Translate

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Théophile Gautier: Ένα γαλλικό υπερωκεάνιο στο βυθό του Αιγαίου




Ο βυθός του Αιγαίου είναι βουβός μάρτυρας πολλών δραματικών στιγμών που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ερευνητική ομάδα του wreckDiving  έφερε στην επιφάνεια, μετά από 73 χρόνια παραμονής του «Théophile Gautier» στα 112 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, απόκοσμες εικόνες που φωτίζουν ένα άγνωστο μέχρι πρόσφατα ναυάγιο.



«Μετά από πληροφορίες που λάβαμε από ψαράδες της περιοχής, την αναζήτηση όλων των τεκμηρίων στα ιστορικά αρχεία, και παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε σε αυτή τη μεσοπέλαγη κατάδυση, δηλαδή τα δυνατά θαλάσσια ρεύματα και την περιορισμένη ορατότητα, καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε το ναυάγιο», αναφέρει στον «ΕΤ» ο κ. Βασιλάτος ένας από τους αυτοδύτες και συμπληρώνει: «Στην κατάδυση διαπιστώσαμε ότι η πρύμνη του ήταν τελείως κατεστραμμένη, προφανώς από την έκρηξη που προκάλεσε η τορπίλη του βρετανικού υποβρυχίου, όπως δηλαδή αναφέρουν οι ιστορικές πηγές, τόσο η αναφορά του Γάλλου πλοιάρχου του, όσο και η αντίστοιχη του Βρετανού κυβερνήτη του υποβρυχίου».



Η «Ελληνίδα της Αβύσσου» Ελένη Τσοπουροπούλου, η φωτογράφος της ομάδας έχει εκατοντάδες καταδύσεις στο ενεργητικό της, μεταξύ των οποίων και πολλές κάτω από τα 100 μέτρα, όπως στο «Βρετανικό» το αδελφό πλοίο του Τιτανικού που βρίσκεται ανάμεσα στην Κέα και τη Μακρόνησο.  «Το πλοίο είναι καλά διατηρημένο κατά ένα μεγάλο μέρος του, παρά το ότι έχουν περάσει 73 χρόνια από τη βύθισή του. Τα διπλά του φουγάρα στέκουν ακόμα όρθια και το θέαμα στο βυθό είναι εντυπωσιακό», τονίζει στον «ΕΤ» η κ. Τσοπουροπούλου.



Το τελευταίο ταξίδι 118 λέξεις



Στις 3 Οκτωβρίου του 1941, το «Théophile Gautier» απέπλευσε ως μέλος νηοπομπής από τη Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμό τη Γαλλία. Γεμάτο με αλεύρι και άλλες προμήθειες, με σκοπό να τα εκφορτώσει στον Πειραιά, το γαλλικό υπερωκεάνιο έπλεε προς τη Νέμεσή του. Την επόμενη ημέρα στις 6:37 μ.μ., ενώ βρισκόταν ανάμεσα στην Εύβοια και την Κέα, μια σφοδρή έκρηξη συντάραξε το πλοίο.



Μια τορπίλη από το βρετανικό υποβρύχιο HMS Talisman είχε πλήξει το υπερωκεάνιο στην πρύμνη και στις 7:20 το σκάφος χάθηκε κάτω από τα κύματα. Από τους 109 επιβαίνοντες, 18 σκοτώθηκαν από την έκρηξη ή πνίγηκαν, δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα και 13 τραυματίστηκαν. Οι επιζώντες περισυλλέχθηκαν από τα συνοδά πλοία της νηοπομπής και μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.






Η ταυτότητα του «Théophile Gautier»

Το υπερωκεάνιο «Théophile Gautier», 8194 κ.ο.χ. και μήκους 136 μέτρων, ναυπηγήθηκε στη Δουνκέρκη της Γαλλίας το 1927. Μπορούσε να μεταφέρει 728 επιβάτες και ήταν το πρώτο σκάφος του είδους του ναυπηγημένο στη Γαλλία που διέθετε μηχανές εσωτερικής καύσης  και όχι ατμομηχανές.  



Είχε δρομολογηθεί σε πλόες από τη Μασσαλία μέχρι την Αλεξάνδρεια, με ενδιάμεσους σταθμούς στον Πειραιά, τη Βηρυτό, την Κωνσταντινούπολη και τη Νάπολη. Είχε επίσης κάνει κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, ενώ είχε ταξιδέψει μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα.



 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.