Translate

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Υδροναυτική... εκστρατεία




Του Αντώνη Καρατζαφέρη, δημοσιεύθηκε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, 2/4/2013

Ξεχάστε τις τσιπούρες και τα λαβράκια που σπαρταράνε στο πανέρι του ψαρά. Τις «ψαριές» της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Υδροναύτες» δεν τις βάζει ανθρώπου νους. Από…παγκάκια μέχρι αυτοκίνητα και από καρότσια του σούπερ μάρκετ μέχρι στερεοφωνικά συγκροτήματα συλλέγονται σε ποσότητες από τα «δίχτυα» που ρίχνουν οι εθελοντές της οργάνωσης στις ελληνικές θάλασσες. Γιατί το απέραντο γαλάζιο δεν κρύβει μόνο εικόνες μοναδικής ομορφιάς αλλά και τεράστιους σκουπιδότοπους που απειλούν τη βιοποικιλότητα και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

 Τις δύο όψεις των ελληνικών θαλασσών επιχειρούν να αναδείξουν οι «Αργοναύτες» μέσα από 200 υποβρύχιες φωτογραφίες που τράβηξαν σε όρμους και αγκυροβόλια, αλιευτικά καταφύγια και πασίγνωστες παραλίες της Ελλάδας. Και τις παρουσιάζουν σε έκθεση, από τις 21 Απριλίου, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τους τεράστιους κινδύνους που απειλούν τις θάλασσες μας. Να το μυήσουν, παράλληλα, σε κρυμμένα μυστικά και ομορφιές. Συμβολική είναι και η επιλογή του χώρου. Η κεντρική Ψαραγορά της Αθήνας. Ο τόπος που οι Αθηναίοι προμηθεύονται τα ψάρια τους.

Ο «Σιωπηλός Κόσμος», όπως τιτλοφορείται η έκθεση, κάθε άλλο παρά σιωπηλός είναι. Κραυγάζει για τα χάλια μας. Ποιοί είναι όμως οι «Υδροναύτες»; «Είμαστε οργάνωση μη κερδοσκοπική, όλοι εργαζόμαστε  σε εθελοντική βάση. Πραγματοποιούμε καθαρισμούς βυθών σε όλη την Ελλάδα», λέει στον ΕΤ ο Παναγιώτης Τασιαδάμης, πρόεδρος του ΔΣ της οργάνωσης. Κοινό συμπέρασμα από όλες αυτές τις εκστρατείες- και είναι πάρα πολλές- είναι «ότι δε σεβόμαστε τη θάλασσα».

«Στις περιοχές που υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια, έχουμε ανασύρει από το βυθό ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ακόμα και μπαταρίες σκαφών που είναι τοξικές, περνούν στην τροφική αλυσίδα και από κει στο πιάτο μας.»

Ο βυθός σε πολυσύχναστες παραλίες –όπως της Βουλιαγμένης και της Γλυφάδας-βρίθει από κουτιά αναψυκτικών. Σε άλλες, επίσης κοντινές στην Αθήνα ακτές-όπως του Λαυρίου-«ρίξανε στη θάλασσα τα παγκάκια της παραλίας και τις τσιμεντένιες γλάστρες».

Τα σκήπτρα του πιο βρώμικου βυθού διεκδικούν «οι ακτές του Φαλήρου, ιδιαίτερα εκείνη μπροστά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας». Εδώ, «οι ποσότητες των σκουπιδιών είναι τραγικές. Ο,τιδήποτε πετάνε από τα πλοία που διέρχονται το Σαρωνικό καταλήγει εδώ.»

Αρωγός στην προσπάθεια της δραστήριας οργάνωσης είναι οι μαθητές. «Βοηθούν στη διαλογή των αντικειμένων που βγαίνουν στην ξηρά, σε ανακυκλώσιμα και σε άλλα που καταλήγουν στις χωματερές. Απεγκλωβίζουν επίσης τους ζωντανούς θαλάσσιους οργανισμούς και τους ρίχνουν πίσω στη θάλασσα.»

Αμέτρητοι τόνοι σκουπιδιών έχουν ανασυρθεί μέχρι σήμερα από τους βυθούς χάρη στους δραστήριους και ευαισθητοποιημένους «Υδροναύτες». «Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το ακριβές μέγεθος γιατί συχνά ένα μόνο αντικείμενο, ένα καταποντισμένο πλαστικό σκάφος για παράδειγμα, μπορεί να ξεπερνάει τον τόνο.»


Εκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας «Σιωπηλός κόσμος»
Βαρβάκειος Ιχθυαγορά Αθηνών
Εγκαίνια: 21 Απριλίου. Ωρες λειτουργίας: 12.00-20.00
Είσοδος ελεύθερη.


Ιδού πόσα χρόνια απαιτούνται για να διορθώσει η φύση τα δικά μας λάθη, σύμφωνα με τους «Υδροναύτες»

Γυάλινο μπουκάλι 1.000.000 χρόνια
Πετονιά 600 χρόνια
Πλαστικό μπουκάλι 450 χρόνια
Πλαστικό ποτήρι 50 χρόνια
Πλαστική σακούλα 10-20 χρόνια
Γόπα τσιγάρου         1-5 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.