Translate

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ηλεκτροσόκ και ναρκωτικά: Τα μυστικά "όπλα" των στρατών


"Επιτυχή" χαρακτηρίζουν στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ τα πειράματα με ήπια ηλεκτροσόκ σε στρατιώτες εθελοντές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι ηλεκτρικές εκκενώσεις τους κάνουν πιο αποδοτικούς. Η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί -εφόσον όλα πάνε καλά- σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οποίοι περνούν τις ώρες τους μπροστά σε οθόνες υπολογιστών, φωτογραφίζοντας ή βομβαρδίζοντας στόχους σε απόσταση δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων. Άλλη κατηγορία θα είναι οι ειδικές δυνάμεις που πρέπει να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις σε επιχειρήσεις. 

Επιφυλακτικοί πάντως παρουσιάζονται οι επιστήμονες για τη συγκεκριμένη χρήση των έστω ήπιων εκκενώσεων, καθώς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η μακροχρόνια επίπτωσή τους στους στρατιώτες, ενώ ασαφές παραμένει τι συμβαινει σε έναν εγκέφαλο ο οποίος θα δέχεται συστηματικά ηλεκτροσόκ.

H χρήση διεγερτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών από στρατιώτες στη μάχη δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Σχετικές αναφορές αναδύονται από αρχαία πεδία μάχης και φτάνουν μέχρι σήμερα, με αμερικανούς πιλότους F16 οι οποίοι αποδείχθηκε ότι βομβάρδισαν φάλαγγα οχημάτων στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν το 2002, υπό την επήρεια κοκτέιλ αμφεταμινών που τους είχε χορηγηθεί πριν την απογείωση για να είναι στην... τσίτα κατά τη διάρκεια της αποστολής τους. Τελικά, φάνηκε ότι οι αμφεταμίνες τους έκαναν... τούρμπο και έτσι εκμηδένισαν την αυτοκινητοπομπή των Καναδών συμάχων τους. 

Κατά το γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870-71 οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν φουλ στη... ντόπα για να αντέχουν τους φρενήρεις ρυθμούς της προέλασής τους, καθώς οι Γάλλοι δε... φημίζονται για την πολεμική τους αρετή, αλλά και τις κακουχίες του μετώπου, πίνοντας μορφίνη. Μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και όταν οι φαντάροι γύρισαν στις εστίες τους, βρέθηκαν σε κατάσταση εξάρτησης από το οπιοειδές. 

Και οι Άγλλοι πάντως... πειραματίστηκαν με διάφορες ουσίες, πάντα για στρατιωτικούς σκοπούς, με τα χάπια provigil να κάνουν θραύση.

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το "κοκτέιλ των χαρακωμάτων" ήταν ένας συνδυασμός κοκαϊνης, ακόμα νόμιμης εκείνη την εποχή και αλκοόλ. Μερικές γουλιές πριν από την έφοδο και οι στρατιώτες γίνονταν κιμάς σε... χάι φάση.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα χάπια pervitin, αυτό που σήμερα αποκαλείται κρύσταλ μεθ, ή μεθαμφεταμίνη. ΟΙ στρατιώτες αποκτούσαν χαρακτηριστική αντοχή στις κακουχίες και αδιαφορία στα δεινά της μάχης. 

Όλα τα παραπάνω με... ιατρική συνταγή. 

Διαβάστε εδώ για τους... ηλεκτροσοκοφαντάρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.