Translate

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Empress Of Ireland: 100 χρόνια από τη βύθιση του "Τιτανικού του Καναδά"

Μια ξεχασμένη τραγωδία έρχεται στο φως, 100 χρόνια μετά τη βύθιση του υπερωκεάνειου Empress of Ireland, το οποίο στοίχισε τη ζωή 1012 επιβατών στις εκβολές του ποταμιού του Αγίου Λαυρεντίου στον Καναδά, ενώ από τα 138 παιδιά που βρίσκονταν σε αυτό μόλις 4 γλύτωσαν. Οι κάτοικοι της περιοχής περισυνέλλεγαν πνιγμένους για αρκετούς μήνες μετά το ναυάγιο. Ήταν 29 Μαϊου του 1914, όταν το πολυτελές πλοίο απέπλευσε από το Κεμπέκ με προορισμό το Λίβερπουλ και λόγω λάθους ναυσιπλοϊας συγκρούστηκε με ένα εμπορικό πλοίο.
Αν και η θέση του ναυαγίου ήταν γνωστή εξαρχής, σε βάθος περίπου 50 μέτρων, μόλις πρόσφατα κυρήχθηκε ιστορικό μνημείο με ελεγχόμενη πρόσβαση για καταδύσεις. Δυστυχώς στα 100 χρόνια που πέρασαν δεκάδες αντικείμενα από το ναυάγιο κλάπηκαν και πωλήθηκαν σε ιδιώτες, ενώ τουλάχιστον 10 δύτες έχουν πνιγεί, είτε λόγω της περιορισμένης ορατότητας, του ψύχους και των ρευνμάτων, είτε επειδή μπλέχτηκαν στα καλώδια που κρέμονται από αυτό. 


Ιστορίες αλλοφροσύνης από τους επιζώντες έρχονται και πάλι στην επιφάνεια για ένα ναυάγιο που δεν απέκτησε τη διάσταση του μύθου του Τιτανικού, ο οποίος είχε ναυαγήσει το 1912, ενώ εκτιμάται ότι κατά το σύντομο βίο του, το υπερωκεάνειο είχε μεταφέρει περισσότερους από 120.000 μετανάστες προς τον Καναδά, από το 1906 μέχρι τη βύθισή του το 1914.


Γιατί όμως το ναυάγιο αυτό δεν είναι τόσο γνωστό, όσο άλλα αντίστοιχα, όπως ο τιτανικός; Η εξήγηση είναι μάλλον απλή: Οι επιβάτες του ήταν φτωχοί μετανάστες που επέστρεφαν στην Αγγλία και οι οικογένειές τους, οπότε... όπου φτωχός και η μοίρα του, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι.


Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων δικαιολογείται τόσο από τη γρήγορη βύθιση του πλοίου, μόλις 14 λεπτά, όσο και από τα κρύα νερά του Αγίου Λαυρεντίου, τα οποία στην κυριολεξία πάγωσαν τους ναυαγούς πριν αυτοί περισυλλεγούν ή κολυμπήσουν μέχρι τις όχθες.

Διαβάστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.