμως πολύ από το να γίνει πραγματικότητα. 


Οι υποβρύχιες κάσκες είναι πλήρως λειτουργικές και διατίθενται προς πώληση μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας www.sea-trek.com 

Όταν επιλυθούν και οι... τεχνικές δυσκολίες της κατανάλωσης ποτών και των αδιάβροχων ντεκς για τους ντιτζέι, ίσως δούμε ένα τέτοιο μπαρ σε κάποιο βυθό της χώρας μας!

Διαβάστε εδώ:

Δείτε εδώ το βίντεο

Κορυφώνεται η μάχη της ταμπλέτας με έπαθλο εκατοντάδες δις



Σε μάχη μέχρις εσχάτων κατά της Apple και της Samsung εισήλθε και επίσημα πλέον η Microsoft, με τα αποκαλυπτήρια του Surface, της ταμπλέτας-υπολογιστή που «κονταροχτυπιέται» με το iPad και το Galaxy, με έπαθλο το μερίδιο του λέοντος από την πίτα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Διαθέτει οθόνη αφής 10,6 ιντσών, περίπου 27 δηλαδή εκατοστών, μνήμη που φτάνει μέχρι τα 64GB, κάμερα, ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο και φιλικό προς το χρήστη πληκτρολόγιο, ενώ η αρχική τιμή του -αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα- εκτιμάται ότι θα είναι ευθέως ανταγωνιστική σε σύγκριση με το iPad και το Galaxy, περίπου στα 500 δολάρια. Η επίσημη κυκλοφορία του, αρχικά στις ΗΠΑ, θα γίνει μέχρι τα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια το Surface θα… περάσει και τον Ατλαντικό, φτάνοντας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που η εταιρεία-κολοσσός της πληροφορικής παρουσιάζει ένα… απτό προϊόν, καθώς είχε κάνει τη στρατηγική επιλογή να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην παραγωγή ηλεκτρονικών προγραμμάτων και λειτουργικών συστημάτων υπολογιστών, κατέχοντας την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε τον κατάλληλο… σύντροφο για τα προγράμματά μας», δήλωσε χαριτολογώντας στην επίσημη πρεμιέρα της «Επιφάνειας», όπως αποδίδεται το Surface, ο επικεφαλής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ.  

«Κλείνει το μάτι» στις γυναίκες
Προκειμένου να προσελκύσουν το γυναικείο κοινό, οι σχεδιαστές της εταιρείας ετοίμασαν και μια πληθώρα καλυμμάτων σε έντονα χρώματα, τα οποία λειτουργούν και ως πληκτρολόγιο, σε περίπτωση που ο χρήστης δεν είναι εξοικειωμένος με την οθόνη αφής. Η Microsoft φιλοδοξεί παράλληλα να κάνει το Surface το νέο αναπόσπαστο εργαλείο των επαγγελματιών, καθώς θεωρεί πως το πληκτρολόγιο, η οθόνη αφής και το ειδικό «μολύβι» που επιτρέπει στο χρήστη να ζωγραφίσει στην οθόνη ή να συντάξει ένα χειρόγραφο κείμενο, είναι στοιχεία που το θέτουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα
Αναλυτές της αγοράς ηλεκτρονικών ειδών σημείωσαν ότι η Microsoft ξεκινάει την αντεπίθεσή της με ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η ίδια παράγει και αναπτύσσει τα προγράμματα που χρησιμοποιεί το Surface, ενώ άλλες εταιρείες πρέπει να πληρώσουν δικαιώματα χρήσης, αυξάνοντας έτσι το κόστος των δικών τους αντίστοιχων συσκευών. 

«Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι μάλλον καλύτερα από εκείνα του iPad της Apple», σημείωσε ο προγραμματιστής Ρον Έλουορντ  και συμπλήρωσε: «Η Microsoft με την ταμπλέτα αυτή θέτει ένα ακόμα εμπόδιο σε εκείνους που θέλουν διαφορετικά προγράμματα από τα δικά της που κατέχουν σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αγοράς. Αν το Surface αποδειχθεί εμπορική επιτυχία, θα είναι πλέον ακατόρθωτο να εκθρονιστούν από την κορυφή τα προγράμματα της Microsoft».

Η εμφάνιση των εικονιδίων στην οθόνη, που θυμίζουν τουλάχιστον εμφανισιακά εκείνα του… άσπονδου εχθρού iPad, ονομάζονται Metro και το λειτουργικό πρόγραμμα θα είναι τα Windows 8, τα ίδια δηλαδή που χρησιμοποιούνται σε λάπτοπ και επιτραπέζιους υπολογιστές.

Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι οι πωλήσεις των ταμπλετών θα τριπλασιαστούν την επόμενη διετία και θα ανέλθουν στα 180 εκατομμύρια ετησίως το 2013. Με το iPad να έχει ήδη περάσει στα χέρια 67 εκατομμυρίων καταναλωτών και το Galaxy να αυξάνει ραγδαία τις πωλήσεις του, το νέο μεγάλο στοίχημα «ακούει» στο όνομα Surface.


To facebook αναγνωρίζει πρόσωπα
Στην εξαγορά ισραηλινής εταιρείας λογισμικού αναγνώρισης προσώπων, έναντι 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το facebook προκαλώντας θύελλα αρνητικών σχολίων για τη διαβόητη απουσία ασφαλιστικών δικλίδων για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση προσώπων που φαίνονται σε μια φωτογραφία και υποδεικνύει στο χρήστη την ταυτότητά τους, ακόμα και εν αγνοία του ατόμου που φωτογραφήθηκε. 

Οι χρήστες της ιστοσελίδας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναρτούν περίπου 300 εκατομμύρια φωτογραφίες ημερησίως, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μερικές από αυτές κόστισαν τη θέση εργασίας σε κάποιους, ή οδήγησαν άλλους στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αναλυτές πάντως της αγοράς επισημαίνουν ότι η εξαγορά αυτή είναι ένα ακόμα βήμα του facebook προς την πλήρη μετάβαση των υπηρεσιών του σε κινητές συσκευές, όπως έξυπνα κινητά και ταμπλέτες.

Άλμα στο κενό από τα 11.500 μέτρα



Άλμα στο κενό από ύψος 11.500 περίπου μέτρων έκανε ο 29χρονος Κολομβιανός κασκαντέρ Τζόναθαν Φλόρες, καταρρίπτοντας τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, ταχύτητας, ύψους, οριζόντιας απόστασης στον αέρα και άλματος χωρίς αλεξίπτωτο, τα οποία αναγνωρίστηκαν από το γνωστό βιβλίο «Γκίνες».


Το παράτολμο εγχείρημα του εκκεντρικού Κολομβιανού διάρκεσε σχεδόν δέκα λεπτά, από τη στιγμή που πήδηξε από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στο σημείο ρίψης, μέχρι τη στιγμή που άγγιξε στο έδαφος. Εξοπλισμένος με φιάλες παροχής αέρα, δεδομένου ότι στο ύψος των 11,5 χιλιομέτρων η ατμόσφαιρα είναι φτωχή σε οξυγόνο, ειδική στολή που αντέχει σε θερμοκρασίες -45 βαθμών Κελσίου και με αλεξίπτωτο που χρησιμοποίησε στα τελευταία 1200 μέτρα της καθόδου του ο Φλόρες διάνυσε μια οριζόντια απόσταση 26 περίπου χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα καθόδου που «άγγιξε» τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.


Ο ίδιος ο Φλόρες απαθανάτισε το άλμα του, με κάμερα που είχε τοποθετήσει στο κράνος του και μετά την επιτυχημένη προσγείωσή του δήλωσε ενθουσιασμένος: «Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου. Μπορεί να ήταν κάπως επικίνδυνο, αλλά η ηθική ανταμοιβή και τα συναισθήματα είναι μοναδικά».

Ο Κολομβιανός δεν είναι ο μόνος που ασχολείται με τέτοια χόμπι. Άλλοι επαγγελματίες… ριψοκίνδυνοι σκοπεύουν σύντομα να καταρρίψουν τις επιδόσεις του Φλόρες, καθώς όπως είπε ο ίδιος θα κάνει ένα διάλειμμα, καθώς «η γυναίκα μου δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένη με τα άλματά μου».

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Καταδύθηκε στα 6.965 μέτρα κάτω από την επιφάνεια


Με επιτυχία ολοκλήρωσε νωρίτερα σήμερα την κατάδυση σε μέγιστο βάθος 6.965 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην Τάφρο των Μαριαννών, το επανδρωμένο βαθυσκάφος Τζιάολονγκ της Κίνας.


Όπως είχατε διαβάσει εδώ ο "Θαλάσσιος Δράκος", όπως είναι το όνομα του υποβρυχίου στα ελληνικά, σκοπεύει να κατδυθεί στο μέγιστο βάθος των 7.000 μέτρων. καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις της ασιατικής υπερδύναμης στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής.

Διαβάστε εδώ:

Δύτες βρήκαν το χαμένο υποβρύχιο μετά από 94 χρόνια


Το αγγλικό υποβρύχιο Ε14, το οποίο βυθίστηκε στα Δαρδανέλλια το 1918 εντόπισαν Τούρκοι αυτοδύτες, σε βάθος μόλις 20 μέτρων και σε απόσταση περίπου 250 μέτρων από την ακτή.


Μόλις 7 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να διασωθούν, ενώ οι υπόλοιποι 25 πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν από τους κανονιοβολισμούς των παράκτιων πυροβολαρχιών των Τούρκων.

Για 94 σχεδόν χρόνια το ακριβές σημείο της βύθισης παρέμενε άγνωστο, μέχρις ότου η ιστορική έρευνα των Τούρκων αυτοδυτών να αποδώσει καρπούς και να τους βοηθήσει να βρουν το ναυάγιο.


Το ναυάγιο είναι σε πολύ καλή κατάσταση αν και το μεγαλύτερο μέρος του έχει σκεπαστεί από το ίζημα του βυθού. Οι δύτες φωτογράφησαν το ναυάγιο και ετοιμάζουν ντοκιμαντέρ με την επιχείρηση εντοπισμού του.

Διαβάστε εδώ και εδώ:

Έχει διανύσει 18 δις χιλιόμετρα και συνεχίζει!


Στα σύνορα του Ηλιακού μας Συστήματος, μετά από 35 χρόνια περιπλάνησης στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος, έφτασε ο διαστημικός «Ταξιδιώτης 1», σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, θυμίζοντας τη διάσημη τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά «Σταρ Τρεκ», η οποία παρουσίαζε τον Κάπτεν Κέρκ, τον Μίστερ Σποκ και το υπόλοιπο πλήρωμα κατά την αποστολή τους «να φτάσουν θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει πάει ποτέ».
Ο «Voyager 1» κατέχει πλέον και ένα ξεχωριστό ρεκόρ: Είναι το πιο απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο κατασκεύασμα, το οποίο μάλιστα θα συνεχίσει το ταξίδι του επ’ άπειρον, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι το 2025, όταν θα εξαντληθούν οι πυρηνικές μπαταρίες πλουτωνίου.
Το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα κινείται με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, έχοντας ήδη διανύσει 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο «Voyager 1» ξεκίνησε τη μοναχική του Οδύσσεια το 1977, λίγες ημέρες αργότερα από το δίδυμο αδελφό του «Voyager 2», ο οποίος απέχει περίπου 15 δις χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Κάθε μήνυμα που στέλνει από τις εσχατιές της διαστημικής μας… γειτονιάς ταξιδεύει για 16 ώρες, πριν φτάσει στις κεραίες της NASA στη Γη.
Οι επιστήμονες, μελετώντας τα δεδομένα που στέλνει πίσω στον πλανήτη μας ο «Ταξιδιώτης 1», παρατήρησαν σημαντική έξαρση στην καταγραφή σωματιδίων και ακτινών που προέρχονται εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος το τελευταίο διάστημα, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς να τονίσουν ότι «καταλήξαμε σε ένα ιστορικό συμπέρασμα», όπως σημείωσε η NASA στην επίσημη ανακοίνωσή της: «Ο πρώτος απεσταλμένος της ανθρωπότητας στο διαπλανητικό Σύμπαν, έφτασε πλέον στα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος».
Το «Voyager 1» εξερεύνησε πρώτα τους μεγάλους πλανήτες, το Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα καθώς και 48 από τα φεγγάρια τους, στέλνοντας πολύτιμες πληροφορίες, μετρήσεις και φωτογραφικό υλικό. Ο Εντ Στόουν, καθηγητής του πανεπιστημίου της Πασαντίνα των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα του «Βόγιατζερ» σημείωσε ότι πλέον ο μοναχικός ταξιδιώτης του Διαστήματος θα αντιμετωπίσει το άγνωστο, δεδομένου ότι μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το τι πραγματικά βρίσκεται εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος: «Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε ροή πληροφοριών από τόσο μακριά, θα κληθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε στοιχεία που πιθανόν να ανατρέψουν όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι σήμερα. Η διαδικασία εξόδου του από το Ηλιακό μας Σύστημα δε θα γίνει στιγμιαία, καθώς οι αποστάσεις είναι τεράστιες για τα ανθρώπινα δεδομένα. Τι θα βρούμε εκεί έξω; Πιθανότατα το απόλυτο κενό, εκτός από μερικούς… εξόριστους κομήτες που έλκονται από τον Ήλιο μας αλλά παραμένουν εκτός του Συστήματός του».

Ο χρυσός δίσκος του Βόγιατζερ 
«Όποιοι και να είστε, χαίρετε. Ήρθαμε ειρηνικά, ως φίλοι σε φίλους». Αυτό το μήνυμα στα αρχαία Ελληνικά, μεταξύ άλλων 55 γλωσσών, ακούγεται στον επίχρυσο δίσκο που έστειλαν με το Βόγιατζερ 1 οι γήινοι σε οποιονδήποτε νοήμονα εξωγήινο πολιτισμό ακούει… κάπου εκεί έξω. Ο δίσκος αυτός βρίσκεται πάνω στην άτρακτό του και έχει επίσης ένα ισότοπο Ουρανίου-238, το οποίο θα βοηθήσει όποιον… εξωγήινο το βρει να καθορίσει με απόλυτη ακρίβεια την ηλικία του «Ταξιδιώτη 1», ακόμα και 500 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

Πνευματικό «παιδί» του καθηγητή Καρλ Σέιγκαν, διάσημου από την τηλεοπτική σειρά «Κόσμος» που καθήλωνε γενιές μπροστά στους δέκτες, ο «χρυσός δίσκος του Βόγιατζερ», όπως έχει μείνει στην Ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, είναι ένα αρχείο δεδομένων, το οποίο περιέχει… οδηγίες χρήσης, τη θέση του πλανήτη μας, φυσικούς ήχους και 116 εικόνες από τη Γη, μουσική και τραγούδια, από αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, μέχρι πασίγνωστες επιτυχίες ροκενρόλ.


Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία είναι ίσως η διασημότερη φωτογραφία που έστειλε ο «Βόγιατζερστη Γη, στις 25 Φεβρουαρίου 1979, σε απόσταση 9,2 εκατ. χιλιομέτρων από τον γιγάντιο πλανήτη.