Translate

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Κατάδυση στα έγκατα της Γης στην Αρκαδία: Sintzi Cave Expedition 2015




Σε μέγιστο βάθος 186 μέτρων κατάφερε να φτάσει η καταδυτική ομάδα που ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξερεύνηση του σπηλαίου στο Σίντζι της Αρκαδίας πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που την κατατάσσει ως την βαθύτερη σπηλαιοκατάδυση στην Ελλάδα. 


Τα μέλη της καταδυτικής ομάδας είναι οι Θωμάς Ζουρνατζής, Χρήστος Μόντε, Βαλάσης Χριστοδούλου, Γιώργος Σκλαβούνος, Νικήτας Σημάτος, Αντώνης Κρεντς, Στάθης Καββαδάς, Σωκράτης Αντζουλής, Δημήτρης Αντζουλής, Φώντας Πιτσινέλης και Μιχάλης Σπυράκης.


Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η καταδυτική ομάδα που εξερεύνησε και χαρτογράφησε το πλημμυρισμένο σπήλαιο σε μήκος 1400 μέτρων και με μέγιστο βάθος κατάδυσης τα 153 μέτρα (Γιώργος Τζαβέλας 2009). 


Απευθυνθήκαμε στην ομάδα της σπηλαιοκατάδυσης, για να μάθουμε τις λεπτομέρειες του επιτυχούς εγχειρήματος, τα συμπεράσματα, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια.


Ποιος ο στόχος της εξερεύνησης; 

Ο στόχος της εξερεύνησης ήταν να ανακαλύψουμε και να χαρτογραφήσουμε το βαθύτερο μέρος του σπηλαίου. 


Πόσο δύσκολη ήταν, δεδομένου ότι η σπηλαιοκατάδυση απαιτεί ειδική εκπαίδευση; 

Αρκετά δύσκολη γιατί είχε πολλούς παράγοντες που ανέβασαν τον βαθμό δυσκολίας, όπως το μεγάλο μήκος, το μεγάλο βάθος, τη χαμηλή ορατότητα, την πολύ χαμηλή θερμοκρασία, το μεγάλο όγκο και ποσότητα εξοπλισμού, και τα πολλά άτομα που συμμετείχαν.


Πριν από μερικούς μήνες, ένας αυτοδύτης δυστυχώς έχασε τη ζωή του στο ίδιο σπήλαιο. Σας προβλημάτισε το γεγονός αυτό; 

Δεν μπορούμε να πούμε ότι προβλημάτισε, νομίζω ότι μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε, κάτι που θα το ήθελε πολύ, γι αυτό και αφιερώσαμε την αποστολή στον Γιώργο. 

Πάντα ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μας.





Πόσο δύσκολη ήταν η προετοιμασία σας και πόσο διάρκεσε; 

Διάρκεσε 6 μήνες περίπου. είχε μεγαλο βαθμό δυσκολίας γιατί είχαμε συνέχεια αλλαγες στο πλάνο κατάδυσης, είχαμε πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε απο την Αθήνα και δυσκολίες στην εύρεση και στο χρόνο συν'αντησης όλης της ομάδας.



Μελλοντικοί στόχοι; 

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για νέους στόχους. Σίγουρα θα υπάρξει κάτι μέσα στο 2016, ίσως και το Sintzi Cave Expedition 2016...



Ποια τα συμπεράσματα μετά την επιτυχή σας κατάδυση στο Σίντζι;

Ότι το σπήλαιο έχει ανεξερεύνητους χώρους και ότι αποδείξαμε ως ομάδα ότι μπορούμε να δουλέψουμε με άψογη συνεργασία σε ένα τόσο πολύπλοκο project.






Πείτε μας για τα δεδομένα της κατάδυσης (εξοπλισμός, μέγιστο βάθος, διείσδυση, κ.λπ.)

Xαμηλή θερμοκρασία νερού (10°C), μεγάλος χρόνος συνολικής κατάδυσης (6ωρες και 30λεπτα),  μεγάλο βάθος (186 μέτρα) και μεγάλος χρόνος αποσυμπίεσης.  


Ο εξοπλισμός περιλάμβανε δεκάδες μπουκάλες, scooters, μίτους, συσκευές rebreather, υποβρύχιο θάλαμο για την παραμονή των δυτών στα 6 μέτρα βάθος, ώστε να κάνουμε την υποχρεωτική στάση αποσυμπίεσης με σχετική άνεση και ασφάλεια.



Ενδεικτική είναι η διάθεση βοήθειας και αλληλεγγύης σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες, αφού 2 μέλη -Τζαβέλας Γιώργος και Κομνηνός Μπουταράς- της προηγούμενης ομάδας η οποία είχε φτάσει στο βάθος των 153 μέτρων, παρείχαν μοναδικές πληροφορίες ζωτικής σημασίας καθώς και εξειδικευμένου εξοπλισμού που συνέβαλαν στην περαιτέρω εξερεύνηση του σπηλαίου. 



Επίσης η βοήθεια των ιατρών Παύλου Βαβάση και Βασίλειου Καλέντζου ήταν καταλυτική αφού συμφώνησαν και ενέκριναν το τελικό πλάνο κατάδυσης, και είχαν τον θάλαμο έτοιμο σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.