Translate

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τιτανικός ΙΙ: Η επιστροφή του θρύλου των θαλασσών


Είναι η ενσάρκωση του οράματος του Κλάιβ Πάλμερ, ενός ζάμπλουτου αλλά και εκκεντρικού Αυστραλού ιδιοκτήτη ορυχείων. Είναι πλοίο-θρύλος που εδώ και εκατό χρόνια έχει εμπνεύσει εκατοντάδες συγγραφείς και σκηνοθέτες, στηρίζει μια βιομηχανία θεάματος αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ετησίως και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να συναρπάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1912, συμπαρασύροντας στην άβυσσο περισσότερους από 1500 ανθρώπους. Ο «Τιτανικός ΙΙ», ο οποίος ήδη ναυπηγείται στην Κίνα και θα ολοκληρωθεί το 2016, θα είναι ένα ακριβές αντίγραφό του, τόσο στην εξωτερική του όψη και τις διαστάσεις, όσο και στην πολυτέλεια των εσωτερικών του χώρων.


«Η μόνη εξωτερική διαφορά με τον άτυχο Τιτανικό είναι ότι θα είναι λίγο πιο πλατύς για μεγαλύτερη ευστάθεια και έχει αρκετές σωσίβιες λέμβους για όλους, επιβάτες και πλήρωμα», σχολίασε με μάλλον σκωπτική διάθεση ο Μάρκου Κανέρβα, ο Φινλανδός αρχιναυπηγός που σχεδίασε το νέο Τιτανικό και συμπλήρωσε: «Θα είναι εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα είναι το πιο ασφαλές κρουαζιερόπλοιο του κόσμου όταν ολοκληρωθεί». Ο Πάλμερ πάντως στην παρουσίαση του «Τιτανικού ΙΙ» στη Νέα Υόρκη απέφυγε να τον χαρακτηρίσει «αβύθιστο», ίσως έχοντας στο μυαλό του την ύβρη που διέπραξαν οι ιδιοκτήτες του πρώτου Τιτανικού και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «όλα τα πλοία βυθίζονται αν τους ανοίξεις μια τρύπα».


Ταξίδι στο χρόνο
Με πλήρωμα 900 ατόμων και δυνατότητα φιλοξενίας 2435 επιβατών, ο «Τιτανικός ΙΙ» δε θα είναι απλά ένα υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο, αλλά πολύ περισσότερο μια χρονομηχανή. Η Χέλεν Μπένζιγκερ, δισέγγονη της Μόλι Μπράουν, η οποία επέζησε από το πιο διάσημο ναυάγιο, είναι τουλάχιστον ενθουσιώδης: «Θα είναι σαν να γυρίζουμε το ρολόι 100 χρόνια πριν την εποχή μας» παρατήρησε στην παρουσίαση, στην οποία είχε προσκληθεί από τον ίδιο τον Πάλμερ για να προσδώσει μια ακόμα σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.


Η σημασία στη λεπτομέρεια
Ο Αυστραλός μεγιστάνας δε φείσθηκε εξόδων και αναζήτησε ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια στην ανασύνθεση των εσωτερικών χώρων. Καμπίνες, χαμάμ, σαλόνια, εστιατόρια, γυμναστήρια, πισίνες, ακόμα και το διάσημο κεντρικό κλιμακοστάσιο, κατασκευάζονται με βάση τα αυθεντικά σχέδια, αυτή τη φορά όμως όχι στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, όπως ο πρώτος Τιτανικός, αλλά στα ναυπηγεία Τζινλίνγκ της Κίνας. 


Το μενού θα είναι βασισμένο στα αντίστοιχα του 1912, με τις διακρίσεις ανάμεσα στους επιβάτες της πρώτης και της τρίτης θέσεις να αντικατοπτρίζονται στην ποικιλία των εδεσμάτων: Εκλεκτά πιάτα, σπάνια κρασιά και σαμπάνιες για τους πρώτους, σούπες, πατάτες και αρακάς για εκείνους που θέλουν να γευθούν τα πιάτα των φτωχών μεταναστών που βρίσκονταν στην τρίτη θέση, ελπίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον στο Νέο Κόσμο που δεν έφτασαν όμως ποτέ.  Οι σύγχρονες ανέσεις θα είναι βέβαια και εκείνες παρούσες: Ελικοδρόμιο, σύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα, οικολογικός κλιματισμός, ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, υπερσύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός ελέγχου πλεύσης αλλά και πανίσχυροι αεριοστρόβιλοι που θα εξασφαλίζουν την πρόωσή του είναι μερικά από τα «αγγίγματα» της εποχής μας στον «Τιτανικό ΙΙ».


Αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές των εισιτηρίων για το παρθενικό ταξίδι του, ο Πάλμερ δήλωσε ότι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις 40.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμα και ένα εκατομμύριο δολάρια για να εξασφαλίσουν το «μαγικό χαρτάκι» για τον πρώτο απόπλου.

Ποιος είναι ο Κλάιβ Πάλμερ
Αυτοδημιούργητος, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, εκκεντρικός, αρέσκεται να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, με ένα σύντομο αλλά ταραχώδες πέρασμα από την πολιτική σκηνή της χώρας του και πάνω απ’ όλα δισεκατομμυριούχος, αν και στη λίστα Forbes η προσωπική του περιουσία μόλις… αγγίζει τα 800 εκατομμύρια. Αυτός είναι ο 59χρονος Κλάιβ Πάλμερ, ο οποίος εκτός από την εκμετάλλευση ορυχείων στην Αυστραλία έχει ένα στόλο 100 αυτοκινήτων-αντίκες, 150 καθαρόαιμα άλογα, πέντε ιδιωτικά τζετ και μια μεγάλη συλλογή απολιθωμάτων από δεινόσαυρους. Έχει αναπτύξει έντονη κοινωφελή δραστηριότητα και ενισχύει, πολλές φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οργανισμούς προστασίας ανηλίκων και ατόμων με αναπηρίες. Το Μάρτιο του 2012 κατηγόρησε την οικολογική οργάνωση Greenpeace ότι χρηματοδοτείται από τη CIA, επειδή αντιμαχόταν τη μεταλλευτική του εταιρία, αλλά δεν κατάφερε να αποδείξει τα λεγόμενά του. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που τον θεωρούν ματαιόδοξο και επιδειξιομανή. Ο ίδιος πάντως απαντάει ότι «δεν είναι εκκεντρικό να θέλω να ναυπηγήσω ένα πλοίο-θρύλο».








Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μάχη κινητών: Τα φτηνά, τα αδιάβροχα και τα... υπερηχητικά




Κινητά των 15 ευρώ, αδιάβροχες ταμπλέτες, τηλέφωνα με… υπερηχητικές επιδόσεις, αλλά και λογισμικό που θα κονταροχτυπηθεί με τα αντίστοιχα της Google και της Apple είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στην Παγκόσμια Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη. Μάχη γιγάντων εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες με τους κολοσσούς του κλάδου, μεταξύ των 1500 εταιρειών και των  που συμμετέχουν, να παρουσιάζουν νέα προϊόντα προκειμένου να κερδίσουν το μερίδιο του λέοντος από την τεχνολογική πίτα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Δεδομένου ότι η εμπορική επιτυχία ή αποτυχία ενός μόνο προϊόντος αρκεί για να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες της αγοράς των κινητών, όλοι οι «παίκτες» φροντίζουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε μια έκθεση που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη του είδους της.

Το κινητό των 15 ευρώ
Επιστροφή στα… βασικά από τη φινλανδική εταιρεία Nokia, καθώς μέχρι το Μάρτιο θα κυκλοφορήσει το N105, ένα κινητό που θα κοστίζει μόλις 15 ευρώ. Το νέο μοντέλο θα διαθέτει τις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες κλήσης και ραδιοφώνου, ενώ υπόσχεται αυτονομία σε κατάσταση αναμονής μέχρι και 35 ημέρες. Η πάλαι ποτέ κραταιά υπερδύναμη των τηλεπικοινωνιών καταβαραθρώθηκε από την Apple, τη Samsung και τους λοιπούς «μεγάλους» και επέλεξε να στραφεί σε ένα διόλου αμελητέο κοινό, εκείνους που επιθυμούν να έχουν ένα κινητό απλά για να… τηλεφωνούν. Όσοι βιαστούν να καταδικάσουν τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας, ας αναλογιστούν ότι προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο της, το 1280, είχε ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια τεμάχια σε πωλήσεις και είχε αποφέρει τεράστια κέρδη.

Το… υπερηχητικό τηλέφωνο
Οι Κινέζοι της Huawei έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία από τη συνεργασία τους με την Apple και τώρα ήρθε η σειρά τους να παρουσιάσουν ένα κινητό, το Ascend P2, το οποίο διαφημίζουν ως… υπερηχητικό. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του επεξεργαστή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνήθως μυστικοπαθείς Ασιάτες, ο ευτυχής κάτοχος του Ρ2 -του ταχύτερου κινητού που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα- θα μπορεί να «κατεβάζει» ταινίες υψηλής ευκρίνειας σε λίγα μόλις λεπτά και θα τεθεί σε κυκλοφορία στην Ευρώπη το καλοκαίρι. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ρ2 είναι η υποστήριξη δικτύου 4G, το οποίο τουλάχιστον στη χώρα μας παραμένει… ευσεβής πόθος.

Η αδιάβροχη ταμπλέτα, ο «πόλεμος» Samsung-Applev και το λογισμικό Mozilla
Η Sony σκέπτεται εκείνους που δε μπορούν να αποχωριστούν το γκάτζετ τους ούτε στο… μπάνιο και παρουσίασε το Xperia Tablet Z, μια ταμπλέτα, η υπολογιστή χειρός, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αν έχει πέσει στη μπανιέρα ή αν έχετε βρεγμένα χέρια. Το μειονέκτημά της; Η τιμή, που δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, αναμένεται να είναι τσουχτερή και μάλλον μη ανταγωνιστική με αντίστοιχα προϊόντα που πρέπει να παραμένουν… στεγνά για να λειτουργήσουν. Ο «πόλεμος» Samsung-Apple συνεχίζεται αμείωτος, με τα αποκαλυπτήρια της νέας ταμπλέτας Galaxy Note 8.0 της πρώτης, η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές του καλοκαιριού. Με πλεονέκτημα την τιμή, η οποία αναμένεται να είναι μικρότερη των iPad mini της Apple, η Samsung ευελπιστεί ότι θα «τσιμπήσει» ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από το «Μήλο». H Mozilla, η οποία έχει δημιουργήσει δημοφιλή προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο και άλλο λογισμικό, τα οποία διανέμονται δωρεάν, εισέρχεται δυναμικά και στις τηλεπικοινωνίες. Η ανακοίνωση ότι έχει ήδη συμβληθεί με 18 μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προβλημάτισε την Apple και τη Google, εταιρείες οι οποίες μονοπωλούν την αγορά με τα Android και τα iOs λογισμικά τους. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο Άφοβος ΙΙ ψάρεψε... υδροπλάνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Ένα γερμανικό υδροπλάνο τύπου Arado Ar 196, το οποίο αναπαυόταν από τις 28 Φεβρουαρίου του 1944 σε βάθος 480 περίπου μέτρων ανάμεσα από τη Νάξο και την Ικαρία, ήταν η απροσδόκητη ψαριά ενός αλιευτικού σκάφους, του «Άφοβου ΙΙ».


Με έκπληξη ο καπετάνιος Θανάσης Σορώκος και το πλήρωμα της τράτας διαπίστωσαν ότι κάτι βαρύ είχε μπλεχτεί στα δίχτυα τους. Όταν τα ανέβασαν, διαπίστωσαν ότι τμήμα της ατράκτου, ο κινητήρας αλλά και ένα φτερό του αναγνωριστικού υδροπλάνου, με το γερμανικό σταυρό ακόμα ορατό παρά τα 70 χρόνια παραμονής στο βυθό, επέστρεψε από την άβυσσο του Αιγαίου, κουβαλώντας μαζί του ψήγματα της δραματικής Ιστορίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.


Ήδη, η ταυτότητα του συγκεκριμένου αεροπλάνου φαίνεται ότι αποκαλύπτεται χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες ενός διακεκριμένου ερευνητή και συγγραφέα. Σύμφωνα με τον Βύρωνα Τεζαψίδη, ο οποίος αναζήτησε τα αρχεία της δράσης της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας των ναζί και τα δημοσίευσε στο βιβλίο του «Η γερμανική Λουφτβάφφε στην Ελλάδα το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ένα Arado 196 πραγματοποίησε αναγκαστική προσθαλάσσωση λόγω μηχανικής βλάβης και βυθίστηκε κατά την απόπειρα περισυλλογής του, στη θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας. 



«Είναι η μόνη αναφορά στα γερμανικά αρχεία για απώλεια υδροπλάνου του συγκεκριμένου τύπου, επομένως είναι εξαιρετικά πιθανό να πρόκειται για το υπ’ αριθμό κατασκευής 216 μοντέλο Α3. Το καλύτερο είναι να πάει στο Τατόϊ όπου θα συντηρηθεί και σωστά», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο κ. Τεζαψίδης σχολιάζοντας τις διάφορες απόψεις που ακούγονται από την ημέρα που ξαναβρέθηκε στην επιφάνεια το Arado και συμπληρώνει: «Αυτά που λένε να το ρίξουν στα νερά της Νάξου σαν ατραξιόν για δύτες είναι επιπολαιότητες, οι "συλλέκτες" θα το κατασπαράξουν σε χρόνο dt» .


Arado Ar196
526 κατασκευάστηκαν, 3 επιζούν μέχρι σήμερα
Μόλις τρία υδροπλάνα Arado Ar196 διασώζονται μέχρι τις μέρες μας από τα 526 που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής των Γερμανών. Δύο εκτίθενται στις ΗΠΑ και ένα στη Βουλγαρία, χώρα-σύμμαχο των ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για επιχειρήσεις αναγνώρισης στο Αιγαίο, ενώ ένα από αυτά έχει εντοπιστεί και βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο βυθό της Ηρακλειάς. Η πιο αξιοσημείωτη επιτυχία τους ήταν η αιχμαλώτιση ενός βρετανικού υποβρυχίου, του HMS Seal, στη Βόρεια Θάλασσα κοντά στη Δανία το 1940.



Θανάσης Σορώκος, Καπετάνιος του «Άφοβου ΙΙ»
«Ξέρω που είναι και το υπόλοιπο υδροπλάνο»
«Κατά τύχη» ψάρεψε το Arado ο καπετάνιος του «Άφοβου ΙΙ» Θανάσης Σορώκος. «Πρώτη φορά βρίσκω κάτι τέτοιο στο βυθό» λέει ο ίδιος στον «Ε.Τ.» και συμπληρώνει: «Αμέσως αναφέραμε στο Λιμεναρχείο Νάξου την περίεργη… ψαριά μας». Η ανέλκυσή του ήταν εξαιρετικά δύσκολη από το βάθος των 250 περίπου οργιών, λέει ο καπετάν Θανάσης και συμπληρώνει: «Ξέρω που είναι και το υπόλοιπο υδροπλάνο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναπάει σύντομα για ψάρεμα… πολεμικής Ιστορίας.



Αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, Εκπρόσωπος Τύπου Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος
«Το τμήμα του πολεμικού αεροσκάφους που ανελκύστηκε από τον κυβερνήτη του αλιευτικού σκάφους «ΆΦΟΒΟΣ ΙΙ» παραμένει φυλασσόμενο σε κλειστό στεγανό χώρο με μέριμνα της αρμόδιας λιμενικής αρχής Νάξου. Από το λιμενάρχη Νάξου έχει ενημερωθεί αρμοδίως το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προκειμένου να μεριμνήσει για την παραλαβή του, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα».



Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Εκτυπώνουν... αυτιά!


Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά ένα πλήρως λειτουργικό λοβό αυτιού, με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή. Η καινοτομία αυτή συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας βιοεκτύπωσης, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη τεχνική με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της προσθετικής Ιατρικής, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία και άλλων… εκτυπωμένων ανθρώπινων οργάνων.

Πως γίνεται η βιοεκτύπωση
Οι ειδικοί δημιουργούν μια τρισδιάστατη ψηφιακή εικόνα του αυτιού. Στη συνέχεια, κατασκευάζουν ένα εκμαγείο, στο οποίο ο βιοεκτυπωτής ψεκάζει ένα παχύρρευστο υγρό, με βάση κολλαγόνο και κύτταρα που προέρχονται από τον ασθενή. Το κολλαγόνο λειτουργεί ως «σκαλωσιά», πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο χόνδρος. «Η όλη διαδικασία είναι ταχύτατη», σημειώνει ο καθηγητής Λόρενς Μπονάσσαρ, ο οποίος ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας. «Ο σχεδιασμός του εκμαγείου διαρκεί λίγες ώρες, η διαδικασία ψεκασμού του βιοεκτυπωτή περίπου μισή ώρα και το τεχνητό αυτί είναι έτοιμο 15 λεπτά αργότερα. Στη συνέχεια το αφήνουμε για λίγες ημέρες να καλλιεργηθεί η ανάπτυξή του, προκειμένου να συγκολληθεί στον ασθενή με πλαστική επέμβαση», εξηγεί ο ίδιος.

Η ίδια τεχνική δοκιμάζεται για τη δημιουργία άλλων χόνδρων, όπως η μύτη, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι αρθρώσεις και η τραχεία και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι πλέον η δημιουργία ανθρώπινων οργάνων με γενετικό υλικό από τον ίδιο τον ασθενή θα αποτελέσει το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του ελλείμματος συμβατών μοσχευμάτων, βάζοντας τέλος και στο ηθικό δίλημμα της κλωνοποίησης, ή της αναζήτησης πτωματικών δοτών.

«Η επιτυχία των εργαστηριακών δοκιμών επιτρέπει τη μεταμόσχευση σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσπλασία αυτιών, ή έχουν ακρωτηριαστεί λόγω κάποιου ατυχήματος ή ασθένειας», σημειώνει ο καθηγητής του Κορνέλ Τζέισον Σπέκτορ και συμπληρώνει: «Η σημασία της δημιουργίας του εκτυπωμένου αυτιού, εκτός του ότι είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστεί κάποια διαφορά με ένα πραγματικό, είναι ότι πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι παρόμοια τεχνική θα εφαρμοστεί και για τη δημιουργία πιο πολύπλοκων ιστών, όπως καρδιακές βαλβίδες ή ακόμα και νεφρά, μέσα στην επόμενη τριετία, δίνοντας έτσι λύση στο πολύπλοκο ζήτημα αναζήτησης μοσχευμάτων».

Πρώτα τα παιδιά
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η πρωτοποριακή αυτή τεχνική θα απαλείψει τη μικρωτία, όπως ονομάζεται το φαινόμενο της ατελούς ανάπτυξης του λοβού του αυτιού, το οποίο πλήττει 4 παιδιά ανά 10.000 γεννήσεις παγκοσμίως. Η μικρωτία επηρεάζει τη λειτουργία της ακοής επειδή ο λοβός του αυτιού λειτουργεί ως «φίλτρο» για τα ηχητικά ερεθίσματα. «Η καλύτερη ηλικία για τη μεταμόσχευση ενός εκτυπωμένου αυτιού είναι στην ηλικία των 5 με 6 ετών, καθώς τότε το αυτί έχει το 80% του ενήλικου μεγέθους  του» εξηγούν οι ειδικοί και τονίζουν ότι το κόστος της δημιουργίας εκτυπωμένων οργάνων είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με τη συλλογή και συντήρηση μοσχευμάτων από άλλους δότες.



Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Οι υποβρύχιοι θησαυροί του Αιγαίου


Γιγάντιες φάλαινες αλλά και μικροσκοπικό πλαγκτόν, πολύχρωμα κοράλλια που θυμίζουν τροπικούς προορισμούς, ιππόκαμποι, θαλάσσιες χελώνες και εκατοντάδες άλλα γνωστά και σπάνια είδη, όλοι κάτοικοι των θαλασσών που βρέχουν την Ελλάδα είναι οι φωτογραφικοί πρωταγωνιστές του πολυτελούς λευκώματος «Βένθος και Πέλαγος» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τα ΕΛ.ΤΑ.

Ο ωκεανογράφος και υποβρύχιος φωτογράφος Γιάννης Ίσσαρης πέρασε ατελείωτες ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και απαθανάτισε τους… θαμώνες των βυθών, από τα ρηχά μέχρι τα… άπατα σε κάθε σχεδόν γωνιά της Ελλάδας που απλώνεται το βασίλειο του Ποσειδώνα, παρουσιάζοντας τον πλούτο των θαλασσών με έναν μοναδικό τρόπο. 


Η Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Περιβαλλοντολόγος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) επιμελήθηκε των κειμένων που συνοδεύουν τις φωτογραφίες στις 264 σελίδες της μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα έκδοσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, στο πλαίσιο της σειράς γραμματοσήμων «Ο πλούτος των Ελληνικών Θαλασσών».

«Με το βιβλίο αυτό θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον αναγνώστη που δεν καταδύεται να κάνει μαζί μας ένα εικονικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες, να γνωρίσει, να θαυμάσει και να πληροφορηθεί για τη ζωή που κρύβεται κάτω από την αδιαπέραστη στο βλέμμα υδάτινη επιφάνεια, ελπίζοντας πως τελικά θα γοητευτεί από τη μαγεία του υποβρύχιου κόσμου», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Ίσσαρης και συμπληρώνει: 

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ελπίζω πως όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα αποκτήσουν σεβασμό στην πολύπαθη αλλά ακόμη ζωντανή θάλασσα μας και θα αναγνωρίσουν τον πραγματικό της πλούτο: τη ζωή!».

Ο πλούτος των πληροφοριών που υπάρχει στα κείμενα της Δρος Σαλωμίδη έχει αποδοθεί με απλό και εύληπτο τρόπο, έτσι ώστε ακόμα και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τους θησαυρούς που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας να κατανοήσουν τη σημασία της διαφύλαξης του ενάλιου πλούτου για τις μελλοντικές γενιές: 

«Αν η θάλασσά μας υστερεί σε κάτι σε σχέση με τις μακρινές, εξωτικές άλλες, είναι μονάχα σε φροντίδα και ανάδειξη. Κι όμως, αυτή η γνωστή μας άγνωστη καταφέρνει ακόμα, σε πείσμα της αδιαφορίας μας, να κρύβει πλούτη και ομορφιές που σαγηνεύουν», εξηγεί η ίδια στον «Ε.Τ.» και συμπληρώνει: «Είμαστε ένας λαός θαλασσινός και όμως η μακραίωνη σχέση μας με τη θάλασσα έχει αρχίσει να φθίνει ανησυχητικά. Ελπίζω να ξαναχτίσουμε εγκαίρως αυτό το δεσμό, να προλάβουμε να ανακαλύψουμε το πλήρες φάσμα της θαλασσινής ευλογίας πριν είναι πολύ αργά».

Ο κ. Ίσσαρης ελπίζει ότι με τη διάχυση της γνώσης που προσφέρει το «Βένθος και Πέλαγος», όλο και περισσότεροι θα ευαισθητοποιηθούν, θα ψάξουν να μάθουν περισσότερα και τελικά θα δραστηριοποιηθούν για να διαφυλάξουν τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας: «Εύκολα κανείς θα αποκρυπτογραφήσει τη βαθύτερη μας σκοπιμότητα, που σκιαγραφείται πολύ κομψά από τα λόγια του θρυλικού Ζακ-Υβ Κουστώ: «Οι άνθρωποι προστατεύουν αυτό που αγαπούν και αγαπούν αυτό που καταλαβαίνουν», λέει στον «Ε.Τ.».



Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Το facebook παρακολουθεί κάθε σου βήμα!


Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί για μια ακόμα φορά η πρόθεση του facebook να παρακολουθεί και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο μέσω νέας εφαρμογής κάθε βήμα των χρηστών της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης η οποία έχει ξεπεράσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου μελών, ακόμα και αν αυτή είναι απενεργοποιημένη.


Μετά την αποκάλυψη του έγκυρου ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού η σχετική εφαρμογή «κοινωνικών ανακαλύψεων», όπως αποκαλείται, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων των ΗΠΑ και αντίστοιχοι θεσμικοί φορείς στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των παραμέτρων χρήσης της υπηρεσίας αυτής, αν και το facebook φαίνεται ότι βρήκε «παραθυράκια» που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία της.

Στόχος η κυριαρχία στα κινητά
Ο επικεφαλής του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε πρόσφατες δηλώσεις του, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας την έλευση νέων προϊόντων,  είχε τονίσει ότι στόχος πλέον είναι το μερίδιο του λέοντος, καθώς η Google και η Apple είναι κυρίαρχες στον τομέα των εφαρμογών για κινητά: «Το 2012 βελτιώσαμε τις διαδικασίες ανάπτυξης υπηρεσιών. Τώρα εστιάζουμε σε πρωτοποριακές εφαρμογές αποκλειστικά για κινητά, μεταξύ των οποίων και κάποιες οι οποίες θα αλλάξουν το χάρτη της κοινωνικής δικτύωσης». Οι στρατηγικές κινήσεις του πάντως είχαν διαφανεί με μια σειρά εξαγορών μικρότερων εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού εντοπισμού και καταγραφής θέσης και δεδομένων.

Η νέα αυτή εφαρμογή θεωρητικά επιτρέπει στο χρήστη της να εντοπίσει άμεσα διαδικτυακούς του «φίλους» που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και συνεχίζει να καταγράφει δεδομένα ακόμα και αν δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, όπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ.


Που αποσκοπεί το facebook
Ο πραγματικός στόχος του facebook, όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι να αξιοποιήσει την πληθώρα πληροφοριών που θα συλλέγει έτσι ώστε να στοχεύει με εξατομικευμένες διαφημίσεις το κάθε μέλος του, καθώς και να φτιάχνει ένα «προφίλ» με τις συνήθειες, τους χώρους που κινείται και τα μέρη που επισκέπτεται ο καθένας. Ήδη πάντως ο «μεγάλος αδελφός» καταγράφει τα δεδομένα GPS των χρηστών όταν αναρτούν φωτογραφίες στο προφίλ τους μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.


Το «μυστικό»
Το «μυστικό» όμως είναι το ότι αν και -τυπικά- χρειάζεται η συναίνεση του χρήστη για την καταγραφή της θέσης του όταν εγκαθιστά στο κινητό του τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η πολιτική χρήσης του facebook, την οποία αποδέχεται ο καθένας κατά τη διαδικασία εγγραφής του σε αυτό αναφέρει ρητά ότι «η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει πληροφορίες σχετικές με τη θέση και τις μετακινήσεις του χρήστη, έτσι ώστε να εμπλουτίσει την εμπειρία σας στο facebook. Όταν λαμβάνουμε τις συντεταγμένες μέσω GPS, τις συνδυάζουμε με άλλες σχετικές πληροφορίες, όπως την πόλη που διαμένετε, έτσι ώστε να σας προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες».


Το μείζον ερώτημα πλέον είναι πόσοι θα αποφασίσουν να εγκαταστήσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα.

ΒΟΧ
Περισσότερες «έξυπνες» συσκευές από ανθρώπους!
Μέσα στους επόμενους μήνες οι «έξυπνες» συσκευές, κινητά, ταμπλέτες και φορητοί υπολογιστές, θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τον αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλης εταιρείας λογισμικού, ενώ μέχρι το 2017 τα ηλεκτρονικά γκάτζετ θα αγγίξουν τα 10 δις. Η τάση αυτή είναι ενδεικτική της αγοράς, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν περισσότερες της μιας συσκευές.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πιο γρήγορος και από αεροπλάνο ο άνθρωπος που ξεπέρασε το φράγμα του ήχου


Ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί σημείωσε ο ριψοκίνδυνος Φήλιξ Μπαουμγκάρτνερ, στην ελεύθερη πτώση που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο από ύψος σχεδόν 39 χιλιομέτρων, καθώς ανακοινώθηκαν τα αναθεωρημένα δεδομένα της αποστολής του.


Με ταχύτητα που άγγιξε τα 1.357,6 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή 1,25 Mach, ο 44χρονος Αυστριακός είναι πιο γρήγορος από τα περισσότερα εμπορικά αεριωθούμενα αεροσκάφη και πλέον απολαμβάνει τη… σταθερότητα του εδάφους, δεν παύει όμως να λέει ότι «οι αιθέρες είναι το σπίτι μου».

«Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη τιμή για τον εαυτό μου και για τους συνεργάτες μου από το να γνωρίζω ότι οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία της αποστολής μας για να οδηγήσουν με ασφάλεια την αεροδιαστημική στο επόμενο επίπεδο ή για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για την επιστήμη, ή απλά ως έμπνευση για να κυνηγήσουν τους δικούς τους στόχους. Ανυπομονώ να δω τι θα σημάνει η πραγματοποίηση των δικών τους ονείρων για όλους μας», σημείωσε ο Μπάουμγκάρτνερ.


Η ελεύθερη πτώση του απέδειξε ότι με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή εκπαίδευση, ο άνθρωπος μπορεί να σπάσει το φράγμα του ήχου με ασφάλεια. Η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι ζωτικής σημασίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία κατά την αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματα σχετικά με τη διαφυγή πληρωμάτων και επιβατών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδίως τώρα που στον ορίζοντα διαφαίνονται και τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια.

«Μαζί αποδείξαμε ότι το ανθρώπινο σώμα σε ελεύθερη πτώση μπορεί να υπερβεί την ταχύτητα του ήχου κατά την επιστροφή από το εγγύς διάστημα, περνώντας από μια υπερηχητική φάση και φτάνοντας με ασφάλεια στο έδαφος» δήλωσε ο δρ Τζόναθαν Κλαρκ, διευθυντής του ιατρικού τμήματος της Red Bull Stratos. «Η συγκεκριμένη διαπίστωση ήταν εκ των κύριων στόχων του προγράμματος, ενώ η καταγραφή των δεδομένων της αποστολής είναι πολύ σημαντική για την αεροδιαστημική ιατρική και φυσιολογία».


Η παρακολούθηση των οργανικών λειτουργιών του Baumgartner παρείχε στους επιστήμονες πάνω από 100 εκατομμύρια σημεία δεδομένων, όπως τα πρώτα δεδομένα για ανθρώπινο οργανισμό που κινείται με υπερηχητική ταχύτητα. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν απλά τον καρδιακό και αναπνευστικό του ρυθμό, αλλά επιπλέον αποκαλύπτουν τις δυνάμεις που ασκήθηκαν σε αυτόν σε συγκεκριμένες σημαντικές φάσεις της αποστολής.


Ο καρδιακός ρυθμός του Baumgartner έφτασε στην ανώτατη τιμή των 185 παλμών το λεπτό (πτλ) όταν βγήκε από το θαλαμίσκο, ενώ κυμάνθηκε από 155 ως 175 πτλ κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης. Ο Baumgartner, ο καρδιακός ρυθμός του οποίου κατά την περίοδο των «προκαταρτικών αναπνοών» (pre-breathing) με οξυγόνο πριν την εκτόξευση ήταν 40 ως 100 πτλ, είχε 60 ως 100 πτλ κατά την άνοδο και 169 πτλ όταν έφτασε το 1,25 Mach επιστρέφοντας στη Γη· 155 ως 180 κατά την κάθοδο με το αλεξίπτωτο· 163 όταν προσεδαφίστηκε· και 100 ενώ μεταφερόταν με ελικόπτερο στο Κέντρο Ελέγχου της αποστολής. Ο αναπνευστικός του ρυθμός έφτασε τις 30 ως 43 αναπνοές το λεπτό κατά την ελεύθερη πτώση.


Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ένας Έλληνας στο Νότιο Πόλο για 365 μέρες!


Με το θερμόμετρο να παραμένει κολλημένο στους -33 βαθμούς Κελσίου και με τον Ήλιο να μη δύει ούτε στις 4 τα ξημερώματα, ο γιατρός Ευάγγελος Καϊμακάμης απολαμβάνει το… καλοκαίρι στο Νότιο Πόλο.


Είναι ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της ESA, της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας, στη βάση «Κονκόρντια» της Ανταρκτικής. «Δε γίνεται να μην αντιληφθείς το πολικό ψύχος με το που κατεβαίνεις από το αεροπλάνο», σημειώνει χαριτολογώντας ο ίδιος στην ιστοσελίδα της ESA.


Ο κ. Καϊμακάμης είναι ένας από τους 10.000 περίπου επιστήμονες που δήλωσαν συμμετοχή στην ESA για την επάνδρωση της «Κονκόρντια» και ο πρώτος Έλληνας που έκοψε το νήμα του τερματισμού. 
Η πειραματική αυτή βάση αποσκοπεί στη μελέτη των ακραίων συνθηκών και των επιπτώσεών τους στον άνθρωπο, με στόχο να αξιοποιηθούν τα ευρήματα σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές. 
«Έχω την τιμή αλλά και την ευθύνη να είμαι μέλος αυτής της αποστολής και να πάρω μια γεύση από τη ζωή των πρωτοπόρων εξερευνητών του Νότιου Πόλου. Έτσι, βρίσκομαι εδώ, μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από το σπίτι και την οικογένειά μου, ζώντας σε μια ήπειρο μοναδικής ομορφιάς και αισθανόμενος κάπως… εκτός του πλανήτη μας, όπως τουλάχιστον είχα συνηθίσει να τον βλέπω».
Ως γιατρός, ο Έλληνας επιστήμονας έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση των ψυχολογικών, αλλά και σωματικών επιπτώσεων της απομόνωσης, της επιβίωσης σε ακραίες συνθήκες, των περιορισμένων πόρων και των συνθηκών πλήρους σκότους για τέσσερις μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί ο βαρύς ανταρκτικός χειμώνας.


«Για έναν άνθρωπο που κατάγεται από μια χώρα της Μεσογείου όπως εγώ, είναι εκπληκτικό το ότι ο Ήλιος δε δύει ποτέ αυτή την περίοδο», εξηγεί ο ίδιος, καθώς από το Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο ο Νότιος Πόλος απολαμβάνει το δικό του… καλοκαίρι. «Η βάση είναι σαν πολύβουο μελίσσι. Σήμερα βρίσκονται εδώ περίπου 50 άτομα, αλλά σε λίγες μέρες θα παραμείνουμε μόλις 15», συμπληρώνει ο Λαρισαίος γιατρός, ο οποίος προετοιμάζεται για τις πιο συναρπαστικές 365 ημέρες της επιστημονικής του σταδιοδρομίας μέχρι σήμερα.

Μετά από ένα μακρύ και κοπιαστικό ταξίδι από την Ελλάδα, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Φρανκφούρτη, τη Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ, το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας και τη βάση Μακμέρντο της Ανταρκτικής, ο κ. Καϊμακάμης προσγειώθηκε στη βάση Τέρρα Νόβα, όπου παρέμεινε αποκλεισμένος για μια εβδομάδα, πριν τελικά καταφέρει να φτάσει στον τελικό του προορισμό, την «Κονκόρντια». 


«Σε εννιά ημέρες έφτασα τις 35 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι τελευταίες ήταν σε αεροσκάφος με… χιονοπέδιλα αντί για τροχούς, το οποίο προσγειώθηκε κυριολεκτικά στους πάγους στη μέση του πουθενά», συνεχίζει την αφήγησή του ο κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Το ταξίδι ήταν μια περιπέτεια, οπότε φαντάζομαι πόσο μεγάλη πρόκληση θα είναι να ξεχειμωνιάσω στο Νότιο Πόλο. Το τοπίο είναι καταπληκτικό, από τα παγόβουνα που έβλεπα στα ανοιχτά της Ανταρκτικής, στις συναντήσεις με τους πιγκουίνους και τις φώκιες στη Μακμέρντο, μέχρι τις απολύτως επίπεδες εκτάσεις στα υψίπεδα που βρίσκεται η Κονκόρντια. Η ορατότητα είναι καταπληκτική και σκέφτομαι το νυχτερινό ουρανό που θα απολαμβάνω σε μερικούς μήνες, όταν πέσει το μόνιμο σκοτάδι».


Η επιστημονική διάσταση της αποστολής του Έλληνα γιατρού είναι πολύ σημαντική, όπως εξηγεί ο ίδιος: «Το να ζεις και να εργάζεσαι υπό τόσο αντίξοες συνθήκες και παράλληλα να έχεις να αντιμετωπίσεις το συνεχές σκοτάδι και την απομόνωση είναι άθλος, αλλά παράλληλα παρουσιάζει πολύ μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Η Κονκόρντια είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στη Γη στο οποίο μπορούμε να εξομοιώσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στη Σελήνη ή τον Άρη και τα συμπεράσματα από τα πειράματα θα βοηθήσουν μελλοντικές διαστημικές αποστολές» και συνεχίζει: « Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η ESA χρηματοδοτεί κάθε χρόνο την παρουσία ενός ερευνητή γιατρού, έτσι ώστε να καταγραφούν επιστημονικά οι επιπτώσεις τόσο στο σώμα, όσο και το πνεύμα των άλλων μελών της αποστολής».



Η πλησιέστερη βάση είναι η ρωσική «Βοστόκ», σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων, περισσότερο δηλαδή από όσο απέχει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός από τη Γη. Η βάση Κονκόρντια βρίσκεται σε ένα υψίπεδο στα 3.233 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. «Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το οξυγόνο στον αέρα είναι αραιότερο και πρέπει να συνηθίσω να αναπνέω βαριά και να κουράζομαι ευκολότερα, τουλάχιστον μέχρι ο οργανισμός μου να προσαρμοστεί στις συνθήκες», αναφέρει ο κ. Καϊμακάμης. «Περιμένω με ανυπομονησία να ξεκινήσουμε το επιστημονικό μας έργο και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις!» καταλήγει ο Έλληνας… κάτοικος του Νότιου Πόλου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Λένα Τσοπουροπούλου: Η Ελληνίδα που φωτογράφισε το ναυάγιο του "Βρετανικού"



Μια αμιγώς ελληνική καταδυτική αποστολή, με την άδεια και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υλικοτεχνική υποστήριξη του καταδυτικού κέντρου Planet Blue του Κώστα Θωκταρίδη έφερε από βάθος 120 σχεδόν μέτρων εικόνες από ένα μοναδικό ναυάγιο που αναπαύεται στην αγκαλιά του Αιγαίου εδώ και 100 σχεδόν χρόνια. Η «Ελληνίδα της Αβύσσου», Λένα Τσοπουροπούλου κατέγραψε με τη φωτογραφική της μηχανή εικόνες μοναδικής καθαρότητας και ευκρίνειας, οι οποίες απαθανατίζουν ένα θηριώδες πλοίο μήκους σχεδόν 260 μέτρων.


Το στενό ανάμεσα στη Μακρόνησο και την Κέα, λίγα μόλις ναυτικά μίλια από το Ναό του Ποσειδώνα στο νότιο άκρο της Αττικής, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλάσσια περάσματα εδώ και σχεδόν 2.500 χρόνια ναυσιπλοΐας. Δεν είναι όμως πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν ένα μυστικό που κρύβει ο βυθός: Ο «Βρετανικός», αδελφό πλοίο του θρυλικού «Τιτανικού», αναπαύεται από τις 21 Νοεμβρίου 1916 στα βαθυγάλανα νερά του Αιγαίου, σε σχεδόν άριστη κατάσταση.


«Θύμα» του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο «Βρετανικός», μετασκευασμένος σε νοσοκομειακό πλοίο, βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε γερμανική νάρκη που είχε ποντίσει στα τέλη Οκτωβρίου του ίδιου έτους το υποβρύχιο U73 και έμεινε για δεκαετίες ξεχασμένος, μέχρι τη στιγμή που ο διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ-Ιβ Κουστό το εντόπισε το 1975. Από τότε αρκετές καταδυτικές και επιστημονικές αποστολές έχουν επισκεφθεί το ναυάγιο, το οποίο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, τόσο λόγω της σχεδόν άριστης κατάστασής του, 100 σχεδόν χρόνια μετά τη βύθισή του, όσο και επειδή η ιστορική και αρχαιολογική του σημασία είναι πολύ μεγάλη. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αντίθεση με τον «Τιτανικό» που συμπαρέσυρε περισσότερα από 1.500 άτομα στο βυθό, ο «Βρετανικός» αποδείχθηκε πιο… φιλεύσπλαχνος, αφού περισσότεροι από 1000 επιβαίνοντες -πλήρωμα και νοσηλευτικό προσωπικό- κατάφεραν να διασωθούν και μόλις 30 χάθηκαν.


«Ο Βρετανικός είναι ένα σημαντικό ναυάγιο με μεγάλη ιστορία» αναφέρει στον «ΤτΚ» η κ. Τσοπουροπούλου και συμπληρώνει: «Η κατάδυση στο ναυάγιο αυτό είναι μοναδική εμπειρία, το μέγεθος του πλοίου σε αφήνει άναυδο και όταν καταδύθηκα, απλά το κοιτούσα που χανόταν στο μπλε. Χρειάστηκα λίγη ώρα μέχρι να ξεκινήσω να φωτογραφίζω».

Οι καταδύσεις σε βάθος 120 μέτρων απαιτούν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και συντονισμού, ενώ η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία έδωσε τη σχετική άδεια στην καταδυτική αποστολή, όπως απαιτείται σε κάθε παρόμοια περίπτωση κατάδυσης σε ναυάγιο ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, είχε την καταδυόμενη υπάλληλο κ. Αθηνά Πατσούρου παρούσα σε όλες τις φάσεις της αποστολής.

Η κ. Τσοπουροπούλου αναφέρθηκε επίσης στις τεχνικές δυσκολίες που παρουσίασε το εγχείρημα της φωτογραφικής απεικόνισης του ναυαγίου: «Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, τόσο από τεχνικής άποψης, όσο και για την άρτια φωτογράφησή του. Είναι μεγάλη πρόκληση να μπορέσεις να αποτυπώσεις φωτογραφικά ένα τέτοιο ναυάγιο και να μπορέσεις να δώσεις μια συνολική εικόνα του πλοίου», εξηγεί στον «ΤτΚ».
Η «ταυτότητα» του Βρετανικού
Ο «Βρετανικός» ήταν ένα από τα τρία σχεδόν όμοια υπερωκεάνια της πλοιοκτήτριας εταιρείας “White Star”, με τον «Τιτανικό» που βυθίστηκε το 1912 και τον… «Ολυμπιακό», το «Olympic», ο οποίος πωλήθηκε για παλιοσίδερα τη δεκαετία του 1920 να είναι συνώνυμα της πολυτέλειας των υπερατλαντικών πλόων στις αρχές του 20ου αιώνα.
Καθελκύστηκε το Φεβρουάριο του 1914
Επιτάχθηκε το Δεκέμβριο του 1915
Βυθίστηκε το Νοέμβριο του 1916
Εγγεγραμμένο μήκος: 259,80 μέτρα
Κόροι ολικής χωρητικότητας: 48.158
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 21 κόμβοι


Της Αγγελικής Σίμωσι, Προϊσταμένης της ΕΕΑ
"Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μοναδική Υπηρεσία με κάθε έννοια της λέξεως.
Η μοναδικότητα της έγκειται τόσο στην ιδιαιτερότητα του αντικειμένου της, που αφορά στην Προστασία και Ανάδειξη της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όσο και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη Υπηρεσία τέτοιου είδους στη Χώρα μας.
Ιδρύθηκε το 1976 και στα 37 χρόνια δραστηριότητας της έδωσε και δίνει ένα δυναμικό παρόν στο χώρο της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας.
Με ολιγάριθμο αλλά έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, με μόνο τα εντελώς απαραίτητα τεχνολογικά μέσα στην διάθεση μας, με ελάχιστη χρηματοδότηση, κατορθώσαμε να εξερευνήσουμε ένα μεγάλο μέρος των Ελληνικών θαλασσών, εντοπίζοντας βυθισμένους αρχαίους οικισμούς, λιμενικές εγκαταστάσεις, ναυάγια.
Μεγάλο επίτευγμα της Εφορείας μας θεωρείται η εξερεύνηση των βαθέων υδάτων σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα Ινστιτούτα, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Wood’s Hole της Μασαχουσέτης.
Με βάση την κείμενη νομοθεσία ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών, τα οποία ναυάγησαν ή κατέπεσαν πενήντα χρόνια από σήμερα,  προστατεύονται από την ΕΕΑ. Στο πλαίσιο αυτό εποπτεύσαμε έρευνες και άρχισε να εμπλουτίζεται το αρχείο μας με εποπτικό υλικό, από σύγχρονα ναυάγια. Ως παραδείγματα αναφέρονται τα ναυάγια του Βρετανικού και του Βurdigala στα ανοικτά της νήσου Κέας, των ναυαγίων Helmstedt και  Parana που έχουν βυθιστεί στα νερά της νοτίου Ευβοίας, όπως και του ισπανοτουρκικού ατμόπλοιου Ταγκαναροκ, που βομβαρδίστηκε το 1943 στο λιμάνι του Πυθαγορείου Σάμου".