Translate

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

U533: To υποβρύχιο των ναζί στον Περσικό Κόλπο και οι ομοιότητες με τον "Περσέα" της Κεφαλονιάς


Μια ιστορία από τα χρόνια του Β' παγκοσμίου Πολέμου, θυμίζει την αντίστοιχη με τη βύθιση του βρετανικού υποβρυχίου "ΠΕΡΣΕΑΣ" (Perseus) στην Κεφαλονιά, όπως έχετε διαβάσει εδώ και εκεί 

Το γερμανικό υποβρύχιο U533 είχε ως αποστολή, μαζί με άλλα, να αποκλείσει τη μεταφορά πετρελαίου από τις χώρες του Περσικού Κόλπου στις δυνάμεις των Συμμάχων.

Στις 5 Ιουλίου του 1943, το U533 απέπλευσε από τη βάση υποβρυχίων του Λοριόν στη Γαλλία και μετά από πολύμηνο ταξίδι, περιπλέοντας την Αφρική, έφτασε στις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους στον Περσικό Κόλπο.

Στις 16 Οκτωβρίου, ένα Μπλένεμ της RAF εντόπισε το υποβρύχιο ενώ αυτό βρισκόταν στην επιφάνεια και το αιφνιδίασε, βυθίζοντάς το με εύστοχη ρίψη βομβών, μια τουλάχιστον από τις οποίες χτύπησε το U533.

Μόλις ένας από το πλήρωμα διασώθηκε, ο Γκίντερ Σμιτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει, ενώ το υποβρύχιο βυθιζόταν, από βάθος 60 περίπου μέτρων. Η ιστορία του Σμιτ θυμίζει την αντίστοιχη του Τζων Καίηπς, ο οποίος διασώθηκε από τον ΠΕΡΣΕΑ στην Κεφαλονιά με παρόμοιο τρόπο.

Ο Σμιτ παρέμεινε στη θάλασσα για 28 ώρες, μέχρι να εντοπιστεί και να περισυλλεγεί. πέρασε δε το υπόλοιπο του Πολέμου ως αιχμάλωτος σε στρατόπεδο και όταν αφηγείτο την απίστευτη ιστορία της διάσωσής του, λίγοι τον πίστευαν.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε πρώτη φορά από ομάδα έμπειρων αυτοδυτών το 2009, σε βάθος 108 περίπου μέτρων, με την πλώρη του να είναι "καρφωμένη" στον αμμώδη βυθό και την πρύμνη του να είναι στον "αέρα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.