Translate

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ηλίας Κοτρίδης, η "ψυχή" της αναβίωσης της Μάχης των Οχυρών


Ο Ηλίας Κοτρίδης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: Διετέλεσε διοικητής του οχυρού Ρούπελ, με δικές του ενέργειες εντόπισε τα λείψανα Ελλήνων πυροβολητών που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στην έρευνα και την καταγραφή των Οχυρών, τα οποία έγραψαν τη δική τους σελίδα στην Ιστορία της χώρας μας, τον Απρίλιο του 1941.



Φέτος, 75 χρόνια μετά τη μάυρη επέτειο της εισβολής στην Ελλάδα των ναζιστικών ορδών του παράφρονα δικάτορα Αδόλφου Χίτλερ, η γνωστή και ως Eπιχείρηση "Μαρίτα", ο Ηλίας Κοτρίδης πρωτοστάτησε στην ακριβή ιστορικά αναπαράσταση επεισοδίων της Μάχης των Οχυρών, όπως ακριβώς εκτυλίχθηκαν, βασισμένος σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, επίσημες αναφορές και των δύο πλευρών, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες και απομνημονεύματα βετεράνων που βρέθηκαν στο πεδίο της Μάχης εκείνες της δραματικές ημέρες του 1941.



Δίνουμε το λόγο στον Ηλία Κοτρίδη, για να μας εξηγήσει τι ακριβώς έγινε στις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες όχι μόνο ενημέρωσαν την κοινή γνώμη, αλλά πολύ περισσότερο έστειλαν ένα θετικό μήνυμα προς όλους.

"Για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια έγιναν αναβιώσεις γεγονότων από την γερμανική επίθεση στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά και συγκεκριμένα στα οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ. 



Στις 14 και 15 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αναβίωσης ιστορικών γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, Ιστίμπεη και Ρούπελ . 

Ήταν μία ιδέα που υπήρχε πολύ καιρό και ωρίμαζε σιγά σιγά. Ο δήμος Σιντικής Σερρών, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, ανέλαβε να υλοποιήσει το όνειρο αυτό με την συμπλήρωση 75 χρόνων από την γερμανική επίθεση", αναφέρει αρχικά ο κ. Κοτρίδης και συνεχίζει:

"Τα δρώμενα περιελάμβαναν επιθέσεις γερμανικών τμημάτων , αντεπίθεση Ελλήνων στο Ιστίμπεη, χρήση χημικών εκ μέρους των Γερμανών και τελικά εγκατάλειψη και παράδοση του οχυρού λόγω θανάτων από χημικά. 



Στο Ρούπελ έγινε αναπαράσταση μάχης από Γερμανούς, ενώ η Ελληνική άμυνα ήταν μέσα από το οχυρό. 

Οι Γερμανοί καθηλώθηκαν, χωρίς να μπορέσουν να το καταλάβουν. Την 9 Απριλίου, λόγω κατάληψης της Θεσσαλονίκης γερμανοί κήρυκες τα γνωστοποίησαν στον διοικητή του οχυρού και την επομένη έγινε η αναχώρηση των Ελλήνων, αφού πρώτα πήραν έγγραφη διαταγή από την 14η Ελληνική Μεραρχία. 



Οι στιγμές των διαβουλεύσεων και εγκατάλειψης του οχυρού απεικονίσθηκαν με εξαιρετικό τρόπο και προκάλεσαν δάκρυα στους πάνω από 5.000 επισκέπτες.

Κατά την αναβίωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, έγιναν αναπαραστάσεις πραγματικών και μόνο γεγονότων βασισμένα στις επίσημες Ελληνικές και Γερμανικές εκθέσεις, καθώς και στις διασταυρωμένες αναμνήσεις Ελλήνων και Γερμανών μαχητών. 



Στο Ιστίμπεη έγινε αναπαράσταση μάχης κατά την οποία οι Γερμανοί ανέβηκαν στην επιφάνεια του οχυρού, δέχθηκαν ανεπιτυχή Ελληνική αντεπίθεση, έφραξαν τις θυρίδες των πολυβολείων με πέτρες και χώμα και κάνοντας χρήση χημικών προξένησαν θανάτους από αέρια. 

Μετά την τροπή αυτή ο Έλληνας διοικητής Τχης Πικουλάκης Ξάνθος αναγκάστηκε σε συνθηκολόγηση. 



Κατά την αποχώρησή τους από το οχυρό, σύμφωνα με την έκθεση Ringel, μικρό γερμανικό τμήμα απέδωσε τιμές. 




Στο Ρούπελ έγινε αναπαράσταση μάχης κατά την οποία προσπάθησαν, πολλές φορές, οι Γερμανοί να πλησιάσουν στο οχυρό χωρίς να τα καταφέρουν, αφού καθηλώθηκαν από τα πυρά του οχυρού. 



Η αναπαράσταση έγινε με ομάδες εθελοντών, αβολίδωτα πυρά, εκρήξεις, καπνογόνες και με την συμμετοχή της αερολέσχης Σερρών, που διέθεσε τρία αεροσκάφη. 




Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης στην Θεσσαλονίκη έγινε αναπαράσταση των στιγμών κατά τις οποίες ο Έλληνας διοικητής, Ανχης Δουράτσος Γεώργιος, συνομιλεί με Γερμανό αξιωματικό και ξανά βροντοφωνάζει μετά από 75 χρόνια:


«Τα οχυρά δεν παραδίδονται», 

σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους επισκέπτες και στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι και σήμερα το ίδιο θα πράξουμε αν χρειαστεί.



Ενημερώνει τους αξιωματικούς του, παίρνει εντολή από τους προϊσταμένους του να εγκαταλείψει το οχυρό και αφού αποδίδονται τιμές στο ηρωικό οχυρό αποχωρούν όλοι. Μέχρι τότε κανείς Γερμανός δεν ανέβηκε πάνω στο οχυρό. 

Όλοι οι διάλογοι και τα κείμενα έχουν γραφτεί από εμένα και βασίζονται στα επίσημα Ελληνικά και Γερμανικά αρχεία, χωρίς καμία παρέκκλιση. 



Νοιώθω υπερήφανος και την ανάλογη τιμή που είχα την ευκαιρία να υποδυθώ τούς Έλληνες διοικητές, τόσο στο Ιστίμπεη όσο και στο Ρούπελ, αλλά κυρίως που καταφέραμε να κάνουμε την πρώτη αναβίωση με πολύ μεγάλη επιτυχία και να νοιώσουν οι επισκέπτες την δύναμη και την θέληση των Ελλήνων μαχητών. 

Ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά μας θα γίνει θεσμός και κάθε χρόνο νέα δρώμενα θα φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές των μαχών της Γραμμής Μεταξά. 

Τα καλύτερα έρχονται. Ραντεβού του χρόνου, ίδια εποχή. 

Η προετοιμασία άρχισε ήδη!


Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από τον Ηλία Κοτρίδη και δημοσιεύεται με την άδειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.