Translate

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

"Λαγό" στο φεγγάρι έστειλαν οι Κινέζοι



Της Ελένης Βέργου 
Νέο «κεφάλαιο» διαστημικής αναζήτησης ελπίζει ότι θα καταφέρει να γράψει η Κίνα, η οποία έγινε η τρίτη χώρα που έχει καταφέρει να προσεληνώσει όχημα στο φεγγάρι. Το Yutu, όπως ονομάζεται ο σεληνιακός «εξερευνητής», απελευθερώθηκε από το διαστημικό όχημα Change -3 μετά από ταξίδι 12 ημερών. Τόσο η Κινεζική όσο και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πιστεύουν ότι το βήμα αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να αναπτύξει το διαστημικό της πρόγραμμα και να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιτυχημένη προσελήνωση του Yutu σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου διαστημικού «αγώνα» ενώ ορισμένοι τονίζουν ότι η Κίνα θα καταφέρει να στείλει αστροναύτη στη σελήνη μέχρι το 2020! 

Ο καθηγητής Κεν Πάουντς, από το πανεπιστήμιο του Λέστερ, αναφέρει: «Οι Κινέζοι δείχνουν τρομερή αποφασιστικότητα, μεγαλύτερη από τους Ρώσους, τους Ινδούς και τους Αμερικανούς. Σκοπεύουν να εξερευνήσουν το διάστημα και κάνουν τρομακτική πρόοδο. Πιστεύω ότι μέσα σε μια ή δύο δεκαετίες, το σενάριο να υπάρχουν μόνιμες ανθρώπινες βάσεις στη σελήνη είναι ρεαλιστικό».Το Yutu, ή λαγός από νεφρίτη όπως θα μεταφραζόταν στα ελληνικά, έχει ως αποστολή να εξερευνήσει τη γεωλογική σύσταση του δορυφόρου της γης και να αναζητήσει πηγές ενέργειας.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.