Translate

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Στο σφυρί μοναδικό έγγραφο της συνθηκολόγησης των ναζί




Ο οίκος δημοπρασιών Μπόναμζ ανακοίνωσε ότι ένα ιστορικό έγγραφο, ένα telex που εστάλη από τον Καρλ Ντένιτς, το διάδοχο του παράφρονα δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ τις τελευταίες μέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με το οποίο διατάσσονται οι ναζί να καταθέσουν τα όπλα στην άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη.

Το εξαιρετικά σπάνιο έγγραφο, το οποίο ανήκει σε Αμερικανό συλλέκτη, εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 30.000 ευρώ και βρέθηκε στην κατοχή του επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας των ναζί, τη Λουφτβάφφε, Ρόμπερτ φον Γκράιμ, ο οποίος λίγο μετά τη σύλληψή του αυτοκτόνησε για να γλυτώσει τη δίκη του ως εγκληματία πολέμου.


Στο κείμενο αναγράφονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: "Στις 7 Μαίου του 1945 και ώρα 2:41 πρωινή, η ανώτατη διοίκηση της Βέρμαχτ υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεων στη γη, τον αέρα και τη θάλασσα. Αυτό ήταν αναπόφευκτο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή και να διασωθούν όσο περισσότεροι Γερμανοί. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στις 9 Μαϊου του 1945 και ώρα 1:00 πρωινή, κάθε εχθροπραξία θα πάψει".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.