Translate

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ο χορευτής των Μπολσόι με το βιτριόλι



Ένας αρχιχορευτής των μπαλέτων Μπολσόι στη Μόσχα είναι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο άνθρωπος που ευθύνεται για την επίθεση με θειϊκό οξύ στον καλλιτεχνικό διευθυντή του παγκόσμιας φήμης θεάτρου Σεργκέι Φίλιν.

Ο Πάβελ Ντμιτριτσένκο, ιθύνων νους και ηθικός αυτουργός της εγκληματικής πράξης κρατείται μαζί με δύο συνεργούς του, καθώς και οι τρεις ομολόγησαν ότι πραγματοποίησαν την ενέργεια που τραυμάτισε σοβαρά στο πρόσωπο τον 42χρονο Φίλιν στις 17 Ιανουαρίου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι νοσηλεύθηκε στη Γερμανία και υποβλήθηκε σε λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί, στο μέτρο του δυνατού, η όρασή του και να επουλωθούν τα εγκαύματα στο πρόσωπό του.

Η υπόθεση αυτή έχει συγκλονίσει τη ρωσική κοινή γνώμη, επειδή το Θέατρο Μπολσόι αποτελεί ένα από τα πλέον διάσημα του είδους του και χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Μόσχα για να παρακολουθήσουν κάποια από τις παραστάσεις του, πολλές από τις οποίες στη συνέχεια «ανεβαίνουν» και σε άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη. «Η επίθεση με οξύ αποκάλυψε τις μηχανορραφίες, τη δίψα για εξουσία και τα ταπεινά ένστικτα πολλών καλλιτεχνών, που καλύπτονται από τη λάμψη της φήμης των Μπολσόι, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να θέλει να μάθει και την παραμικρή λεπτομέρεια» αναφέρει χαρακτηριστικά στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα «Moscow Times».

Ο Ντμιτριτσένκο κατηγορείται ότι σχεδίασε την επίθεση και χρησιμοποίησε έναν οδηγό, τον Αντρέι Λιπάτοφ, για το όχημα διαφυγής και έναν «εκτελεστή» τον Γιούρι Ζαρούτσκι, ο οποίος ανέλαβε να περιλούσει τον άτυχο Φίλιν με το καυστικό υγρό. Ο ίδιος ο Ντμιτριτσένκο θεωρείται ότι βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, για να δει με τα μάτια του την επίθεση. «Έχουμε στη διάθεσή μας τις βιντεοσκοπημένες ομολογίες των τριών» αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει: «Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να διαλευκανθούν όλες οι παράμετροι της επίθεσης».

Τα αίτια
Ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης εργαζόταν από το 2002 και ήταν ένας από τους ελάχιστους άνδρες αρχιχορευτές των Μπολσόι, με ειδίκευση στους ρόλους των «κακών». Ερμήνευσε πρόσφατα τον Ιβάν τον Τρομερό στο ομώνυμο έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ, έχει υποδυθεί τον μάγο Φον Ρόθμπαρτ στη Λίμνη των Κύκνων, ενώ θεωρείται ένας από τους πλέον ικανούς καλλιτέχνες του χώρου του τα τελευταία έτη.

Στις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση πολλά σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας, με τις υποψίες αρχικά να εστιάζονται σε άλλα πρόσωπα, καθώς άρχισε ένας υπόγειος «πόλεμος» αλληλοκατηγοριών και φημών.

Αν και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από την αστυνομία, αναφέρουν ότι η ερωμένη του Ντμιτριτσένκο, μπαλλαρίνα Ανγκελίνα Βορόντσοβα είχε πέσει σε δυσμένεια, όταν συγκρούστηκε με τον Φίλιν σχετικά με τη συμμετοχή της σε κάποια παράσταση.

ΒΟΧ Το ιστορικό της επίθεσης
Επιστρέφοντας στο σπίτι του στις 17 Ιανουαρίου, ο Φίλιν δέχθηκε επίθεση από έναν μασκοφόρο, ο οποίος του έριξε το θειϊκό οξύ, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες στα μάτια του, το πρόσωπό του και το λαιμό του. Από την πρώτη στιγμή το θύμα κατέθεσε στις αρχές ότι ο θύτης βρισκόταν στο επαγγελματικό του περιβάλλον, καθώς είχε κατά το παρελθόν συγκρουστεί δημοσίων με πολλά στελέχη των Μπολσόι, είτε για τη διανομή των ρόλων, είτε για τον απόλυτο χαρακτήρα του, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή πάντως, αν και επίζηλη, φαίνεται ότι αποδεικνύεται και κακότυχη. Ο προκάτοχος του Φίλιν είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση, όταν διέρρευσαν φωτογραφίες από προσωπικές του στιγμές, γεγονός για το οποίο είχε κατηγορήσει συνεργάτες του που επιβουλεύονταν τη θέση του, μεταξύ των οποίων και ο Φίλιν.

ΒΟΧ Μπολσόι
Το Θέατρο Μπολσόι στα ρωσικά σημαίνει «Μεγάλο Θέατρο» και ιδρύθηκε το 1776. Σήμερα διαθέτει περισσότερους από 200 χορευτές, περιοδεύει παγκοσμίως και το καλοκαίρι θα βρίσκεται στο Λονδίνο για σειρά παραστάσεων. Τα Μπολσόι έχουν φιλοξενήσει ιστορικές πρεμιέρες έργων, ενώ οι πιο γνωστοί χορευτές έχουν περάσει από τη σκηνή του. Τα σκάνδαλα πάντως δεν είναι άγνωστα στο Ναό της Τέχνης: Η ανακαίνισή του κόστισε σχεδόν 1,1 δις δολάρια, με τον εργολάβο να τριπλασιάζει το κόστος, τα εισιτήριά του διατίθενται στη μαύρη αγορά με τη βοήθεια της πανίσχυρης μαφίας, ενώ η Αναστασία Βολότσκοβα, πρώην αρχιμπαλλαρίνα των Μπολσόι, χαρακτήρισε το Θέατρο ως ένα «μεγάλο πορνείο», καθώς οι χορεύτριες εξαναγκάζονται να υποκύπτουν στις ερωτικές επιθυμίες των διευθυντικών στελεχών του, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους και έναν καλύτερο ρόλο σε κάποια παράσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.