Translate

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Τέλος εποχής για το National Geographic


Μετά από 127 χρόνια, το National Geographic, μια μηνιαία έκδοση που θεωρείται, όχι άδικα, ως "βίβλος", αλλάζει χέρια μετά από την πώληση έναντι 725 εκατ. δολαρίων στον μιντιακό κολοσσό Fox.

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις τονίζουν ότι η ρευστότητα που δίνει η συμφωνία διασφαλίζει το National Geographic, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι σήμανε το τέλος εποχής, για μια έκδοση η οποία προέβαλλε το φυσικό πλούτο και στηλίτευε τα κακώς κείμενα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι η Fox θεωρείται "κίτρινη" και το τηλεοπτικό της δίκτυο είναι από τα πλέον συντηρητικά και πολεμοκάπηλα στις ΗΠΑ, ενώ και οι εκδόσεις της... μπαλαντζάρουν φουλ στο... ακροδεξιόμετρο, οι αντιδράσεις, όπως είναι επόμενο, είναι μεγάλες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της γνωστής Τζέιν Γκούντολλ, η οποία θεώρησε αρχικά την είδηση ως "αστείο". "Είναι αδιανόητο" συμπλήρωσε η Γκούντωλλ. "Το National Geographic ανήκει πλέον σε αρνητές της κλιματικής αλλαγής".

Με δεδομέενο μάλιστα ότι μόλις 6 εκδοτικοί κολοσσοί έχουν στην κατοχή τους το 90% των Media στις ΗΠΑ, όλοι αντιλαμβάνονται πως "πακετάρονται" και πως "πασάρονται" οι ειδήσεις. Ακόμα όμως και "ανεξάρτητα" media, όπως το NPR (ή αντίστοιχη ΕΡΑ των ΗΠΑ), δέχονται χορηγίες από κολοσσούς της ενέργειας και έτσι "αποφεύγουν" να σχολιάσουν ή να καλύψουν ειδησεογραφικά κάποιο ρεπορτάζ που θα "ενοχλήσει" τους χρηματοδότες του.

Διαβάστε εδώ και εκεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.