Translate

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τα κινητά σκοτώνουν την επικοινωνία


Από τα πρώτα βήματα των γραπτών μηνυμάτων, των sms όπως είναι παγκοσμίως γνωστά, αλλά και από τη στιγμή που τα «έξυπνα» κινητά έφεραν όλες τις δυνατότητες του Διαδικτύου στην παλάμη μας, το μεγαλύτερο θύμα ήταν οι διαπροσωπική επικοινωνία. Κολλημένοι στις οθόνες των κινητών τους δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στέλνουν μηνύματα, βλέπουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία και διαβάζουν ειδήσεις στο Διαδίκτυο, καθιστώντας τις ηλεκτρονικές αυτές συσκευές μια τεχνολογική… προέκταση του εαυτού τους.

Σύμφωνα με μελέτη, η οποία αξιολόγησε τις αλλαγές που επέφερε στη διαπροσωπική επικοινωνία η έλευση και η ευρεία χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι διαφορές μέσα σε διάστημα μόλις 7 ετών είναι ήδη μεγάλες. Το 2006 το 86% των διαπροσωπικών επαφών γινόταν πρόσωπο με πρόσωπο, το 2010 είχε μειωθεί στο 72% και σήμερα έχει πέσει κάτω από το 70%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ύπαρξη ακόμα και ενός κινητού ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που συζητούν δια ζώσης έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της προσοχής στο αντικείμενο της συζήτησης.

Κινητά αντί… επικοινωνίας
Τα κινητά χρησιμοποιούνται επίσης και ως μέσο για την… αποφυγή επικοινωνίας με τον κοινωνικό μας περίγυρο. Το 13% των κατόχων προσποιούνται ότι μιλούν ή διαβάζουν κάτι στο τηλέφωνό τους, για να μην έρθουν σε επαφή με όσους βρίσκονται γύρω τους, ενώ το 45% το χρησιμοποιεί τακτικά για να τηλεφωνήσει σε κάποιον που βρίσκεται στο διπλανό γραφείο, αντί να προτιμήσει να συναντηθεί μαζί του. Ο μιμητισμός είναι μια άλλη παράμετρος που αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητα του «δικτυωμένου ανθρώπου», αφού αν ο διπλανός σας κοιτάξει το τηλέφωνό του, έχετε 40% πιθανότητες να κάνετε κι εσείς ακριβώς το ίδιο.

Λιγότερη συνομιλία, περισσότερα sms
Μια άλλη διάσταση της ευρείας διείσδυσης των σύγχρονων μορφών επικοινωνίας είναι το γεγονός ότι σταδιακά μειώνεται και ο χρόνος της συνομιλίας. Το 2008 η μέση κλήση διαρκούσε 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο ένα λεπτό και 20 δευτερόλεπτα. Στον αντίποδα, το 2000 στάλθηκαν 14 δις sms και το 2010 188 δισεκατομμύρια σύντομα μηνύματα. Ένας στους τρεις χρήστες κινητού προτιμά να επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων, παρά τηλεφωνικά, με το κόστος να αποτελεί μεν μια σημαντική παράμετρο, χωρίς όμως να είναι και η πιο σημαντική, σύμφωνα με την αξιολόγηση της έρευνας. Από την άλλη πλευρά, το 82% θεωρούσε «ενοχλητική» τη συνομιλία μέσω κινητού σε δημόσιο χώρο, ενώ το 2012 το ποσοστό μειώθηκε στο 74%, γεγονός που καταδεικνύει ότι «απενοχοποιείται» η χρήση του.

Η χρήση κινητού αποδεικνύεται ότι είναι κυριολεκτικά… ζωής και θανάτου, τουλάχιστον στις ΗΠΑ: Ως πρώτη αιτία θανάτου εφήβων στις ΗΠΑ είναι τα αυτοκινητικά δυστυχήματα που προκαλούνται από την αποστολή μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης, καθώς είναι 23 φορές πιθανότερο να εμπλακεί κάποιος σε ατύχημα αν ασχολείται με το κινητό του, αντί να προσέχει το δρόμο.

Υπάρχει και η θετική πλευρά
Δεν είναι όμως όλα αρνητικά, καθώς όσοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για επαγγελματικούς λόγους ανέφεραν ότι διαπίστωσαν αύξηση της παραγωγικότητάς τους κατά 69%, βελτίωση της ηθικής ικανοποίησης των εργαζομένων κατά 30%, ενώ τα κόστη μειώθηκαν κατά 16%. Η σύγχρονη τεχνολογία διευκόλυνε επίσης την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που ζουν σε απόσταση, όπως για παράδειγμα με την υπηρεσία skype, για βιντεοκλήσεις, την οποία χρησιμοποιεί το 84% εκείνων που ζουν σε άλλες χώρες από τις οικογένειές τους. Παράλληλα, το 55% προσεγγίζει το άλλο φύλο μέσω κινητού, ενώ το 38% έχει στείλει μια τουλάχιστον αποκαλυπτική φωτογραφία στο έτερόν του ήμισυ. Μια παράδοση που φαίνεται να… αντέχει ακόμα πάντως είναι το ότι 7 στους 10 προτιμούν να ζητήσουν ένα ραντεβού με το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει σε συνάντηση και όχι μέσω τηλεφώνου. «Τα πάντα έχουν να κάνουν με την κοινωνική αποδοχή της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας εν γένει», παρατήρησε ο Σκοτ Ντέσνερ, ειδικός στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Αυτό που θεωρούσαμε αγένεια πριν 5 χρόνια, σήμερα είναι ο κανόνας. Αυτό που πρέπει να υπολογίζει ο καθένας είναι σε ποιο σημείο θα θέτει το όριο στη χρήση του κινητού και φαίνεται ότι αυτό είναι και το πιο δύσκολο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.