Translate

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

"Ανασταίνουν" ένα θρυλικό τορπιλοβόλο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Πριν από λίγες μέρες, ένα τορπιλοβόλο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το μόνο του τύπου του που επιζεί μέχρι σήμερα, βρέθηκε και πάλι στη θάλασσα, μετά από εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του κύτους του, οι οπόιες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Πρόκειται για το ΜΤΒ219 (Motor Torpedo Boat 219) ένα τορπιλοβόλο με πλούσια δράση στο Σενό της Μάγχης κατά το Β' Παγκόσμιο, το οποίο συμμετείχε σε καταδιώξεις γερμανικών σκαφών, στη διάσωση πιλότων καταρριφθέντων αεροσκαφών και σε επιετικές περιπολίες μέχρι τις ακτές της Γαλλίας προς αναζήτηση ευκαιριακών στόχων.



Ακόμα και σήμερα, στην πλώρη υπάρχουν τα ίχνη του πολέμου, με τρύπες από σφαίρες να είναι εμφανείς στην καμπίνα μπροστά από τη γέφυρά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 95% του εσωτερικού του παραμένει ακρίβώς όπως ήταν πριν από 70 και πλέον χρόνια.

Μετά τον πόλεμο, τα περισσότερα σκάφη του τύπου του πωλήθηκαν ως σκραπ και το ΜΤΒ219 γλύτωσε παρά τρίχα την ίδια τύχη όταν ιδιώτης το αγόρασε και το χρησιμοποίησε ως πλωτό σπίτι για περισσότερα από 50 χρόνια.



Το 2012 φάνηκε ότι το 22μετρο σκάφος θα κατέληγε κι εκείνο παλιοσίδερα και... παλιόξυλα, καθώς το σκαρί ήταν κατά κύριο λόγο ξύλινο και έτσι ο ιδιοκτήτης του το πούλησε έναντι της συμβολικής τιμής της μιας λίρας Αγγλίας σε ενθουσιώδη συλλέκτη, ο οποίος με τη βοήθεια εθελοντών ανέλαβε το έργο της συτήρησής του, έτσι ώστε να καταστεί και πάλι αξιόπλοο.

Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, το 2016 το ΜΤΒ219 θα είναι και πάλι σαν να βγήκε από το ναυπηγείο το 1941 και ένα ακόμα ιστορικό σκάφος θα προστεθεί στο στόλο των πλοίων που έχουν γράψει ιστορία με τα βρετανικά χρώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.