Translate

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Πες μου το «like» σου, να σου πω ποιος είσαι



Η σεξουαλική ταυτότητα, οι πολιτικές πεποιθήσεις, το επίπεδο ευφυΐας, ακόμα και το αν είστε καπνιστής ή χρήστης ναρκωτικών, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που μπορούν να διαπιστωθούν από τα «like» σας στο facebook. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν, με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων, στοιχεία της προσωπικότητας χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, βασιζόμενοι στις προτιμήσεις τους, όπως αυτές αποτυπώνονται από το… κλικάρισμα «μου αρέσει» που υπάρχει σε κάθε ανάρτηση, είτε αφορά σε κάποια είδηση, είτε σε φωτογραφία ή τραγούδι.


Ήδη, υπέρμαχοι της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους για το facebook, δεδομένου ότι η πολιτική απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι τόσο δαιδαλώδης που αφήνει πολλά κενά ασφαλείας, ενώ οι διαφημιστικές εταιρείες από την άλλη πλευρά αποκτούν ένα ακόμα όπλο για τη χαρτογράφηση των συνηθειών των χρηστών, έτσι ώστε να διαμορφώνουν εξατομικευμένες διαφημιστικές εκστρατείες, με βάση την προσωπικότητα του καθενός.




Οι ειδικοί αξιοποίησαν τα δεδομένα 58.000 εθελοντών που διαθέτουν προφίλ στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και κατάφεραν να «μεταφράσουν» τα «μου αρέσει», συνδυάζοντάς τα με δημογραφικά στοιχεία και αποτελέσματα ψυχομετρικών τεστ, σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους: Οι αλγόριθμοι αποδείχθηκαν κατά 88% ακριβείς στην ταυτοποίηση του ερωτικού προσανατολισμού, κατά 95% στο χρώμα (λευκοί ή μαύροι), 82% στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, 65% στη χρήση ουσιών και 73% στο κάπνισμα, μεταξύ άλλων.



Δεν έλειψαν πάντως και κάποια τουλάχιστον παράδοξα ευρήματα, καθώς οι… κατσαρές τηγανητές πατάτες συνδέονταν με αυξημένη ευφυΐα, ενώ σε όσους άρεσε η ταινία «Σκοτεινός Ιππότης» είχαν λιγότερους «φίλους» στο facebook. «Αν και οι προτάσεις της ιστοσελίδας για κάποιο βιβλίο που πιθανόν να με ενδιαφέρει λόγω των προηγούμενων προτιμήσεών μου είναι επιθυμητή, η ίδια ακριβώς τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τις πολιτικές μου θέσεις, ή ακόμα και την ερωτική μου κατεύθυνση, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά μου δεδομένα», σχολίασε ο Μάικλ Κοσίνσκι, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της έγκριτης επιθεώρησης Proceedings of the National Academy of Sciences.



Πως μπορείτε να προστατεύσετε τα δεδομένα σας
Κάθε φορά που πατάτε «μου αρέσει» στο facebook, η πληροφορία αυτή είναι προσβάσιμη στον καθένα, ακόμα και αν δεν είναι διαδικτυακός «φίλος» σας. Προκειμένου να διατηρήσετε την ιδιωτικότητά σας, μπορείτε να αλλάξετε τις παραμέτρους ασφαλείας και να περιορίσετε την «ορατότητα» των αναρτήσεων και των προτιμήσεών σας. Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μειώσετε στο ελάχιστο τη σχετική διαδικτυακή σας δραστηριότητα, καθώς όχι μόνο τα «like», αλλά ακόμα και οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες που επισκεφθήκατε, ακόμα και η συχνότητα που χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά αποκαλύπτουν στοιχεία της προσωπικότητάς σας. «Πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο, αλλά και τον όγκο των δεδομένων που αναρτούμε στο Διαδίκτυο, γιατί το παραμικρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφημιστικές εταιρείες, ή ακόμα και σκιώδεις κατασκοπευτικούς οργανισμούς», δήλωσε στο BBC ο διευθυντής του Big Brother Watch, οργάνωσης προστασίας ιδιωτικού απορρήτου στο Διαδίκτυο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.