Translate

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Νέα στοιχεία "φωτίζουν" το μυστήριο του υποβρυχίου U-33

Το U-33 σε προπολεμική φωτογραφία

Νέα στοιχεία "φωτίζουν" το μυστήριο του γερμανικού υποβρυχίου U-33, το οποίο αναγκάστηκε να αναδυθεί μετά από επτάωρη μάχη, λόγω ζημιών από βόμβες βυθού, πριν αυτοβυθιστεί από τους επιζώντες του πληρώματός του. Από τα 42 μέλη του πληρώματός του, 25 πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν κατά τη μάχη ή την εγκατάλειψή του.

                    Λάβαρο επιτυχούς αποστολής του U-33 που πωλείται στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με το συγγραφέα Νάιτζελ Γκράντον, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο "Το μυστήριο του U-33", το υποβρύχιο είχε καταφέρει να διεισδύσει στην περιοχή ύψιστης ασφαλείας που ναυλοχούσαν σκάφη επιφανείας των Βρετανών, παρακάμπτοντας το ανθυποβρυχιακό δίχτυ, παρά το ότι το ναυάγιο εντοπίστηκε αρκετά μακρύτερα από το σημείο αυτό.


                          12 από τους επιζώντες με τον Χανς-Γιόακιμ Έρχαρτ στην άκρη δεξιά

Συγγενείς του ναύτη Χανς-Γιόακιμ Έρχαρτ, ο οποίος είχε επιζήσει του ναυαγίου του U-33 δήλωσαν ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες του και το ημερολόγιό του, το υποβρύχιο είχε πράγματι εισχωρήσει στην περιοχή, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς των Βρετανών.

Το U-33 είχε παραμείνει σιωπηλό στον πυθμένα του ποταμού Κλάηντ επί επτάωρο, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους διώκτες του, αλλά τελικά οι βόμβες βυθού του αντιτορπιλλικού HMS Gleaner το ανάγκασαν να αναδυθεί. Οι επιζώντες τότε αυτοβύθισαν το υποβρύχιο, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των εχθρών.

Ο ίδιος ο Έρχαρτ μάλιστα, μαζί με έναν άλλο ναύτη, ήταν εκείνοι που τοποθέτησαν και πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που οδήγησαν το υποβρύχιο στο βυθό.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, η μαρτυρία του Έρχαρτ επιβεβαιώνει την άποψη ότι πράγματι το υποβρύχιο είχε καταφέρει να εισχωρήσει στο Δέλτα του ποταμού Κλάιντ και πιθανότατα η αναφορά ότι βυθίστηκε σε άλλο σημείο έγινε εν καιρώ πολέμου για να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση της διείσδυσής του σε αυστηρά φρουρούμενο σημείο.

 Χάρτης της περιοχής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.