Translate

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Λένε "ΟΧΙ" και φωνάζουν "ΑΕΡΑ!" 74 χρόνια μετά - Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940


Η 28η Οκτωβρίου ζωντανεύει μέσα από την ιστορική αναβίωση των συνθηκών που έζησαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη

Το «ΟΧΙ» μέσα από μια σύγχρονη ματιά στο… παρελθόν

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι όταν οι Έλληνες είναι μονιασμένοι και οργανωμένοι οι στόχοι γίνονται εφικτοί και η περίοδος που επιλέξαμε να αναπαραστήσουμε είναι χαρακτηριστική γι αυτό»

Το τιμητικό άγημα των αναβιωτών Θα συμμετέχει στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης στις 28 Οκτωβρίου.


Οι τελευταίοι μαχητές που πολέμησαν στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας κατά των Ιταλών εισβολέων κλείνουν το φυσικό κύκλο της ζωής τους, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς διανύουν πλέον την ένατη δεκαετία της ζωής τους. 



Έντονες αναμνήσεις και ξεθωριασμένες μαυρόασπρες φωτογραφίες αποτυπώνουν τις στιγμές που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες που βρέθηκαν στο μέτωπο και συνέτριψαν -με μεγάλες θυσίες- τις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι, δίνοντας προς όλες τις πλευρές ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και θάρρους.

Σήμερα, 74 χρόνια μετά το «ΟΧΙ» και την εποποιία του αλβανικού μετώπου, μια ομάδα Ελλήνων θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις μνήμες, να αποτυπώσει με ιστορική πιστότητα τον στρατιώτη που πολέμησε το 1940 και να δώσει μια νέα πνοή σε μια μεγάλης σημασίας σελίδα της πρόσφατης Ιστορίας μας.


Αν και ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό η ιστορική αναβίωση (reenactment) διάφορων περιόδων, από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στην Ελλάδα παραμένει ακόμα στα… σπάργανα.

Μια ομάδα Ελλήνων όμως εξομοιώνει -όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν- τις συνθήκες που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδώσουν την εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής, αλλά και να αναδείξουν τη συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Δεύτερου Παγκόσμιου και στη γενικότερη εξέλιξη του.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι όταν οι Έλληνες είναι μονιασμένοι και οργανωμένοι οι στόχοι γίνονται εφικτοί και η περίοδος που επιλέξαμε να αναπαραστήσουμε είναι χαρακτηριστική γι αυτό», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον «ΤτΚ» οι υπεύθυνοι της ομάδας αναβίωσης και συμπληρώνουν: 



«Αρχικά οι γνώσεις μας ήταν περιορισμένες αλλά με την έρευνα και τη βοήθεια ανθρώπων που κατείχαν το αντικείμενο καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να φτιάξουμε τη στολή, τον εξοπλισμό και τα παρελκόμενα. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι σταθήκαμε τυχεροί και μπορέσαμε να εντοπίσουμε ή να δανειστούμε από φίλους της ομάδας και συλλέκτες που πίστεψαν και στήριξαν το δύσκολο εγχείρημα μας, από τουλάχιστον ένα αυθεντικό κομμάτι της όλης εμφάνισης, τα οποία, χάρη στις τεχνικές ικανότητες μέλους της ομάδας μας, καταφέραμε να την ανακατασκευάσουμε με αποκλειστικά δικά μας έξοδα σε δύσκολους καιρούς».



Πως μπορείτε να συμμετάσχετε
Για να γίνετε μέλος της ομάδας αναβίωσης πρέπει να έχετε την ίδια… «τρέλα» με τα υπόλοιπα μέλη, να ταιριάζει με όλη την υπόλοιπη παρέα και βέβαια να μπορεί να επωμιστεί το μεγάλο έξοδο της στολής.

Προς το παρόν η ομάδα αναβίωσης έχει αναπαραστήσει τη βασική ομάδα πεζικού του 1940, με τη βοήθεια όμως του 13ου μέλους της, μιας πανέμορφης… φοράδας της Αθήνας, δημιούργησαν και μια βασική εμφάνιση στρατιώτη ιππικού, ενώ στα προσεχή σχέδια είναι να φτιάξουν και τη στολή του Έλληνα Ευζώνου.



Γιατί την 28η Οκτωβρίου;
Λίγοι σχετικά γνωρίζουν γιατί ο Ιταλός φασίστας δικτάτορας επέλεξε την 28η Οκτωβρίου για την επίθεση στην Ελλάδα, παρά το ότι οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, ενώ και η πανίσχυρη αεροπορία των Ιταλών παρέμενε εκ των πραγμάτων καθηλωμένη στο έδαφος για μεγάλο διάστημα. Η εμμονή του Μουσολίνι είχε συμβολική αξία για τον ίδιο, καθώς στις 28 Οκτωβρίου του 1922 οργάνωσε την «Πορεία προς τη Ρώμη», ενώ το 1925 καθιερώθηκε ως «Μέρα του Φασισμού» στην Ιταλία. Τα πρώτα λόγια του Μουσολίνι στον Χίτλερ, λίγο μετά τις 11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ήταν «Φύρερ, προελαύνουμε». Αυτό έμελλε να αποδειχθεί το πιο σύντομο… ανέκδοτο του Πολέμου της Αλβανίας.

BOX Επικοινωνία με την ομάδα αναβίωσης
Facebook: WW2 Greek Army 1940 Reenacting Team-Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.