Translate

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Το μήνυμα της σφαίρας αποκάλυψε μια αστεία ιστορία, 71 χρόνια αργότερα


Ιταλοί ερευνητές πεδίων μαχών του Β' Παγκοσμίου αναζητούσαν στην περιοχή της Τοσκάνης αντικείμενα που σχετίζονταν με τις σκληρές μάχες που διεξάχθηκαν στην περιοχή μεταξύ Συμμάχων και ναζί τον Αύγουστο του 1944 και μεταξύ άλλων αντικειμένων βρήκαν και μια σφαίρα.

Καθόλου ασυνήθιστο να βρεθεί μια σφαίρα σε ένα πεδίο μάχης, αλλά η συγκεκριμένη είχε μια ιδιαιτερότητα που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών:


Η βολίδα της σφαίρας ήταν σφηνωμένη ανάποδα στον κάλυκά της, γεγονός που καταδείκνυε ότι κάτι υπήρχε μέσα. Πράγματι, οι ερευνητές στη συνέχεια άνοιξαν τον κάλυκα και βρήκαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα μέσα στον κάλυκα.


Το μυστήριο βάθυνε, καθώς οι ερευνητές δεν ήξεραν τι σημαίνει αυτό το μήνυμα και έτσι αποτάνθηκαν σε άλλους ειδικούς.

Σύντομα ήρθε η απάντηση: Η διαδικασία κρυπτογράφησης ήταν διαδεδομένη στα πεδία των μαχών, ακόμα και για χειρόγραφα μηνύματα και το συγκεκριμένο που εμφάνιζε την αλληλουχία γραμμάτων ερμηνεύεται ως εξής: "ΜΑΣ ΠΕΤΟΥΝ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ, ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΞΑΝΑΠΕΤΑΜΕ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ".

Ποιό όμως ήταν το νόημα του μηνύματος; Πετούσαν πράγματι οι αντίπαλοι χειροβομβίδες χωρίς να έχουν αφαιρέσει τις περόνες και μετά τις έβλεπαν να επιστρέφονται απασφαλισμένες;

Τελικά, φαίνεται ότι οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν ιταλικές χειροβομβίδες, οι οποίες είχαν δύο περόνες ασφαλείας και όχι μια, όπως οι περισσότερες. Έτσι, αφαιρούσαν τη μια περόνη, θεωρώντας ότι τις είχαν απασφαλίσει και τις πετούσαν στους Αμερικανούς. Εκείνοι με τγη σειρά τους, έβγαζαν και τη δεύτερη περόνη και τις... επέστρεφαν στους ναζί.


Κάπως έτσι, λύθηκε ένα μυστήριο 71 χρόνων, όπως το αποκάλυψε το πεδίο της μάχης και ένα ξεχασμένο μήνυμα σε έναν κάλυκα σφαίρας

Διαβάστε εδώ περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.