Translate

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Mephisto: Το πιο σπάνιο τανκ του Κόσμου, με το 18μελές πλήρωμα που προκάλεσε "πόλεμο" Αυστραλίας-Βρετανίας


Ένα γερμανικό άρμα μάχης Α7V του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με το παρατσούκλι Mephisto (από το Μεφιστοφελή του Φάουστ) είναι το πιο σπάνιο τανκ όλων των εποχών, καθώς μόλις ένα επιζεί μέχρι τις μέρες μας.


Το συγκεκριμένο άρμα έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς συμμετείχε στις μάχες στο γαλλικό μέτωπο και Αυστραλοί στρατιώτες κατάφεραν με μεγάλο κόπο να το σύρουν μέχρι τις γραμμές τους, όταν εγκαταλείφθηκε από το 18μελές πλήρωμά του, λόγω μηχανικής βλάβης.


Οι Αυστραλοί ήθελαν να μεταφέρουν το λάφυρο στη χώρα τους, αλλά οι Βρετανοί... κηδεμόνες τους είχαν άλλη άποψη, καθώς ήθελαν να το φέρουν στο Πολεμικό Μουσείο της δικής τους χώρας.

Τελικά, με μυθιστορηματικό τρόπο, οι Αυστραλοί το φόρτωσαν σε πλοίο που κατευθυνόταν προς τη χώρα τους, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των Βρετανών.


Μετά από πολλές περιπέτειες ο "διάβολος" του Φάουστ εκτέθηκε σε Μουσείο το 1919, αφού το έσυραν δύο... οδοστρωτήρες.

Τα χρόνια όμως άρχισαν να περνούν και η ιστορία του ξεχάστηκε, με το "Μεφίστο" να βρίσκεται εκτεθειμένο στα στοιχεία της Φύσης και να γίνεται βορά στις ορέξεις κυνηγών αναμνηστικών.


Μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε η συντήρησή του και η εκ νέου έκθεσή του, καθιστώντας το A7V το μοναδικό τανκ του είδους του που επιζεί μέχρι τις μέρες μας. 

Διαβάστε εδώ, εκεί και παραπέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.