Translate

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αναζητώντας ένα χαμένο υποβρύχιο στο Αιγαίο: Το HMS Triumph και η "Οδύσσεια" του καθηγητή Gavin Don


Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 40 Βρετανικά υποβρύχια βυθίστηκαν στη Μεσόγειο. 

Πολλά από αυτά έχουν εντοπιστεί, ωστόσο το HMS Triumph, το οποίο χάθηκε αύτανδρο τον Ιανουάριο του 1942, δεν έχει ακόμα βρεθεί.


Το υποβρύχιο HMS Triumph απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια την 26η Δεκεμβρίου 1941 με προορισμό την Αντίπαρο για να αποβιβάσει ένα απόσπασμα κομμάντο, πριν κάνει μια περιπολία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στις 30 Δεκεμβρίου το υποβρύχιο ανέφερε την επιτυχή αποβίβαση, αλλά δεν εμφανίστηκε στις 9 Ιανουαρίου 1942 όταν ήταν να πάρει τους κομμάντο.


Το HMS Triumph πιθανότατα βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε νάρκη κοντά στο Σούνιο, το νοτιότερο άκρο της Αττικής, όπου βρίσκεται ο περίφημος αρχαίος ναός του Ποσειδώνα.

Ο καθηγητής Γκάβιν Ντον, ο ιδρυτής του οργανισμού έρευνας Triumph, ο οποίος έχει συσταθεί για να διεξαγάγει έρευνα για το υποβρύχιο HMS Triumph περιγράφει τις προσπάθειες που γίνονται για να εντοπιστεί το χαμένο υποβρύχιο και να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των πνιγμένων ναυτικών.



Γιατί ψάχνετε για HMS Triumph; Θέλετε να δώσετε απαντήσεις στις οικογένειες των χαμένων ναυτικών, επειδή εξακολουθεί να είναι ένα από τα άλυτα μυστήρια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ή κάτι διαφορετικό;

Ξεκίνησε ως μια προσωπική αναζήτηση για να βρω το χαμένο θείο μου. Το πορτρέτο του (ως παιδί), ήταν στον τοίχο της τραπεζαρίας μας και έτσι μεγάλωσα με το μυστήριο.


Αναζητώντας ώστόσο τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξαφάνιση του υποβρυχίου, τα κίνητρά μου άλλαξαν. Πρώτα βρήκα την ιστορία του και την έφερα στο φως και στη συνέχεια μάζεψα φωτογραφίες του πληρώματος και η αναζήτηση έχει γίνει περισσότερο μια πράξη συλλογικής μνήμης.


Ποιά είναι τα σχέδιά σας; Οι εκθέσεις για την εξαφάνιση είναι αντικρουόμενες ως προς το ακριβές σημείο ή υπό ποίες συνθήκες χάθηκε. Έχετε ελπίδες, ή περιμένετε να εμφανιστούν περισσότερες πληροφορίες;

Το σχέδιό μου είναι να αποκτήσω ένα υψηλής απόδοσης σόναρ πλευρικής σάρωσης.

Έχουμε μια αφετηρία και τους κύκλους των πιθανοτήτων, αλλά με το ηχοβολιστικό και με αρξκκετή προσπάθεια πιστεύω ότι θα το εντοπίσουμε.

Νομίζω ότι έχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και πλέον απομένει η έρευνα πεδίου, να "χτενίσουμε" σπιθαμή προς σπιθαμή τους πιθανούς στόχους.


Πείτε μας λίγο περισσότερο για την ομάδα έρευνας του HMS Triumph: Είστε συγγενείς των πνιγμένων, φίλοι της ναυτικής ιστορίας, ή απλά άνθρωποι με μεγάλο ενδιαφέρον για ένα άλυτο μυστήριο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Επί του παρόντος, έχω κάνει όλες τις σχετικές αρχειακές έρευνες. Όταν ξεκινήσει η αέρευνα πεδίου, θα συμμετάσχουν και άλλοι (εκείνοι που μπορούν να διαθέσουν το χρόνο, ως επί το πλείστον πρώην αξιωματικοί του βρετανικού ναυτικού), ίσως και μερικοί άλλοι φίλοι που έχουν εμπλακεί στις αναζητήσεις, και, φυσικά, τα παιδιά μου.


Ποιο θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα είναι για σας, προφανώς εκτός από τον εντοπισμό του υποβρυχίου;

Έχω τρεις στόχους - ο πρώτος είναι να εντοπίσουμε το υποβρύχιο και να φωτίσουμε τις λεπτομέρειες της εξαφάνισής του.

Το δεύτερο είναι να συλλέξουμε φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά στοιχεία και των 60 μελών του πληρώματος (έχουμε 20 μέχρι στιγμής)

Το τρίτο είναι να δημοσιεύσουμε την ιστορία του HMS Triumph σε ένα βιβλίο.


Έχετε συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές;

Είμαι σε στενή και συστηματική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Η αναζήτηση θα γίνει σε συνεργασία και με την άδεια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα και άλλους φορείς. Δεν είμαστε «κυνηγοί θησαυρών» ή λαθρέμποροι, ενδιαφερόμαστε για την άγνωστη αυτή σελίδα της ναυτικής μας Ιστορίας. 

Έχω λάβει την άδεια των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για την προστασία του Triumph ως "υγρού τάφου" του πληρώματός του. 


Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Να έρθω με το σκάφος μου στην Ελλάδα, να αποκτήσω το ηχοβολιστικό και να λάβουμε όλες τις απαραίτητες άδειες, για να αρχίσουμε να αναζητούμε το Triumph!


Όταν το εντοπίσουμε, θα πραγματοποιήσουμε επιμνημόσυνη δέηση στη θάλασσα με τους συγγενείς των πνιγμένων (ίσως 100-200 άνθρωποι), και έχω ένα μπουκάλι κρασί του 1960 (έτος γέννησής μου) για να το ανοίξουμε στη μνήμη του υποβρυχίου και του πληρώματός του την ημέρα που θα το εντοπίσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.