Translate

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Διπλωματικός "πόλεμος" για το χαμένο βομβαρδιστικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Το Σεπτέμβριο του 1944, ένα αμερικανικής κατασκευής βομβαρδιστικό Α-20 το οποίο είχε δοθεί στους Σοβιετικούς στο πλαίσιο του προγράμματος "lend & lease" καταρρίφθηκε με απώλεια όλου του πληρώματος κοντά στις ακτές της Νορβηγίας, στα σύνορα με την τότε Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια αποστολής προσβολής στόχων επιφανείας των ναζί.
Ο πιλότος του αεροσκάφους ήταν ο "Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης" Ιεβγκένι Φραντσίεβ και οι αρχές της Ρωσίας ζήτησαν πριν από μερικές ημέρες από την κυβέρνηση της Νορβηγίας να επιτραπεί η έρευνα, ο εντοπισμός και η ανέλκυση του αεροσκάφους.

Οι Νορβηγοί δεν... ενθουσιάστηκαν με το αίτημα των Ρώσων και δια στόματος της πρωθυπουργού της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ εξέφρασαν την αντίθεσή τους: "Όταν δέχεσαι ένα αίτημα να επιτρέψεις σκάφη του ρωσικού ναυτικού στα χωρικά ύδατα της χώρας μας για έρευνες, δε λες ναι" και συμπλήρωσε: "Μάλλον δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τέτοια αιτήματα", απορρίπτοντας ευθέως την απαίτηση των Ρώσων.
Η εξέλιξη αυτή, μόνο τυχαία δε μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η Νορβηγία έχει "παγώσει" κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η βορειοευρωπαϊκή χώρα είναι ιδιαίτερα θορυβημένη με τις κινήσεις της "ρωσικής αρκούδας" και την επιθετικότητά της, ιδίως σε ό,τι αφορά διαφιλονικούμενες περιοχές στα σύνορα των δύο κρατών, μια διένεξη που κρατάει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.