Translate

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Βάζουν χρώμα στο παρελθόν


Παλιότερα γινόταν στο χέρι και πολύ κόπο, σήμερα πια με τη βοήθεια προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ο επιχρωματισμός παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών έχει πια γίνει… παιχνίδι. 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον αμφίβολης αισθητικής αξίας, υπάρχουν όμως και εκείνες οι φωτογραφίες ηλικίας άνω των 100 ετών, όπως εκείνες του Τιτανικού, οι οποίες φαίνεται σαν να τραβήχτηκαν σήμερα. 

Ο Ρώσος Άντον Λονγκβινένκο μέσα από την ιστοσελίδα του www.titanic-in-color.com αποδίδει μια νέα πραγματικότητα στις φωτογραφίες του 1912 και καταφέρνει να μας μεταφέρει έναν αιώνα νωρίτερα. Ο Λονγκβινένκο αναζήτησε στα αρχεία όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, έτσι ώστε να αποδώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα χρώματα του υπερωκεάνιου που βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 στο παρθενικό του ταξίδι, παρασέρνοντας στο θάνατο 1517 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. 

Τα φουγάρα του πλοίου, το ναυπηγείο, οι πολυτελείς καμπίνες, ακόμα και το γυμναστήριό του αποκτούν μια νέα διάσταση μέσα από τον επιχρωματισμό και μας φέρνουν πιο κοντά στην πραγματική εικόνα του. «Πολλές φορές, μια παλιά ξεθωριασμένη φωτογραφία έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία, απλά «μαρτυρώντας» την ηλικία της. Με την τεχνική του επιχρωματισμού κατάφερα να αποδώσω μια σύγχρονη ματιά και είμαι ευτυχής που νεότερες γενιές αποκτούν μέσα από τη δουλειά μου ενδιαφέρον για το παρελθόν» σημείωσε ο Λονγκβινένκο.

Επιχρωματισμός: Μια ιστορία τόσο παλιά, όσο και η τέχνη της φωτογραφίας
Ήδη από τα πρώτα βήματα της φωτογραφικής τέχνης, με τις δαγκεροτυπίες του 1839, αναπτύχθηκαν πολλές τεχνικές προσθήκης χρωμάτων στα ασπρόμαυρα «κλικ». Η διαδικασία του επιχρωματισμού απέκτησε πολλούς θαυμαστές και δημιουργήθηκαν «σχολές», όπως στην Ιαπωνία στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ενώ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 1940. 

Η έλευση του έγχρωμου φιλμ και κυρίως η ευρεία του διάθεση τη δεκαετία του 1950 έβαλε τέλος στη διαδικασία, η οποία γνώρισε και πάλι άνθηση τη δεκαετία του 1970, όταν χρησιμοποιήθηκε και για καλλιτεχνικούς σκοπούς, ενώ πλέον η νέα χιλιετία, με τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές επιτρέπει στον καθένα να δοκιμάσει τις ικανότητές του στην προσθήκη χρώματος σε ένα ασπρόμαυρο καρέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.