Translate

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

FU-GO: Όταν οι Ιάπωνες έστελναν... μπαλόνια-βόμβες πάνω από τον Ειρηνικό για να χτυπήσουν τις ΗΠΑ και τον Καναδά


Μια εν πολλοίς άγνωστη ιστορία έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Fu-go,The Curious History of Japan's Balloon Bomb Attack on America.


Πρόκειτται για την εξιστόρηση μιας ασυνήθιστης μεθόδου που τελειοποίησαν οι Ιάπωνες το 1944, για να "στέλνουν" χιλιάδες μπαλόνια πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αξιοποιώντας τα ρεύματα του αέρα, φορτωμένα με εμπρηστικούς μηχανισμούς ή βόμβες κατά προσωπικού, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους των περιοχών που θα χτυπούσαν.



Αν και οι ίδιοι οι Ιάπωνες εκτιμούσαν ότι μόλις το 10% των 9.000 μπαλονιών που χρησιμοποιήθηκαν θα έφτανε στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά, πίστευαν ότι θα ήταν αρκετό για να σκορπίσει τον τρόμο στις ΗΠΑ και να δώσει μια επικοινωνιακή νίκη στους κατοίκους της Ιαπωνίας που έβλεπαν τη χώρα τους να χάνει ένα μετά το άλλο τα προπύργια του Ανατέλλοντος Ηλίου στον Ειρηνικό.

Το σχέδιο αποδείχθηκε τελικά... πατάτα, αν και τα μπαλόνια ανυψώνονταν σε ύψος 9 περίπου χιλιομέτρων και διάνυαν την απόσταση των 8.000 χιλιομέτρων από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ σε μόλις 3 ημέρες. Ο λόγος; Ούτε ένα από αυτά δεν πέτυχε το στόχο του, δηλαδή να προκαλέσει θανάτους και ζημιές. Η ανησυχία όμως των Αμερικανών ήταν άλλη: Μήπως οι Ιάπωνες φορτώσουν στα μπαλόνια βιολογικά όπλα, τα οποία είχαν τελειοποιήσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το διαβόητο της Μονάδας 731, και σκορπίσουν στις ΗΠΑ θανατηφόρους ιούς και μολυσματικές ασθένειες. Οι Ιάπωνες όμως τελικά δε χρησιμοποίησαν βιολογικά όπλα.

Η απάντηση των ΗΠΑ στα ιπτάμενα μπαλόνια ήρθε λίγους μήνες αργότερα, με τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, οι οποίες εξανάγκασαν σε άμεση παράδοση άνευ όρων τους Ιάπωνες.

Διαβάστε εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.