Translate

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Πιρούνια-ρομπότ και άλλα ηλεκτρονικά καλούδια στην παγκόσμια έκθεση του Λας Βέγκας


Στο επίκεντρο της τεχνολογίας και όχι του… τζόγου -τουλάχιστον αυτή τη βδομάδα- εισήλθε το Λας Βέγκας των ΗΠΑ, με την Έκθεση Ηλεκτρονικών Συσκευών, τη μεγαλύτερη του είδους της παγκοσμίως, η οποία άνοιξε τις πύλες της χθες. Η Έκθεση CES 2013 αποτελεί το πεδίο πρώτης προβολής των ηλεκτρονικών γκάτζετ που διαμορφώνουν το παρόν αλλά και το μέλλον της τεχνολογίας, αλλά και ένα ιδιότυπο «πεδίο μάχης» ανάμεσα σε εταιρίες που αναζητούν επενδυτές. Μια πρώτη γεύση από τη φετινή έκθεση αποκαλύπτει τα νέα… υπερκινητά τηλέφωνα, με οθόνες άνω των 5 ιντσών, τα οποία λειτουργούν και ως τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, αυτοκίνητα που δε χρειάζονται… οδηγό, τα νέα οικιακά συστήματα αυτοματισμών και ελέγχου, με τα οποία ο καθένας θα μπορεί να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να λειτουργεί το σπίτι του… εξ αποστάσεως, ακόμα και ασυνήθιστα γκάτζετ, όπως τα πιρούνια-ρομπότ που προειδοποιούν τον κάτοχό του αν… παραφάει.

Κινητές… τηλεοράσεις
Από το κυνήγι του… μεγέθους και της απόλυτης ευκρίνειας, οι μεγάλες δυνάμεις των τηλεοράσεων και των κινητών συνασπίζονται και παρουσιάζουν τηλέφωνα με οθόνες άνω των 5 ιντσών, τα οποία λειτουργούν και ως τηλεοπτικοί δέκτες τσέπης. Το πνεύμα των καιρών επιβάλλει αυτή την αλλαγή στρατηγικής, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο Διαδίκτυο για την παρακολούθηση των αγαπημένων τους σειρών και εκπομπών και έτσι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών αξιοποιούν τα «έξυπνα» κινητά με μεγάλες οθόνες και δυνατότητα προβολής τηλεοπτικού προγράμματος σε υψηλή ευκρίνεια. Στην έκθεση κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελόνης τον επόμενο μήνα πάντως, θα παρουσιαστούν ακόμα περισσότερα αντίστοιχα μοντέλα.

Το πιρούνι… διαιτολόγος
Ένα πιρούνι που προειδοποιεί το χρήστη του αν τρώει γρήγορα, ή παραπάνω από όσο χρειάζεται παρουσιάστηκε χθες και με τιμή που αγγίζει τα 80 ευρώ, όταν κυκλοφορήσει στην αγορά τον Απρίλιο, θεωρείται ότι θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τρώμε. Μετρώντας τις… μπουκιές, αλλά και την ποσότητα της τροφής, οι εμπνευστές του «έξυπνου πιρουνιού» ευελπιστούν ότι το προϊόν τους θα γίνει παγκόσμια μόδα για εκείνους που θέλουν να προσέχουν τη σιλουέτα τους.

Σπίτι-ρομπότ
Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας δείχνουν σπίτια του μέλλοντος που ελέγχονται εξ αποστάσεως. Τελικά η πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς αρκετές εταιρίες παρουσίασαν ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να μετατρέψουν ακόμα και το παλιό σας πλυντήριο, ψυγείο ή φούρνο, σε «έξυπνο» ρομπότ, μέσω Διαδικτύου. Με τη βοήθεια ειδικών εφαρμογών, ο κάθε χρήστης θα μπορεί να ανάβει ή να κλείνει τη θέρμανση, τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού του, ακόμα και αν βρίσκεται μακριά από αυτό. Ήδη τα πρώτα μοντέλα τέτοιων αισθητήρων κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, ενώ τα πρώτα βήματά τους στην Ευρώπη εξαρτώνται από τις άδειες που αναμένουν από τις αρμόδιες αρχές. 

Αυτοκινούμενα οχήματα
Ο οδηγός του κοντινού μέλλοντος δε θα χρειάζεται να… οδηγεί. Πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα εταιρειών, μεταξύ των οποίων και οι Toyota, Audi, Ford, Hyundai παρουσιάζουν αυτοκινούμενα οχήματα που αξιοποιούν στο έπακρο όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, επιτρέποντας στον οδηγό τους να ασχολείται… απερίσπαστος με το κινητό του τηλέφωνο. Αν και τα μοντέλα βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης, μέχρι το 2015 τα πρώτα τέτοια οχήματα θα βρεθούν στους δρόμους, όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς.

Φθηνές οθόνες αφής
Η νέα τάση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμπίεση του κόστους. Γι αυτό το λόγο μεγάλες εταιρίες παρουσιάζουν στη φετινή Έκθεση φορητούς υπολογιστές με οθόνες αφής, με τιμές που πριν από λίγα χρόνια αντιστοιχούσαν σε… κομπιουτεράκια χειρός και δεν ξεπερνούν ακόμα και τα 100 ευρώ.

Οι απουσίες
Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η απόφαση της Microsoft να απέχει από τη φετινή Έκθεση, επειδή «δε συμβαδίζει με τη δική μας στρατηγική παρουσίασης νέων προϊόντων», όπως αρκέστηκε να δηλώσει ο Φρανκ Σο, εκπρόσωπος της εταιρίας. Άλλοι μεγάλοι «παίκτες» που δε θα συμμετάσχουν φέτος είναι η Hewlett-Packard και η Dell, δύο εμβληματικές εταιρίες στο χώρο της πληροφορικής, οι οποίες όμως, όπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, βλέπουν το μερίδιό τους στην αγορά να φθίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η Apple παραδοσιακά απουσιάζει από την CES, επειδή διοργανώνει δικές της παρουσιάσεις των νέων προϊόντων, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δημοφιλία της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.