Translate

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ιστορικά πρωτοσέλιδα: Η Μάχη της Κρήτης, εφημερίδα "Βραδυνή", Σάββατο 31 Μαϊου 1941


Η κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας από τις ναζιστικές ορδές έχει πλέον ολοκληρωθεί και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μάχη της Κρήτης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των Γερμανών βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Βραδυνή" βλέπουμε δύο έγχρωμες φωτογραφίες από τη Μάχη της Κρήτης -πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για τις εφημερίδες της εποχής, τουλάχιστον στην Ελλάδα- και διαβάζουμε ρεπορτάζ των πολεμικών ανταποκριτών των Γερμανών από τις συγκρούσεις στα Χανιά.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η αναφορά στις θηριωδίες κατά Γερμανών από "αγγλικά κτήνη", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Δεν πρέπει φυσικά να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η "οπτική γωνία" μιας ελληνικής εφημερίδας είναι μάλλον... γερμανική, δεδομένου ότι οι εδραιωμένοι μηχανισμοί λογοκρισίας που είχε επιβάλλει η δικτατορία της 4ης Αυγούστου έδωσαν τη θέση τους στους αντίστοιχους των ναζί.

Το προσεχές διάστημα, μέσα από το blog μου, θα αναρτήσω και άλλα ιστορικά πρωτοσέλιδα που αφορούν στην περίοδο 1940-1950, με στόχο να μοιραστώ με όλους όσοι τυχόν ενδιαφέρονται για το πως αποτυπώθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής στον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.