Translate

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ίντριγκα, σεξ και… αποχωρήσεις στη Google



H τυπική εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για τους ανθρώπους πίσω από την επιτυχία της Google είναι ότι πρόκειται για «σπασίκλες κομπιουτεράκηδες». Τα φαινόμενα όμως -και… όχι μόνο αυτά- απατούν. Οι χθεσινές αποκαλύψεις για την αποχώρηση κορυφαίου στελέχους στην ιεραρχία της Google θυμίζουν ερωτικό θρίλερ, με αρκετή δόση ειρωνείας αλλά και… διαβολικών συμπτώσεων. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χιούγκο Μπάρα, ο νούμερο 2 στην ιεραρχία του Android, του πιο επιτυχημένου λογισμικού για «έξυπνα» κινητά και άλλες συσκευές που έχει αναπτύξει η Google και ήδη έχει εγκατασταθεί σε 750 εκατομμύρια τηλέφωνα παγκοσμιώς, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση σε κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών. Νέος του προορισμός η Xiaomi, ή οποία αποκαλείται «Apple της Κίνας», λόγω του ότι τα προϊόντα της, θυμίζουν πολύ -σε βαθμό που κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι πρόκειται για αυθεντικές… απομιμήσεις- τα αντίστοιχα του «Μήλου», ενώ ο ιδιοκτήτης της ντύνεται, συμπεριφέρεται και δρα σαν να ήταν ο Κινέζος… κλώνος του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, προκαλώντας θυμηδία στο κύκλωμα των… τεχνολάγνων. Είναι η δεύτερη τρανταχτή αποχώρηση, μετά από εκείνη του επικεφαλής του Android Άντι Ρούμπιν, ο οποίος αν και επίσημα δεν εκδιώχθηκε από την εταιρεία, παραμένει στο «ψυγείο» από το Μάρτιο, μέχρι να αναλάβει -άγνωστο πότε- νέα καθήκοντα.

Κάπου εδώ ξεκινάει και το καταιγιστικό… γαϊτανάκι των αποκαλύψεων. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ξαφνική αποχώρηση του Μπάρα, ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν, ο οποίος με την περιουσία του να ανέρχεται στα 22,8 δις δολάρια κατατάσσεται στην 21η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ανακοίνωσε το διαζύγιό του με τη σύζυγό του Αν Ουοτσίσκι. Παράλληλα αποκαλύφθηκε και το…τρίτο πρόσωπο στη σχέση τους, που δεν είναι άλλο από την επικεφαλής μάρκετινγκ για τα γυαλιά της Google, την 26χρονη Αμάντα Ρόζενμπεργκ, η οποία ήταν πρώην σύντροφος του Μπάρα, αν και οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι υπήρχε «παράλληλη υπερωριακή απασχόληση».

Αν και οι ιθύνοντες της εταιρείας αποπειράθηκαν να διαλύσουν τη σχετική φημολογία που πλημμύρισε το Διαδίκτυο με επίσημη ανακοίνωση που εύχεται «καλή συνέχεια» στη σταδιοδρομία του Μπάρα, ο ίδιος στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ξέχασε να… ευχαριστήσει τον Μπριν, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο όνομά του. «Είναι ειρωνεία της μοίρας το γεγονός ότι η εταιρεία που προσπαθεί να… ρομποτοποιήσει τις ζωές μας ταλανίζεται από ένα τόσο βασικό ένστικτο, όπως είναι το σεξ» έγραψε ο Νταν Φρόμερ, μια εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο της τεχνολογίας και φαίνεται ότι αποδίδει με ακρίβεια το τι πραγματικά συμβαίνει στα άδυτα της Google.

Αναλυτές της αγοράς πάντως τονίζουν ότι παρά το ότι η Google προσπαθεί να υποβαθμίσει τις ερωτικές… ανταλλαγές των κορυφαίων στελεχών της αποδίδοντας σε σύμπτωση τη συγκυρία των αποκαλύψεων, τέτοια φαινόμενα έχουν συνήθως σοβαρό αντίκτυπο στην επιχειρηματική λειτουργία εταιρειών με δημόσιο προφίλ αντίστοιχο του κολοσσού της τεχνολογίας.

Το διαζύγιο του Μπριν με τη Ουοτσίσκι δεν αναμένεται να θέσει εν αμφιβόλω το μερίδιό του στην εταιρεία, καθώς είχε προνοήσει να συντάξει προγαμιαίο συμβόλαιο με σαφείς ρήτρες περί χωρισμού. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν το κοινό φιλανθρωπικό τους έργο, καθώς μόνο μέσα στο 2012 δώρισαν 200 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες οργανώσεις.

Το ερώτημα πλέον που μένει να βρει την απάντησή του είναι αν τελικά όλη αυτή η υπόθεση θα βλάψει μακροπρόθεσμα όχι μόνο την εικόνα της Google, αλλά πολύ περισσότερο αν θα πλήξει τη δομή της και τις σχέσεις των στελεχών, σε τέτοιο βαθμό που θα θέσει σε κίνδυνο την ηγετική της θέση στην καινοτόμο βιομηχανία της Τεχνολογίας.

ΒΟΧ
Εγχείριση με τα γυαλιά της Google
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ουέξνερ του Οχάιο στις ΗΠΑ έγινε η πρώτη εγχείριση με τη βοήθεια των «έξυπνων» γυαλιών της Google. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο Αμερικανός γιατρός Κρίστοφερ Κέντινγκ, φορούσε τα «Glass», προκειμένου να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με έναν συνάδελφό του στην άλλη άκρη της πόλης, μεταδίδοντάς του σε πραγματικό χρόνο εικόνες από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επέμβαση με τη βοήθεια των γυαλιών αυτών, γεγονός που καταδεικνύει και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.