Translate

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Δύτες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν και ταυτοποίησαν το υποβρύχιο HMS URGE που χάθηκε το 1942


Στις 27 Απριλίου του 1942, το βρετανικό υποβρύχιο HMS Urge, με 29 μέλη του πληρώματος και 10 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ένας πολεμικός ανταποκριτής, απέπλευσε από τη Μάλτα με τελικό προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην οποία ανμενόταν στις 6 Μαϊου.

Το υποβρύχιο όμως δεν έφτασε ποτέ στο λιμάνι της Αιγύπτου και η εξαφάνισή του αποδόθηκε σε νάρκη που το βύθισε αύτανδρο.



Σήμερα, 70 και πλέον χρόνια αργότερα δύτες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν και ταυτοποίησαν το υποβρύχιο στα ανοιχτά της Ντέρνα στη Λιβύη σε βάθος 50 περίπου μέτρων, αλλά οι εξελίξεις με την ανατροπή του Καντάφφι και τη περιδίνηση της βορειοαφρικανικής χώρας σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, σταμάτησαν τις όποιες έρευνες, αλλά και τις καταδύσεις στο σημείο του ναυαγίου, δεδομένης της ρευστής κατάστασης και των κινδύνων που εγκυμονούσε μια τέτοια επιχείρηση σε μια περιοχή που σπαράσσσεται από διαμάχες τοπικών φυλάρχων και έτσι η πέραν πάσης αμφιβολίας ταυτοποίησή του παραμένει εκκρεμής. 


Η αναδίφηση των ιστορικών αρχείων κατέδειξε ωστόσο ότι οι Γερμανοί και οι Ιταλοί είχαν τελικά δίκιο, καθώς οι αναφορές της εποχής ανέφεραν ότι ένα υποβρύχιο εντοπίστηκε στις 29 Απριλίου του 1942 να επιτίθεται κατά σκαφών επιφανείας του Άξονα στην περιοχή που εντοπίστηκε το ναυάγιο και ένα ιταλικό αεροπλάνο το βύθισε με βόμβες.

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.