Translate

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Στην τέταρτη θέση τα καθαρά μας νερά


Τα νερά στις παραλίες της Ελλάδας κατέλαβαν την τέταρτη πανευρωπαϊκά θέση, με βάση την καθαρότητά τους, για το 2012 με ποσοστό 93,3% ανάμεσα σε 29 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, βασισμένη στα δεδομένα που υποχρεωτικά υποβάλλει η κάθε χώρα.

Το… χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Κύπρος με ποσοστό 100%, ακολουθεί η Μάλτα με 96,6%, τρίτη είναι η Κροατία με 95,3%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Πορτογαλία με 86,7%.

Στον αντίποδα, η Βρετανία και οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο) έχουν τις πιο βρώμικες θάλασσες της Ευρώπης, με το ποσοστό της πρώτης να μην ξεπερνά το 6%, το Βέλγιο να «χτυπάει» ένα 12% και την Ολλανδία να περιορίζεται μόλις στο 7% του συνόλου της ποιότητας των υδάτων των παραλιών που ελέγχθηκαν.

Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν συνολικά 2155 δείγματα, από τα οποία 2149 αφορούσαν σε θαλάσσια ύδατα και 6 σε λίμνες, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10,3% του συνόλου που αξιολογήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», την Ελβετία και την Κροατία.

Η κατηγοριοποίηση γίνεται σε τέσσερα στάδια, «άριστη», «καλή», «ικανοποιητική» και «κακή» και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκώς ελεγμένη». Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, είναι να υπάρχει τακτική εξέταση δειγμάτων και να ελέγχεται το μικροβιολογικό φορτίο για την παρουσία εντερόκοκκων και του κολοβακτηριδίου Ε. Coli.

Ποιοι πήραν «κόκκινη κάρτα» στην Ελλάδα
Αν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ποσοστό έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το 2011, η Ελλάδα παρουσιάζει ποσοστιαία μείωση κατά 1,3% για το ίδιο διάστημα, ενώ για τα λιμναία ύδατα που ελέγχθηκαν η μείωση άγγιξε το 33,4%, κυρίως επειδή ο αριθμός των λιμνών που ελέγχθηκαν είναι μόλις 6 από τις οποίες . 110 δείγματα κρίθηκαν ως «καλά», 25 ως «ικανοποιητικά» και 6 βρέθηκαν στην κατηγορία «κακής ποιότητας». Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσαν οι ελληνικές αρχές στην Ε.Ε., «κόκκινη κάρτα» πήραν η Μαρίνα του Πόρτο Καρράς, η παραλία της Αγυιάς στην Πάτρα, η παραλία Δάφνης στην Πάτρα (Ξενοδοχείο «Τζάκι»), η ακτή Μποζαϊτικα στην Πάτρα (ξενοδοχείο «Αχαϊα Μπιτς»), η πλαζ Πρόκου στο Γύθειο (Εθνικό Στάδιο Γυθείου) και η Χώρα-Καμάρα στην Άνδρο.

Τι «εδειξαν» οι έλεγχοι στην Ευρώπη
Στις 29 χώρες υποβλήθηκαν σε ελέγχους 22.184 δειγμάτων υδάτων της κολυμβητικής περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου του 2012, τα 20.621 πληρούσαν τις ελάχιστες προδιαγραφές, ενώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2011, 20.499 πήραν βαθμό πάνω από τη βάση από το σύνολο των 22.374 που είχαν ελεγχθεί. Η Ζακλίν Μαγκλέιντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η γενική ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων είναι καλή, συμπλήρωσε όμως ότι «υπάρχουν ακόμα μερικά σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης και οι λουόμενοι πρέπει να αναζητούν πληροφορίες πριν κολυμπήσουν σε αυτά».

Οι κύριες πηγές ρύπανσης των κολυμβητικών υδάτων προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως αποχετευτικά δίκτυα, εργοστασιακά λύματα και μονάδες κτηνοτροφίας.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Γιάνες Ποτότσνικ πάντως δήλωσε αισιόδοξος: «Είναι θετικό ότι υπάρχει έστω και οριακή βελτίωση στους δείκτες, σε σύγκριση με το 2011, αλλά δεν πρέπει να αμελούμε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική δραστηριοποίηση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί η θετική αυτή τροχιά και τα επόμενα χρόνια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.