Translate

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ανέλκυσαν θησαυρό αξίας 50 εκ. ευρώ από ναυάγιο σε βάθος 5.150 μέτρων

Μέρος του θησαυρού, λίγο μετά την ανέλκυσή του
Μια μοναδική ιστορία από τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε στη δημοσιότητα, η οποία περιλαμβάνει γερμανικά υποβρύχια, κυνήγι στον Ωκεανό, μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης και ένα... χάπι έντ για τους κυνηγούς θησαυρών που κατάφερνα να εντοπίσουν το ναυάγιο και να ανασύρουν στην επιφάνεια ένα θησαυρό αξίας 50 εκατ. ευρώ από το βάθος-ρεκόρ των 5.150 μέτρων.

Το μη επανδρωμένο ρομποτικό υποβρύχιο της αποστολής
Όλα ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου του 1942, όταν το ατμόπλοιο City of Cairo έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό, έχοντας αποπλεύσει, με 296 επιβάτες και πλήρωμα και γενικό φορτίο, μεταξύ του οποίου και 100 τόνοι ασημένιων νομισμάτων, ασυνόδευτο από τη Βομβάη της Ινδίας, με τελικό προορισμό την Αγγλία.

Τα εντεταλμένα όργανα παρακολουθούυν τις εργασίες στο βυθό
Το γερμανικό υποβρύχιο U68 εντόπισε το μοναχικό πλοίο και το τορπίλισε, στέλνοντάς το στο βυθό. Όσοι επέζησαν από το πλήρωμα και τους επιβάτες, επιβιβάστηκαν στις σωσίβιες λέμβους, όταν αναδύθηκε το υποβρύχιο των ναζί. Ο καπετάνιος του U68 Καρλ-Φρίντριχ Μέρτεν, αφού πρώτα έδωσε πληροφορίες στους επιζώντες για το στίγμα και την απόσταση από τις πλησιέστερες ακτές, ευχήθηκε καληνύχτα στους ναυαγούς και ζήτησε... συγγνώμη που βύθισε το πλοίο τους.

Ένα από τα ασημένια νομίσματα με το βασιλιά Εδουάρδο τον 7ο
Σύντομα οι επιζώντες, παρασυρμένοι από τα θαλάσσια ρεύματα στην απεραντοσύνη του Ατλαντικού, χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, με το πρώτο να διασώζεται από γερμανικό πλοίο, το οποίο στη συνέχεια... βυθίστηκε και αυτό από αγγλικό πολεμικό πλοίο και το δεύτερο να φτάνει σχεδόν στις ακτές της Βραζιλίας. Συνολικά, 104 άνθρωποι πέθαναν, από τους οποίους τα 79 ήταν μέλη του πληρώματος, 22 ήταν επιβάτες και 3 ήταν μέλη της ομοχειρίας του πυροβόλου του City of Cairo.

Το ουριαίο τμήμα της τορπίλης που βύθισε το City of Cairo

Το ρολόι "τρέχει" σχεδόν 60 χρόνια μετά το 1942, όταν ομάδα επαγγελματιών κυνηγών θησαυρών κατάφερε να εντοπίσει το ναυάγιο σε βάθος 5.150 μέτρων. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η δύσκολη επιχείρηση ανέελκυσης του θησαυρού, η οποία έπρεπε να υπερνικήσει πολλές δυσκολίες, τα θαλάσσια ρεύματα, το μεγάλο βάθος και τη θέση του ναυαγίου σε μια επικλινή πλαγιά της αβύσσου.


Τελικά τα εντεταλμένα όργανα της εταιρείας, όχι μόνο κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού, αλλά εντόπισαν και ανέλκυσαν το ουριαίο τμήμα της μιας από τις δύο τορπίλες που το βύθισαν.

Διαβάστε την εκπληκτική αυτή ιστορία, όπως την αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές της ανακάλυψης και της ανέλκυσης του θησαυρού εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.