Translate

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Πιερ-Υβ Κουστώ: "Προστατευόμενες ζώνες η λύση για τον υποβρύχιο κόσμο"



Ο 32χρονος Πιερ-Ιβ Κουστό, γιος του θρύλου της αυτόνομης κατάδυσης και των θαλάσσιων εξερευνήσεων Ζακ-Ιβ Κουστό, συνεχίζει το έργο του πατέρα του με επίκεντρο την Σαντορίνη, την οποία επισκέφθηκε  πριν από λίγες ημέρες. 

Στόχος του είναι να οριοθετηθεί στο νησί μια προστατευόμενη ζώνη απαγόρευσης αλιείας, η οποία θα συντελέσει τόσο στην αύξηση των ψαριών, όσο και στην περιβαλλοντική αφύπνιση της κοινής γνώμης. «Ξεκίνησα τις καταδύσεις στην ηλικία των 9 ετών, φυσικά με την καθοδήγηση του πατέρα μου», λέει ο Πιερ-Ιβ στον «ΕΤ» και συνεχίζει: «Ήταν αυτονόητο να μού μεταδώσει την αγάπη για τη θάλασσα και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτή».



Το έργο του δεν είναι εύκολο, αλλά ο ίδιος δεν αποθαρρύνεται: «Ο πατέρας μου έλεγε ότι οι πρέπει να κυνηγάμε αυτό που φαίνεται αδύνατο, γιατί μόνο έτσι αλλάζουν οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές των ανθρώπων. 

Έχοντας ζήσει για αρκετό διάστημα στη Σαντορίνη ως εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης, είδα με τα μάτια μου την υποβάθμιση του υποβρύχιου κόσμου, την σχεδόν πλήρη απουσία ψαριών από την υπεραλίευση και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και στόχος μου είναι να βοηθήσω κι εγώ στη βελτίωση της κατάστασης, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θάλασσα όπως πρέπει, με τους κατοίκους τους στο φυσικό τους περιβάλλον».



Ως πρέσβης καλής θέλησης της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), ο Κουστό σημειώνει ότι τα οφέλη από την ανάδειξη μιας περιοχής ως απαγορευμένης ζώνης αλιείας είναι πολλαπλά: 

«Το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα Μέδες στην Ισπανία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η προστατευόμενη ζώνη γύρω από αυτά είχε ως αποτέλεσμα να δούμε εκρηκτική αύξηση στους δείκτες, όπως 166% περισσότερα ψάρια, 21% περισσότερα είδη, ενώ ακόμα και το μέγεθός τους είναι σημαντικά μεγαλύτερο, καθώς τα θαλάσσια είδη προλαβαίνουν να αναπτυχθούν φυσικά».



Η τοπική κοινότητα είναι επίσης ωφελημένη, καθώς τα νησάκια αποτελούν πλέον δημοφιλή καταδυτικό προορισμό και δεκάδες χιλιάδες αυτοδύτες από όλη την Ευρώπη τα επισκέπτονται κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τον ενάλιο πλούτο της περιοχής, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να μη διαταράσσουν με την παρουσία τους το ευαίσθητο οικοσύστημα.



Η περίπτωση της Σαντορίνης είναι για τον ίδιο ενδεικτική. Ένα μοναδικό νησί, γνωστό σε όλο τον κόσμο για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του, έχει την ευκαιρία να αποτελέσει ένα πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας, των ψαράδων και όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και διεθνών φορέων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του ενάλιου πλούτου της Μεσογείου. 

«Οι σχέσεις της οικογένειάς μου, ιδίως του πατέρα μου, με την Ελλάδα είναι μακρόχρονες. Όπως και εκείνος, αγαπώ τη χώρα σας, τους ανθρώπους της, τα φαγητά σας. Πάνω απ’ όλα όμως αγαπώ τη θάλασσα και θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω ό,τι περνάει από τα χέρια μου για να ανταποδώσω όσα μου έχει προσφέρει».



ΒΟΧ

«Η Μεσόγειος σήμερα έχει απόλυτη ανάγκη τις προστατευόμενες περιοχές, έτσι ώστε να ανακοπεί η διαδικασία κατάρρευσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε, σε συνεργασία με πολλούς εταίρους από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και από επιστημονικά κέντρα τις πλέον κατάλληλες λύσεις, παρά τα κοινωνικά, οικονομικά ή άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σύμμαχός μας είναι η τεχνολογία και όπλο μας η θέληση πολλών ανθρώπων να συμμετάσχουν ενεργά».



ΒΟΧ

Ο Ζακ-Ιβ Κουστό κατέγραψε πολλά ναυάγια, μεταξύ των οποίων και τον «Βρετανικό» το 1976, το αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», ο οποίος βρίσκεται στο δίαυλο μεταξύ Κέας και Μακρονήσου. Ο Πιερ-Ιβ συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, με τη μελέτη της ανατολικής Μεσογείου και με την ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες ερασιτέχνες αυτοδύτες να συμμετάσχουν στην ανάδειξη του ενάλιου πλούτου της χώρας μας. Η ιστοσελίδα www.cousteaudivers.org είναι η πύλη εισόδου στον υποβρύχιο κόσμο και μέσω αυτής, μπορείτε να πληροφορηθείτε τις δραστηριότητες που προγραμματίζονται, αλλά και τις προϋποθέσεις για την ενεργή σας συμμετοχή σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.