Translate

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Αρχίζει η ανέλκυση σπάνιου βομβαρδιστικού του Β' Παγκοσμίου


Ένα "ιπτάμενο μολύβι", παρατσούκλι που απέκτησε λόγω της αεροδυναμικής του ατράκτου θα ανεκυστεί τις επόμενες ημέρες στη Μάγχη, κοντά στις ακτές της Βρετανίας, 72 χρόνια μετά την κατάρριψή του στη "Μάχη της Βρετανίας", κατά την οποία 600 περίπου πολεμικά αεροσκάφη, κυρίως καταδιωκτικά Χαρρικαίην και Σπήτφάηρ της Βρετανικής Αεροπορίας, της RAF, αναμετρήθηκαν με περίπου 1750 αεροπλάνα κάθε είδους της Λουφτβάφφε, της πολεμικής αεροπορίας των ναζί. Η νίκη των Βρετανών αποθάρρυνε τις γερμανικές μαριονέττες του Χίτλερ από το να αποτολμήσουν εισβολή στα βρετανικά νησιά και θεωρείται, μάζί με τη Μάχη του Στάλινγκραντ στο Ανατολικό Μέτωπο, από τις πλέον καίριες αναμετρήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 



Πρόκειται για ένα βομβαρδιστικό Dornier Do 17Z, το οποίο εντοπίστηκε τυχαία το 2008 και ταυτοποιήθηκε ως το αεροσκάφος Werke number 1160. 


Το Ντορνιέ 17 βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, με τα λάστιχά του να είναι ακόμα φουσκωμένα και με εμφανή τα ίχνη της αναγκαστικής προσθαλάσσωσσής του τόσο στα πτερύγια των ελίκων του, όσο και στο ρύγχος του. 

Το μουσείο της RAF, το οποίο διευθύνει την επιχείρηση ανέλκυσης, σημειώνει ότι είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που θα έχει ανελκυστεί μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα σημειώνουν ότι είναι το μοναδικό του είδους του που επιζεί σήμερα, καθώς όλα τα "αδέλφια" του είτε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, είτε κατέληξαν σε χαλυβουργεία ως σκραπ μετά τη λήξη του. 


Η διαδικασία ανέλκυσης ότι θα διαρκέσει τρεις βδομάδες, ενώ οι ειδικοί έχουν κατασκευάσει ένα ειδικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την προσεκτική αποκόλλησή του από τον αμμώδη βυθό. 

Διαβάστε εδώ εκεί και παραπέρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.