Translate

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Κατακραυγή για το σαπούνι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από ανθρώπινο λίπος



Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε η πρωτοβουλία Ολλανδού συλλέκτη να αναρτήσει στη δημοφιλή ιστοσελίδα δημοπρασιών ένα σαπούνι, το οποίο παρασκευάστηκε από ανθρώπινο λίπος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Βέστερμπορκ που είχαν οι ναζί στη χώρα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στο οποίο είχαν φυλακιστεί οι Εβραίοι της Ολλανδίας αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι, μέλη της αντίστασης και απλοί πολίτες. 



Ο συλλέκτης ζητούσε 199 ευρώ για το σαπούνι, αλλά οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αφαίρεσαν λίγο αργότερα το πωλητήριο, μετά από καταγγελίες επισκεπτών της σελίδας δημοπρασιών και την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών της Ολλανδίας.



Ο ιστορικός Άρθουρ Χάραφ σημείωσε ότι αρκετά σαπούνια είχαν βρεθεί μετά την απελευθέρωση της χώρας στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά προτού γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, δε μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα αν πράγματι το εν λόγω σαπούνι έχει ανθρώπινη προέλευση.

Είναι γνωστό ότι οι ναζί Γερμανοί είχαν προβεί σε σειρά πειραμάτων κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να δουν κατά πόσο τους συμφέρει να μετατρέπουν το λίπος των θυμάτων τους σε σαπούνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.