Translate

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Πύλο



Της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, 
Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων

Στα 37 χρόνια ερευνητικής της δράσης (1976-2013), η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων παρά το τεράστιο έργο της, δεν απέκτησε ένα Μουσείο για την έκθεση των πολυπληθών ευρημάτων της.

΄Ετσι μόλις πέρσι και αφού τύχαμε μιας χορηγίας από τον αείμνηστο Καπετάνιο Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, μπήκαμε στην τροχιά της ίδρυσης και λειτουργίας ενός μικρού αλλά ωστόσο μοναδικού και πολύ σημαντικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Πύλο.



Παραχωρήθηκε λοιπόν το κτίριο του Πασά μέσα στο Φρούριο της Πύλου με στόχο και προορισμό να δεχθεί κάποια ενδεικτικά σύνολα ευρημάτων και κυρίως αυτά, που αφορούν στις θάλασσες της Πελοποννήσου.


‘Υστερα από την εκπόνηση Μουσειολογικής και Μουσειογραφικής Μελέτης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΕΘΠΑ και την πιστή υλοποίησή τους, άνοιξαν οι πόρτες της έκθεσης τον Αύγουστο 2012, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Με το Μουσείο αυτό πραγματοποιηθήκαν κάποιοι από τους στόχους της Εφορείας μας, όπως η συστηματική έκθεση για πρώτη φορά Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Φρούριο της Πύλου, που προοριζόταν παλιά για Κέντρο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, όνειρο που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Παρά ταύτα η δημιουργία ενός Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο με αυτόν στο Bodrum (Αρχαία Αλικαρνασσός)  στις Μικρασιατικές Ακτές, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.



Στην έκθεση αναπτύσσονται επτά ναυάγια από τις θάλασσες της Πελοποννήσου και διαφορετικών χρονικών περιόδων:

Ναυάγιο Πλοίου με αγγεία Προϊστορικών Χρόνων από την θαλάσσια περιοχή της Γιαγάνας Κεφαλληνίας.

Μαρμάρινα Αγάλματα Ρωμαϊκών Χρόνων που μεταφέρονταν στην Ιταλία και το πλοίο ναυάγησε στα νερά του Ακρωτηρίου Ξι στην Κεφαλληνία.

Ναυάγιο Πλοίου Ρωμαϊκών Χρόνων, που μετέφερε αμφορείς με κρασί και βυθίστηκε στα νερά της Ζακύνθου.

 
Ναυάγιο Πλοίου  Μεσαιωνικών Χρόνων με φορτίο από φουντούκια που βρέθηκε από το λιμάνι της Ζακύνθου.

Δυο Ναυάγια Πλοίων Ρωμαϊκών Χρόνων που μετέφεραν το ένα Σαρκοφάγους και το δεύτερο Κίονες και βυθίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Σαπιέντζας Μεθώνης.

Το Ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ», που μετέφερε τα γλυπτά αριστουργήματα του Παρθενώνα και ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή του Αβλέμονα Κυθήρων.

Παράλληλα την ίδια μέρα  (13-8-2012) εγκαινιάστηκε στην Πύλο και η μετεγκατάσταση της Συλλογής RENE PUAUX, που μεταφέρθηκε και εκτίθεται τώρα πια στο Κτίριο του Ολυμπιονίκη  Τσικλητήρα που δεσπόζει στο λιμάνι της Πύλου.

Όλα τα αντικείμενα της ΄Εκθεσης αποτελούσαν προσωπική Συλλογή του διάσημου Γάλλου Φιλέλληνα δημοσιογράφου RENE PUAUX.

Τα θέματα των Πινάκων (Χαλκογραφίες , Οξυγραφίες ) άπτονται της Ελληνικής Επαναστάσεως, ενώ δεσπόζει το θέμα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που έκρινε την τύχη του αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Στα πλαίσια των Εκθέσεων με θέμα τη Φωτιά στην Αρχαιότητα και τίτλο «Παντέχνου Πυρός Σέλας – Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς, Οκτώβριος 2012, η Εφορεία συνεργάζεται με το Νομισματικό Μουσείο δημιουργώντας μία πολύ επιτυχημένη Έκθεση η λειτουργία της οποίας παρατείνεται έως και σήμερα.

Λυχνάρια,  Καπνοσύριγγες, Μαγειρικά Σκεύη, Όπλα, Πήλινες Χειροβομβίδες, Νομίσματα, κοσμούν την ΄Εκθεση αυτή με φόντο το μοναδικό Κτίριο της Αμαλίας Σλήμαν.      

                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.