Translate

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Εκτυπώνουν... αυτιά!


Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά ένα πλήρως λειτουργικό λοβό αυτιού, με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή. Η καινοτομία αυτή συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας βιοεκτύπωσης, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη τεχνική με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της προσθετικής Ιατρικής, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία και άλλων… εκτυπωμένων ανθρώπινων οργάνων.

Πως γίνεται η βιοεκτύπωση
Οι ειδικοί δημιουργούν μια τρισδιάστατη ψηφιακή εικόνα του αυτιού. Στη συνέχεια, κατασκευάζουν ένα εκμαγείο, στο οποίο ο βιοεκτυπωτής ψεκάζει ένα παχύρρευστο υγρό, με βάση κολλαγόνο και κύτταρα που προέρχονται από τον ασθενή. Το κολλαγόνο λειτουργεί ως «σκαλωσιά», πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο χόνδρος. «Η όλη διαδικασία είναι ταχύτατη», σημειώνει ο καθηγητής Λόρενς Μπονάσσαρ, ο οποίος ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας. «Ο σχεδιασμός του εκμαγείου διαρκεί λίγες ώρες, η διαδικασία ψεκασμού του βιοεκτυπωτή περίπου μισή ώρα και το τεχνητό αυτί είναι έτοιμο 15 λεπτά αργότερα. Στη συνέχεια το αφήνουμε για λίγες ημέρες να καλλιεργηθεί η ανάπτυξή του, προκειμένου να συγκολληθεί στον ασθενή με πλαστική επέμβαση», εξηγεί ο ίδιος.

Η ίδια τεχνική δοκιμάζεται για τη δημιουργία άλλων χόνδρων, όπως η μύτη, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι αρθρώσεις και η τραχεία και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι πλέον η δημιουργία ανθρώπινων οργάνων με γενετικό υλικό από τον ίδιο τον ασθενή θα αποτελέσει το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του ελλείμματος συμβατών μοσχευμάτων, βάζοντας τέλος και στο ηθικό δίλημμα της κλωνοποίησης, ή της αναζήτησης πτωματικών δοτών.

«Η επιτυχία των εργαστηριακών δοκιμών επιτρέπει τη μεταμόσχευση σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσπλασία αυτιών, ή έχουν ακρωτηριαστεί λόγω κάποιου ατυχήματος ή ασθένειας», σημειώνει ο καθηγητής του Κορνέλ Τζέισον Σπέκτορ και συμπληρώνει: «Η σημασία της δημιουργίας του εκτυπωμένου αυτιού, εκτός του ότι είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστεί κάποια διαφορά με ένα πραγματικό, είναι ότι πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι παρόμοια τεχνική θα εφαρμοστεί και για τη δημιουργία πιο πολύπλοκων ιστών, όπως καρδιακές βαλβίδες ή ακόμα και νεφρά, μέσα στην επόμενη τριετία, δίνοντας έτσι λύση στο πολύπλοκο ζήτημα αναζήτησης μοσχευμάτων».

Πρώτα τα παιδιά
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η πρωτοποριακή αυτή τεχνική θα απαλείψει τη μικρωτία, όπως ονομάζεται το φαινόμενο της ατελούς ανάπτυξης του λοβού του αυτιού, το οποίο πλήττει 4 παιδιά ανά 10.000 γεννήσεις παγκοσμίως. Η μικρωτία επηρεάζει τη λειτουργία της ακοής επειδή ο λοβός του αυτιού λειτουργεί ως «φίλτρο» για τα ηχητικά ερεθίσματα. «Η καλύτερη ηλικία για τη μεταμόσχευση ενός εκτυπωμένου αυτιού είναι στην ηλικία των 5 με 6 ετών, καθώς τότε το αυτί έχει το 80% του ενήλικου μεγέθους  του» εξηγούν οι ειδικοί και τονίζουν ότι το κόστος της δημιουργίας εκτυπωμένων οργάνων είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με τη συλλογή και συντήρηση μοσχευμάτων από άλλους δότες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.