Translate

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Οι Πόλεμοι και οι κρίσεις έκαναν... καλό στο κλίμα



Μπορεί ο αριθμός των θυμάτων στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα να ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια -με το συντριπτικό ποσοστό αυτών, ιδίως κατά το Β’ Παγκόσμιο, να αποτελείται από αμάχους- φαίνεται όμως ότι υπήρξε και ένα… θετικό απότοκο της αυτοκαταστροφικής μανίας του ανθρώπινου γένους, καθώς κατά τη διάρκειά τους και αμέσως μετά τη λήξη τους ελαττώθηκαν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία συντελούν στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Σε αυτό είναι το συμπέρασμα κατέληξε διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από Ολλανδούς και Μεξικανούς ειδικούς, οι οποίοι έβγαλαν ένα στατιστικό μοντέλο για το επίπεδο της θερμοκρασίας της Γης για την περίοδο από το 1880  έως και 2010.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν είχαν απαγορευθεί επίσης, μέσω του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 1987, οι χλωροφθοράνθρακες που καταστρέφουν το όζον, μια χημική ουσία που χρησιμοποιούνταν κατά κόρο στα αεροζόλ και τα ψυγεία, μεταξύ άλλων. Ανάλογο ρόλο διαδραμάτισε επίσης η παγκόσμια οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου, λόγω υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, καθώς μόνο μεταξύ 1929 και 1932 οι ετήσιες εκπομπές αερίων μειώθηκαν κατά 26%.

Οι επιστήμονες του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση "Nature Geoscience", και εκτίμησαν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ήταν σήμερα κατά 0,1 βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη, αν δεν είχε μεσολαβήσει το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Η εν λόγω μείωση, που ανέρχεται στο 15%, δεν είναι αμελητέα, δεδομένου ότι κατά τον 20ο αιώνα η μέση θερμοκρασία της Γης αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου.

Αν και η συσσώρευση των «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα δεν έχει σταματήσει, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 καταγράφεται μια επιβράδυνση στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι ορκισμένοι αρνητές της Κλιματικής Αλλαγής  έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει υπερτονισθεί υπερβολικά. Αν και διάφορες επιστημονικές θεωρίες έχουν προταθεί γι’ αυτό την παροδική ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως η μικρότερη ηλιακή δραστηριότητα και οι αλλαγές του Ρεύματος του Κόλπου, η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει πλέον και την επίπτωση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, όπως επίσης των δύο παγκόσμιων συρράξεων, αλλά και του οικονομικού «κραχ» των τελών της δεκαετίας του 1920.

«Μικρό καλάθι» για τη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στη Βαρσοβία
Με βαρύ το πέπλο της κατήφειας, λόγω της καταστροφής στις Φιλιππίνες, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Βαρσοβία της Πολωνίας, με τους γνώστες να είναι για μια ακόμα φορά ιδιαίτερα συγκρατημένοι ως προς τα αποτελέσματά της. Φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά όλοι θα συμφωνήσουν –ιδίως χώρες-μεγαρρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία- ότι δε μπορούν να… συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτές πρωτοβουλίες περιορισμού του φαινομένου της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Με την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Χαγιάν στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία καταμετρά τα θύματα που θα ξεπεράσουν τις 10.000, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα υπάρξει η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για την υπογραφή μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι κατά 95% ότι το ανθρώπινο γένος είναι το «βασικό αίτιο» της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Αν και είναι περισσότερο από προφανές ότι ανθρωπογενείς παράγοντες έχουν συντελέσει στη ραγδαία αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι ειδικοί κατέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1950 στο παγκόσμιο κλίμα, ξεπερνούν κατά πολύ αντίστοιχες που επιτελέστηκαν με την πάροδο εκατοντάδων χιλιάδων, ακόμα και εκατομμυρίων ετών.

Η μαμά γυμνάζει και το μυαλό του μωρού της!
 Μπορεί να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα ηλεκτρόδια στο κεφάλι του μωρού κατέδειξαν ότι αν γυμνάζεται η μέλλουσα μητέρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η διανοητική λειτουργία του νεογέννητου είναι πιο δραστήρια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά, η οποία μελέτησε τις επιπτώσεις της άθλησης, τόσο στα έμβρυα όσο και στα νεογέννητα. Ακόμα και ήπια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κύησης επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη διανοητική ανάπτυξη του μωρού, η οποία μάλιστα διαρκεί σε όλη του τη ζωή. Ως πιθανότερη αιτία οι ειδικοί θεωρούν ότι μέσω της άσκησης της μητέρας επιτυγχάνεται καλύτερη οξυγόνωση των ιστών του εμβρύου, άρα και του υπό ανάπτυξη εγκεφάλου του.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.